'Askeri harcamaları, 74 milyonun bilme hakkı var'
BDP Grup Başkanvekili askeri alanda yapılan harcamaları tüm vatandaşların bilme hakkı olduğunu belirterek, "Bu kalemi açığa kavuşturmazsak, vakfa yapılan transfer kaynaklarını belirleyemezsek, ek kısıtlamaları Genel Kurul ortaya çıkaramazsa, bu Meclisin üstündeki askeri vesayet aynen sürüyor. İktidar, (askeri vesayeti bitirdim, 10 emekli generali hapse attım bitti bu iş) demesin, böyle yapmakla askeri vesayet bitmiyor" dedi.
cumhuriyet.com.trTBMM Genel Kurulu'nda, 2012 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nın maddelerinin görüşmelerine devam ediyor. 18.maddeye ilişkin söz alan BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, askeri alandaki kamu harcamalarını, 74 milyon yurttaşın da bilme hakkı olduğunu belirterek, milyarlarca liranın kime, hangi silah şirketlerine verildiğini merak ettiğini ifade etti.
Kaplan, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının harcamalarının, denetlenip denetlenmediğini sorarak, "Bu kalemi açığa kavuşturmazsak, vakfa yapılan transfer kaynaklarını belirleyemezsek, ek kısıtlamaları Genel Kurul ortaya çıkaramazsa, bu Meclisin üstündeki askeri vesayet aynen sürüyor. İktidar, (askeri vesayeti bitirdim, 10 emekli generali hapse attım bitti bu iş) demesin, böyle yapmakla askeri vesayet bitmiyor" dedi.
Hükümet adına Kaplan'a cevap veren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2012'de Milli Savunma Bakanlığı için 18 milyar 230 milyon TL, Jandarma Genel Komutanlığı için 4 milyar 914 milyon TL, Emniyet Genel Müdürlüğü için 12 milyar 119 milyon TL, Sahil Güvenlik Komutanlığı için 376 milyon TL olmak üzere toplam 35 milyar 639 milyon TL olduğunu söyledi. Bu rakamın bütçe içindeki payının yüzde 10,16'yı oluşturduğunun altını çizen Şimşek, şöyle devam etti: "Bütün bunlar Sayıştay denetimine tabidir. Türkiye, 2006'dan sonra AB standartlarına yaklaştı. Sayıştay Kanunu kabul edildi. Özellikle istihbarat, güvenlik, savunma birimlerine ilişkin mal denetimine yönelik yönetmeliği kanunla Bakanlar Kuruluna verdiyseniz, o çıkarır. Meclisin yetkisinde olan bir konu. Harcama ve mal denetimi yapılıyor. Türkiye, bu konuda hiçbir dönemde olmadığı kadar şeffaflaşıyor, bütün birimler denetleniyor. Buraya gelip soru işaretleri uyandırmak, hiçbir şey yayımlanmıyormuş gibi bir izlenim vermek doğru değil."