Atamalara felsefe öğretmenleri de karşı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın felsefe grubu öğretmenlerini "alan dışı atamayla" psikolojik danışman ve rehber öğretmen kadrosuna atama kararı alması, felsefe öğretmenlerini isyan ettirdi. Felsefe öğretmenleri bu nedenle 23 Mayıs Pazartesi günü Ankara'da "Mesleğe Sahip Çıkalım" mitingi düzenleyecek.

cumhuriyet.com.tr

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Tuncay Ergene Konya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, bakanlığın plansız bir şekilde atamalar yaptığını, okulların ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik bir öngörüde bulunamadığını vurguladı. Alan dışı atamaların seçim döneminde, seçmene oynamaktan başka bir şey olmadığını ifade eden Ergene, konuya duyarlı vatandaşları 23 Mayıs'ta Ankara'da düzenlenecek olan "Mesleğe Sahip Çıkalım" Mitingine çağırdı.

Ergene, psikolojik danışmanlık mesleğinin 60 yıllık geçmişinde yaşanan en büyük olumsuzluğun "alan dışı atamalar" olduğunu vurguladı. MEB Personel Genel Müdürlüğü'nün 12 Mayıs 2011 tarihinde internet sitesinden yaptığı duyuruyla 2011 yılı atamalarında rehber öğretmen kadrosuna felsefe alanına kaynak teşkil eden yükseköğretim programlarından mezunların da atanacağını ilan ettiğini belirten Ergene, "Personel Genel Müdürlüğü bu kararını Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın görüşüne dayandırmaktadır. Talim ve Terbiye Kurulu ise 7 Temmuz 2009 tarih ve 80 sayılı kendi kararına açıkça aykırı olan, farklı alanlardan mezun kişilerin rehber öğretmen kadrosuna atanabileceklerine dair böyle bir kararın altına imza atabilmiştir. Demokratik hukuk devletinde açıkça hukuka aykırı bir işlemle karşı karşıya kalınmıştır" dedi.
 

"Bu karar, hak gaspına ve toplumun niteliksiz hizmet almasına neden oluyor"

Bakanlığın bu uygulamasının, bir meslek alanına müdahale ve meslek elemanlarının hak gaspını ve de toplumun niteliksiz hizmet almasını içermekten başka bir şey olmadığını dile getiren Ergene şu noktalara dikkat çekti:

"Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerini kaynağından mezun kişilerin dışında herkesin yapabileceğini düşünme yanılsaması ne yazık ki devam ediyor. Oysa psikolojik danışman eğitiminden geçmeyen kişilerin eğitim kurum ve kuruluşlarında psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinin yürütülebilmeleri son derece güçtür.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Lisans Programı kapsamında bilgi, beceri ve tutumlar, 'kısa ya da uzun süreli' bir takım hizmet-içi eğitim programları, sertifika programları ile kesinlikle kazandırılamaz. Dolayısıyla, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Lisans Programı'ndan mezun olmayan kişilerin, okullarda ve diğer kurum ve kuruluşlarında (örneğin özel dershanelerde) psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerini yürütemeyecekleri açıktır."