"At pazarlığı hissi veren hususlar bulunuyor"
CHP ve BDP'nin ardından MHP de, Anayasa değişikliği teklifine ilişkin muhalefet şerhini sundu. Muhalefet şerhinde "AKP Anayasa değişikliği teklifinde bazı maddelerinde referandum sürecinde değişik kitlelerin 'evet' oyunu almaya yönelik at pazarlığı hissini veren hususlar bulunmaktadır" denildi.
cumhuriyet.com.trMHP'nin Anayasa Komisyonu'na sunduğu muhalefet şerhinde, Anayasa değişikliğinin bilimsel yöntemlere uygun olması, demokratik bir ortamda tartışılması, milletin her kesiminin kabulünü mümkün kılacak bir uzlaşma sürecinden geçmesi ve milletin iradesi ile toplumsal bir sözleşme niteliğine kavuşturulması gerektiğine dikkat çekildi. 1982 Anayasasının değiştirilmesinin Türkiye için ihtiyaç haline geldiği ve bu konuda toplumsal bir beklentinin oluştuğuna işaret edilen muhalefet şerhinde, MHP'nin uzlaşma kültürüne dayalı bir Anayasa yapılması önerisini birçok kez milleti ile paylaştığı belirtildi.
MHP'nin 'Anayasa Değişikliği Uzlaşma Komisyonu' kurulması ve seçimler sonrasında yeni parlamentonun ilk işinin Anayasa değişikliği olması yönündeki görüşünün yinelendiği muhalefet şerhinde "MHP, milletimizin birlik ve bütünlük içinde birlikte yaşama arzusunu güçlendiren, müşterek değerlerini koruyan toplumsal bir sözleşme belgesi niteliğinde anayasa değişikliği öngörmektedir. MHP bu ilke ve kabulleri ile uzlaşma kültürüne inanan bir parti olarak 21'nci yüzyılın değerlerini kucaklayan, asırlık tartışmalara son verecek her kesimin benimseyebileceği bir anayasayı milletimize armağan etmek üzere katkıda bulunmaya hazırdır. MHP diğer partileri bu anlayış ile uzlaşmaya davet etmektedir" ifadelerine yer verildi.
AKP'nin demokratik bir tartışma ortamı yaratarak siyasi ve sosyal mutabakatı araması gerektiğine de dikkat çekilen muhalefet şerhinde şu görüşler dile getirildi:
"AKP'nin sadece kendi partisi için ihtiyaç duyduğu Anayasa maddelerinin değiştirilmesi için bu kanun teklifini milletvekillerine hazırlatması ve TBMM'nde bulunan çoğunluğunun gücünü kullanması tam bir dayatmadır. Acele ve telaş içinde hazırlanmıştır. Kutuplaşma ve gerilim siyasetinin ürünüdür. AKP bu sefer hedefine mülkün temeli olan adaleti, kültürümüzde peygamber postu olarak tanımlanan yargıyı ve Peygamber ocağı olarak tanımlanan orduyu almıştır. Niyet halis değildir. AKP'nin niyeti Anayasayı demokratikleştirme değildir. Kendisine göre bir Anayasa ve siyasi yapı peşindedir. Reform ve demokrasi gibi değerlerin arkasına gizlenerek parti devletine gidişin önü açılmaktadır. Anayasa değişikliği teklifi tepki niteliğindedir, subjektif sebebe dayalı, intikam alma hissi uyandıran ve toplumu kutuplaştıran bu teklif toplumdaki tedirginliği ve tartışmaları sona erdirmeyecektir. AKP Anayasa değişikliği teklifi yasama gücünün Anayasaya uygunluğunu, yürütme gücünün hukuka uygunluğunu denetlemekle görevli tepkili olduğu yargıya karşı bir operasyona dönüşmüştür. Teklif AKP'nin demokratik açılım adı ile takdim ettiği yıkım projesinin izlerini taşımaktadır. AKP anayasa değişikliği teklifinde bazı maddelerinde ise referandum sürecinde değişik kitlelerin evet oyunu almaya yönelik at pazarlığı hissini veren hususlar bulunmaktadır."