At eti yedirenler hakkında tazminat davası

Adana Tarım Müdürlüğü İl Kontrol Şube Müdürlüğünün denetiminde, yemeklerde at eti kullanıldığı tespit edilen, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna (YURTKUR) bağlı Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdunda kalan 7 öğrenci, avukatları aracılığıyla YURTKUR Genel Müdürlüğü, yemek ihalesini alan firma ve kasap aleyhine manevi tazminat davası başvurusunda bulundu.

cumhuriyet.com.tr

Çukurova Üniversitesi bünyesinde çeşitli fakültelerde eğitim gören, Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu'nda kalan öğrenciler Serkan Zor, Müjdat Akçelik, Dilay Şanlı, Erhan Hasköy, Emirhan Konuk, Neşet Can ve Yusuf Akça, geçen yılın aralık ayında yapılan denetimler sırasında yedikleri yemekte at eti kullanıldığının belirlenmesi üzerine, "YURTKUR Genel Müdürlüğü", yemek ihalesini alan "İlhan Müteahhitlik İnşaat Turizm Elektrik Temizlik Hizmetleri Gıda Tekstil Nakliyat Petrol Ürün ve Yemekçilik Şirketi ile Güven Et Pazarı" aleyhine dava açma girişiminde bulundu.

Avukatları Sevil Aracı ve Tugay Bek aracılığıyla Adana Tüketici Mahkemesi'ne 7 bin 500'er TL'lik manevi tazminat davası başvurusunda bulunan öğrencilerden Müjdat Akçelik, at eti olayının gündeme gelmesi üzerine eylem yaptıklarını anımsattı.

Olayın kabul edilemeyecek boyutta olduğunu ifade eden Akçelik, ''Sorumlulardan hesap sorulması gerektiği düşüncesiyle tüketici mahkemesine dava açmaya karar verdik. Yurtta denetimlerin artırılması ve bu tür olayların yaşanmaması amacıyla topladığımız 757 imzalı dilekçeyi Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve YURTKUR Genel Müdürlüğüne gönderdik'' dedi.

Serkan Zor da yemeklerde at eti kullanılmasının ortaya çıkmasının ardından ''geçmiş olsun'' mesajları aldıklarını söyledi.

Zor, ''Olay ortaya çıkmadan önce birçok arkadaşımız mide rahatsızlığı çekti. Bunun derslerden kaynaklanan stresten oluştuğunu sanıyorduk. Böyle bir durumla karşılaşınca da şok olduk'' diye konuştu.
 

Dava dilekçesi

Tüketici mahkemesine sunulan dava dilekçesinde şu ifadelere yer verildi:

''Davalılar, haksız, hukuka aykırı ve kusurlu davranışları müvekkillerde etkileri bütün hayatları boyunca sürebilecek manevi zarara sebebiyet vermiştir. Yıllar boyunca yedikleri yemeklerde at eti olduğu şüphesi müvekkillerde psikolojik travma etkisi yaratmıştır. İnançları, gelenekleri ve yemek alışkanlıklarına aykırı olarak müvekkillere bilgisi dışında zamana yayılmış şekilde at eti yedirilmesi müvekkillerde manevi tahribata neden olmuştur. Müvekkiller söz konusu olayın ortaya çıkması sonrasında artık et yiyemediklerini ifade etmektedir. Davalıların kusurlu davranışı neticesinde yemek yeme alışkanlıklarını değiştirmek durumunda kalan müvekkiller bunalıma girmiştir. Dönem sonu sınavları sırasında dava konusu olayın meydana gelmesi sebebiyle müvekkillerde dikkat ve yoğunlaşma eksikliği yaşanmış, ders ve sınavlara yeterince hazırlanamamışlardır.

Müvekkillerin uğradığı zararlardan davalılar müteselsilen sorumludur. Ceza soruşturması dosyasında YURTKUR Genel Müdürlüğü ve İlhan Müteahhitlik İnşaat Turizm Elektrik Temizlik Hizmetleri Gıda Tekstil Nakliyat Petrol Ürün ve Yemekçilik Şirketi, ilgili kamu kurumu tarafından maddi bulgularla kesin olarak saptanan olaydaki tüm sorumluluğun yalnızca diğer davalı Güven Et Pazarı sahibi Bülent Saygılı'ya ait olduğunu iddia etmiş olsalar da bu olay sebebiyle mağduriyetlerine sebep oldukları müvekkiller karşısında birlikte ve eşit olarak sorumlu olduklarının kabulü gerekmektedir.''