Asbest mağdurları evlerine dönemiyor

Hollanda'nın Utrecht kentinde göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı bir mahallede asbest alarmı devam ediyor. Bir binada yüksek oranda asbest saptanması nedeniyle aralarında Türkler'in de bulunduğu çok sayıda kişi, durumlarından endişe yaşıyor.

cumhuriyet.com.tr

Utrecht kentinde çoğunlukla göçmenlerin oturduğu Kanaleneiland semtindeki Stanleylaan adlı caddede asbest şoku yaşanıyor.

Bir hafta önce mahalledeki bir binada sürdürülen tadilat çalışmaları sırasında yüksek oranda asbest saptanması nedeniyle, bu binayla birlikte çevredeki bazı binalarda yaşayan yaklaşık 180 kadar aile evlerinden çıkartıldı.

Aralarında bir çok Türk ailenin de bulunduğu mahalle sakinleri çevredeki oteller ya da akrabalarının yanına yerleşirken, dairelerine ne zaman dönecekleri bilinmiyor.

"Geceyi parkta geçirdik"

Asbest bulunan binanın karşısında bulunan evlerinden çıkartılıp ailece otele yerleştirildiklerini belirten Karamanlı fabrika işçisi Soner Çınar (41), yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Olay geçtiğimiz hafta pazar günü gerçekleşti. Oğlumla parkta futbol oynuyorduk. Eve döndüğümüzde sokağın tel örgüler ile kapatıldığını gördük. Durumu açıklayan görevliler evimize girmeyeceğimizi söyledi. Bizim evin olduğu sıradaki binalarda içeride bulunanlar da dışarı çıkamadı. Dışarıda kalan diğer komşularımızla geceyi parkta geçirdik. Ertesi sabah tekrar evimize girmeye çalışsak da, yine giremeyeceğimiz söylendi.

Yetkililer bir servisin geleceğini ve bizi kalacağımız otele götüreceklerini söylediler. Otelde bir gece kaldık. Ertesi gün evimize dönebileceğimiz söylendi. O gün evde kaldık. Sonra tekrar evden çıkmamız istendi ve son dört günden beri otelde yatıp kalkıyoruz. Otel dışında bize sağlanan tek yardım, kişi başına dağıtılan 110 Euro kıyafet parası oldu. Pazartesi günü otelden ayrılamamız gerekecek. Ondan sonra bize geçici bir ev verileceğini umuyoruz."

"Yetkililer ilgilenmedi"

Türk vatandaşı olarak kendisini yalnız hissettiğini belirten Çınar, "Konsolosluk yetkililerinin bizimle de ilgilenmelerini  beklerdik. Diğer otellere gittiklerini duyduk. Ancak bizim otelde kalan Faslı ve diğer göçmenlerin konsolosluklarından yetkililer gelip onlarla görüştüler. Sadece biz Türkler yalnız kaldık. Belediye yetkililerinden de durumumuzun ne olacağı ile ilgili herhangi bir bilgi alamadık. Binalara en erken üç hafta içinde tekrar taşınabileceğimiz şeklinde bir söylenti dolaşıyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz" dedi.

"İlaçlarımızı alamıyoruz"

Boyacı olarak çalışan Bulgar vatandaşı Sefa Ahmedov (42) bir hafta önce evlerinden çıkartıldıklarını belirterek, “Evlerinden çıkartılanlar, en yakını 8 kilometre mesafede olan 4 otele yerleştirildi. Biz de ilk geceyi parkta geçirdik. Evimize giremediğimiz için dışarıda yatmak zorunda kaldık. Otelde rahatımız iyi. Ama insanın evi başka. Eşimin sürekli kullandığı ilaçlar var. Onları almak için bile eve giremiyoruz. Mağdur durumdayız. Yetkililerden bir an önce kalıcı bir çözüm bekliyoruz" diye konuştu.
 
Çevredekiler endişeli

Öte yandan, aynı sokakta oturmaya devam eden diğer mahalle sakinleri de büyük endişe yaşıyor. Kimsenin kendilerine bilgi vermediğini söyleyen Makedonyalı Zekeriya Nazif (63), “Biz halen evimizde yaşıyoruz. Kimse çıkmamız konusunda bir şey söylemedi. Ancak hemen karşımızdaki evlerde yaşayan komşularımız çıkartıldı. Bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Sonuçta eğer orada bir zehir varsa, biz onu solumaya devam ediyoruz. Şayet bir tehlike söz konusuysa, bizim de güven altına alınmamız gerekmez mi?" diye tepkisini dile getirdi.

"Gidecek yerimiz yok"

Asbestin tespit edildiği binanın yanı başında oturan bir çocuk babası Bulgar kökenli Ahmed Ahmedov (42) da evlerinden çıkmalarının istenmediğini belirterek, şunları söyledi:

"Hemen karşımızda bulunan binadaki evde olup bitenler hakkında kimse bize bilgi vermedi. Evimizden çıkmamız istenirse nereye gideceğimizi bilmiyoruz."

Aynı dertten yakınan komşusu Mehmed Hüseyin de kısa süre önce taşındıkları mahalleye uyum sağlamaya başladıkları dönemde bu sorunu yaşadıklarını söyledi.

Asbest nedir?

Asbest ya da diğer adıyla amyant, ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı lifli yapıda kanserojen bir mineraldir. Halk arasında ak toprak, çorak toprak, gök toprak, çelpek, höllük veya ceren toprağı gibi isimlerle de bilinir.

Özellikle gemi, uçak, otomobil sanayisinde makine konstrüksiyonlarında yağlayıcı madde ve sızdırmazlık elemanı olarak bilinen asbest, inşaat sektöründe ise ısı ve ses izolasyonunda kullanılıyor.

Asbest solunum ya da içme suyu yoluyla vücuda girer. Asbestin neden olduğu hastalıkların bazıları, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumudur. Ayrıca ciltte yaralara neden olabilir.