Askeri öğrenciler nasıl seçmen oldu?

İYİ Parti Ankara Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın, 24 Haziran seçimlerinde yasak olduğu halde askeri öğrencilerin, kursiyer gibi gösterilip oy kullandırılmasını Meclis’e taşıdı.

cumhuriyet.com.tr

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na bir soru önergesi veren Koray Aydın, “24 Haziran 2018 Seçimleri öncesinde Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi’nde eğitim ve öğrenim gören 3 bin 129 askeri öğrencinin ikametgâh kayıtlarının, usulsüz bir şekilde Ankara Çankaya Ahlatlıbel Mahallesi’ne yaptırıldığı, seçim mevzuatına göre oy kullanamayacak olan askeri öğrencilerin, oy kullanmalarını sağlamak için kanuna karşı hile yapılarak “kursiyer” statüsünde gösterildiği ve seçim günü de yine seçim yasakları çiğnenerek kamu araçları ile taşınıp, toplu halde oy kullandırıldığına dair haberler basına yansımıştır” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Koray AYDIN askeri öğrencilerin seçmen yapılıp oy kullandırılmasına ilişkin şu soruları sordu: “09 Mayıs 2018 tarihinde, 24 Haziran 2018 seçimlerinde oy kullanma amaçlı olarak ikametgâh nakilleri yapılan 3 bin 129 kişinin, Ankara ili, Çankaya ilçesi Ahlatlıbel Mahallesi, İncek Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz Bulvarı Jandarma Sahil Güvenlik Akademisi Sitesi A Blok 14/24 A ve B numaralı misafirhane veya lojmana sığması fiziken mümkün müdür? Bahsi geçen kişilerin ikametgâh nakilleri kendi beyanlarına göre mi yapılmıştır? Yapılmamışsa nakil talebini hangi kurum, ne sıfatla yapmıştır? Beyan edilen veya kayıtlara geçen ikametgâh nakil gerekçeleri nedir? Bu kişilerin kendileri veya nakillerini isteyen kurum tarafından, Bakanlığınız ilgili nüfus idaresine askeri öğrenci olmadıklarına dair herhangi bir belge sunulmuş mudur? Normal vatandaşın ikametgâh nakil şartını belgeye ve gerçekten o adreste oturup oturmadığına dair emniyet birimlerince düzenlenecek araştırma raporuna bağlayan nüfus idaresi, tek kalemde ve çok kısa bir süre içinde binlerce kişinin naklini hangi mevzuata göre ve nasıl gerçekleştirmiştir?”

AHLATLIBEL MAHALLESİ MUHTARLIĞI NEDEN DEVRE DIŞI BIRAKILMIŞTIR?

Koray Aydın soru önergesinde Ahlatlıbel Mahallesi Muhtarlığına bilgi verilip verilmediğini de gündeme getirerek şu soruları yöneltti. “Bahse konu ikametgâh nakli yapılırken Ahlatlıbel Mahallesi Muhtarlığına bilgi verilmiş midir? Verilmemişse gerekçesi nedir? Siyasi söylem olarak her fırsatta önem atfedilen muhtarlık neden devre dışı bırakılmıştır? Muhtarlığın başvuru ve şikâyetleri neden dikkate alınmamıştır?”

ASKERİ ÖĞRENCİLER YASAK OLDUĞU HALDE NASIL SEÇMEN OLDU?

Askeri öğrencilerinin, seçimden aylar sonra mezun olduklarına ve oy kullanmalarının yasal olarak mümkün olmadığına dikkati çeken Aydın, sorularına şöyle devam etti: “Oy kullandıktan aylar sonra mezun olan bahse konu askeri öğrencilerin ikametgâhları halen aynı adreste midir? Değilse geri nakilleri hangi tarihte yapılmıştır? Geri nakil gerekçeleri nedir? Askeri öğrencilerin 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 7. maddesinin 2. fıkrası gereğince oy kullanmaları açıkça yasak olduğuna göre; bahse konu 3 bin 129 kişi hangi mevzuata göre seçmen olmuş ve oy kullanmıştır?”

KONUYLA İLGİLİ BİR İŞLEM YAPILDI MI? BU ÖNERGE ÜZERİNE YAPILACAK MI?

Soru önergesinin son bölümünde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya basına yansıyan haberler üzerine bir işlem yapılıp yapılmadığını da soran İYİ Parti Ankara Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın, önergesini şöyle tamamladı: “Bahse konu kişilerin ikametgâh nakillerinin yapılması ve oy kullanacakları sandıklara taşınmasıyla ilgili herhangi bir bilginiz ve talimatınız olmuş mudur? Bu konuyla ilgili Bakanlığınıza ulaşan yazılı, sözlü veya e-posta yoluyla yapılmış bir başvuru ve ihbar var mıdır? Varsa Bakanlığınız sorumlu birimleri ve görevlileri hakkında nasıl bir işlem yapılmıştır? Basında yer alan haber ve belgeler üzerine Bakanlığınızca yapılan bir işlem, araştırma ve soruşturma var mıdır? Varsa hangi aşamadadır? Yoksa bu önerge üzerine bir işlem yapılması söz konusu olacak mıdır?”