Asırlık karakılçık buğdayı Menemen'de toprakla buluştu
İzmir'de bir çiftçinin evinde sakladığı Anadolu'nun en eski tarım ürünlerinden olan karakılçık buğdayının çimlendirilerek çoğaltılması sonucu elde edilen tohumlar, yaklaşık 500 dönüm araziye ekildi.
İzmir / CumhuriyetKarakılçıkta üretimin artırılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışma kapsamında Menemen Tarımsal Araştırma Merkezi'nde "Yeniden Karakılçık" sloganıyla Ekim Şenliği düzenlendi.
Seferihisar'ın Gönence Köyü'nde bir üreticinin sakladığı 1 avuç karakılçık tohumuyla bu yolculuğa çıktıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç,” Bu bir avuç tohumu tane tane ektik çimlendirdik ve 10 yıl içerisinde 500 dönüm bir tarlaya yetecek kadar çoğalttık. Bugün itibarıyla topraklarımızı işgal eden, sağlığımızı bozan, yaşamımızı kirleten ithal tohumların yerini yeniden Anadolu'nun yerli tohumu almaya başlıyor. Bir atalık tohum karakılçık buğdayı bir kere daha şehrimizi ve ülkemizi doyurmak için büyük ölçekte üretilmeye başlanıyor. Binlerce dönüme yayılacak sağlıklı yerel tohumun kısa zamanda kitleleri doyuracağı bir sürecin böylece başlangıcını yapıyoruz. Ekilen buğdaylar yaz başında hasat edip büyük kısmını yeniden tohumluk olarak ayıracağız. 2020'de binlerce dönüme yetecek miktarda tohuma ulaşacağız” dedi.
"TARIMSAL KALKINMA HAMLESİ BAŞLATIYORUZ"
Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy da, "Ekonomik kalkınma modelinin inşaat sektörüyle olmayacağını çok geç anladık. Yeniden tarıma, köylere yöneldik. Bereketli toprakların atıl kalması maalesef tarımda bizim gerilememize gerekçe olmuştur. Menemen'de tarımsal kalkınma hamlesini başlatıyoruz." diye konuştu.