'Aşılar sıcaktan zarar görmez'

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yaz aylarında aşıların sıcaktan zarar göreceği şeklinde zaman zaman atılan iddiaların asılsız olduğunu belirtildi.

cumhuriyet.com.tr

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, yaz aylarında aşıların sıcaktan zarar görecekleri şeklinde zaman zaman iddialar ortaya atıldığı belirtilerek, ''Bu iddialar tümüyle yersizdir'' denildi. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, tüm sağlık hizmetleri gibi bağışıklama hizmetlerinin de aralıksız sürdürülmesi gereken hizmetlerden olduğuna işaret edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: ''Yaz aylarında aşıların sıcaktan zarar görecekleri şeklinde zaman zaman iddialar ortaya atılmaktadır. Bu iddialar tümüyle yersizdir. Hem kurumda hem de sahada aşı uygulamasında soğuk zincir sistemini sürdürecek gerekli donanım tüm illerimizde mevcuttur. Rutin aşı uygulamaları da yaz dönemi boyunca kesintisiz bir şekilde sürdürülmektedir. Aşılarımız üretim aşamasından son kullanıcıya kadar uygun soğuk zincir şartları altında korunmaktadır.''

Halk sağlığının önceliklerinden olan bulaşıcı hastalıklarla mücadelede vazgeçilmez olan bağışıklama hizmetlerine talebin arttırılması konusunda, medyadan, meslek örgütlerinden ve sivil toplum kuruluşlarından destek ve katkı beklendiği de vurgulandı.
 

Kızamık aşı kampanyası

Açıklamada, kızamıkçık aşı kampanyası hakkında bilgi verilerek, bu hastalığın, özellikle çocukluk döneminde yaygın olarak görülen, hafif seyirli döküntülü bir hastalık olduğu belirtildi. Gebeliğin erken döneminde annenin kızamıkçık hastalığı geçirmesinin anne karnındaki bebekte ''Doğumsal Kızamıkçık Sendromu'' (DKS) adı verilen hastalığa, bu hastalığa bağlı ciddi rahatsızlıklara ve bazen de ölümlere neden olduğu hatırlatılan açıklamada, gebeliğin ilk üç ayında kızamıkçık hastalığı geçiren kadınların doğurduğu bebeklerin yüzde 90 gibi büyük bir kısmında DKS görüldüğüne dikkat çekildi.

Açıklamada, bu sendromun olduğu yeni doğan bebeklerde ağır kalp hasarı, sağırlık, beyin hasarı ve katarakt görülebildiği ifade edildi. Enfeksiyonun kontrol edilemediği ülkelerde DKS'nin, duyma ve görme hasarları ile zeka geriliğinin önemli bir nedeni olduğuna işaret edilen açıklamada, gelişmekte olan ülkelerde her yıl 100 binden fazla DKS vakası görüldüğünün tahmin edildiği kaydedildi.

Kızamıkçık aşılamasının temel amacının DKS'nin önlenmesi olduğu belirtilen açıklamada, Türkiye'nin de bağlı olduğu Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Komitesi tarafından 2005 yılından 2010 yılına kadar kızamıkçık hastalığının emilasyonu ve doğumsal kızamıkçık enfeksiyonunun önlenmesinin hedeflendiği hatırlatıldı.

Bu hedefe ulaşılabilmesi için uygulanması gereken temel stratejinin yüksek oranda kızamıkçık aşılamasının başarılması olarak belirlendiği ifade edilen açıklamada, bu hedefe ulaşmak için Avrupa bölgesindeki birçok ülkede doğurganlık çağı kadınlarını da kapsayan büyük kampanyalar düzenlendiği bildirildi.

Türkiye'de halen 33 ilde uygulanan aile hekimliği bilgi sisteminden, aşılanması hedeflenen 18-35 yaş kadın grubunun iletişim bilgilerine erişildiği anlatılan açıklamada, böylece aşı uygulanacak kişilerin sağlık kuruluşuna davet edilerek tüm hedef nüfusa erişilmeye çalışıldığı bildirildi.