Aşırı sıcaklar yüzünden pamuk erken çıktı

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova'da, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle tarlalar ''beyaz gelinliğini'' 10-15 gün önce giymeye başladı.

cumhuriyet.com.tr

Çukurova'da aşırı sıcakların yanı sıra yoğun nem nedeniyle tarlalardaki pamuk liflerinde sarkmalar gözlenirken, açmış çiçeğin yanı sıra aynı dalda sarı ve kırmızı renkteki çiçekler ile kozanın bir arada bulunması görsel bir şölen oluşturuyor.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, yaptığı açıklamada, bu yıl ekim alanlarında yüzde 25 artış olduğunu tahmin ettikleri pamukta dekar başına verim ve kalitenin de yüksek olacağını, erken hasadın herhangi bir olumsuz etki yaratmayacağını söyledi.

Girmen, pamuk hasadının normal şartlarda eylül ayının ikinci haftasından sonra başladığını ancak, bu yılki hasadın ay sonuna doğru başlamasının beklendiğini ifade ederek, şunları söyledi:

''Ovada makineli hasat yaygınlaştı. Makineli hasat yapılan tarlalardaki bitkilerin aynı anda açması ve yeşil yapraklarını dökmesi için ay sonuna doğru ilaçlama yapılacak. Böylece hasat makineleri bir defada tüm ürünü toplayabilecek.. Elle toplamanın devam ettiği tarlalarda ise 'birinci ağız' diye tabir edilen ilk hasat ay sonuna kalmadan başlar. Daha sonra 2 ya da 3 kez daha tarlaya girilerek pamuklar açtıkça toplanır.''

Girmen, pamuğun stratejik bir ürün olduğunu, bu nedenle unutulmaya yüz tutarken son yıllarda yeniden ilgi görmesini ve ekim alanlarının genişlemesini sevinçle izlediklerini kaydetti.

Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Mutlu Doğru ise son yıllarda pamuğa yönelişte yurt içinde ve yurt dışında oluşan fiyatların önemli etkisinin bulunduğunu belirterek, önümüzdeki yıllarda ekim alanlarındaki artışın süreceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Doğru, Adana'da, 1955'ten 1970'li yıllara kadar ekilebilir 5 milyon 350 bin dekar arazinin 3 milyon 500 bin dekarında pamuk tarımı yapıldığını, ilerleyen yıllarda bu alanın 200 bin dekara kadar gerilediğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

''Oysa pamuk, yöredeki sanayinin gelişimine de öncü olmuş, altyapı sağlamıştır. Yörede onlarca tekstil fabrikasının kurulmasını, binlerce işçinin istihdam edilmesine olanak sağlayan sağlayan pamuğun şimdi eskisi kadar olmasa da tekrar ekim alanlarının genişlemesi hem Çukurova hem de ülke ekonomisi açısından faydalı olacak.''

Adana İl Tarım Müdürlüğü'nün resmi verilerine göre, pamukta dekar başına verimin Türkiye ortalaması 368 kilogramken Adana'da 587 kilogram olduğuna dikkati çeken Doğru, bunun da pamuğun yöre için ne kadar ideal bir tarımsal faaliyet olduğunu gösterdiğini kaydetti.