Asya, orta vadeli planını arıyor
IMF Asya Pasifik Birimi Başkanı Anoop Singh, Asya'da büyümenin bu yıl yüzde 7 düzeyinde beklendiğini, yüksek büyümeyi ihracatın destekleyeceğini bildirdi.
cumhuriyet.com.trIMF Asya Pasifik Birimi Başkanı Anoop Singh, IMF Survey-Online'ın Asya ekonomisinin görünümüne ilişkin sorularını yanıtladı. Kıta genelinde 2010'da görülen yüzde 8 büyüme başarısının, ekonomi politikalarını uygulayanların küresel krize verdikleri karşılığı etkin yönetmelerine bağlı olduğunu belirten Singh, "Asya'da bölgesel ekonomiler 2010'un ilk yarısında trendin oldukça üzerinde büyüme sağladı, bunu hem iç hem de dış faktörler destekledi. Asya'da uygun politika teşviklerinin önemli rol oynadığını gördük. Ancak Asya, ihracatını artıran küresel üretimdeki geri dönüşten de yararlandı. Bu iki konu dışında iç talep de, Asya'nın geçen yılki ivmesini hızlandırdı" dedi.
Asya genelinde 2010'da görülen yüzde 8 büyümenin yüzde 7 gibi daha sürdürülebilir bir düzeye ineceğini kaydeden Singh, "Bu olumlu görünüme karşın, hala aşağı yönlü riskler bulunuyor, ancak bu büyük ölçüde dışarıdan kaynaklanacak: küresel büyümenin tahminimizden zayıf olma riski var. Aynı zamanda gelişmiş ülkelerden kaynaklanan, finansal politikaların birbirine olan etkileri, özellikle de Avrupadakiler, bir başka endişe konusu olabilir ve diğer aşağı yönlü riski oluşturabilir" dedi.
Asya için OVP dedi
Singh, Asya'ya sermaye akışının yönetiminin önemine değinirken kıtanın birçok bölgesine sel gibi sermaye aktığını, bunun kısmen büyüme farklılıklarına bağlı olduğunu, Asya'da gelişmiş ülkelere göre daha yüksek büyüme görüldüğünü bildirdi. Anoop Singh, "Sermaye akışları kesinlikle birçok fırsat sunuyor, ancak yatırımda ivme yaratabilmeleri ve orta vadede daha geniş bir koordinasyonun sağlanması için ekonomik çerçeve inşasına ihtiyacımız var. Kısa vadede finansal istikrar için güçlük oluşturabilirler. O nedenle ülkeler, bununla baş etmek üzere -makro-ihtiyati olanlar dâhil- önlemler alıyor. Makroekonomik önlemler için daha kapasite olduğuna inanıyorum ve aynı zamanda daha geniş bir döviz kuru esnekliği büyük sermaye akışlarından kaynaklanan risklere karşı önemli tampon seçeneği getirir. Yetkililerle sermaye akışlarına ilişkin yakın işbirliği ve bağlantı içindeyiz."