Arkeolojinin gündeminden “Konutlar ve Yaşam Tarzı”
Koç Üniversitesi, Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (AnaMed) tarafından 30 Kasım - 1 Aralık günleri düzenlenen 8. Uluslararası AnaMed Yıllık Sempozyumu “Konut Palimpsesti: Roma, Geç Antik, Bizans ve Erken İslam Dönemleri’nde Yaşam Kalıplarını Yeniden Değerlendirmek” alanda çalışan arkeolog, sanat tarihçi, müzeci, mimar ve yayıncıları buluşturdu.
cumhuriyet.com.trBuket Coşkuner(AnaMed), Zeynep Kızıltan(İstanbul Arkeoloji Müzesi), Alessandra Ricci ve Inge Uytterhoeven(Koç Üniversitesi)’in konuşmaları ile başlayan sempozyum, dün altı oturumu gerçekleştiren araştırmacıların biraraya geldiği değerlendirme oturumu ile noktalandı. Üzerinden başka kültürlerin de geçtiği bu konutlarda pek obje bulunamadığının, ancak yerlerdeki, duvarlardaki mozaik ve süslemelerden evlerin odaları arasında misafir odası ayrımı gibi farklılıkların bir tür hiyerarşinin görüldüğünün altı çizildi. Bugün de tarihin derinliklerindeki bulgularla "teras evler" "evlerdeki avlular" derken mimarlık kültürünün köklerinde arkeoloji biliminin tuttuğu ışıkla dolaşıldı.
AnaMed’in İstiklal Caddesi Merkez Han’daki merkezinde iki gün boyunca devam eden sempozyum, “Antandros(Altınoluk civarı)’daki Roma Evleri” başlıklı sunumu yapan arkeolog Gürcan Polat’ın da belirttiği gibi başta arkeologlar olmak üzere alanla ilgili araştırmacıların birbirini tanımalarını, çalışmalarından ve bu konu üzerinde yapılan yayınlardan haberdar olmalarını sağlıyor. Polat; “Bu bilgi alışverişi, bakış açımızı da değiştiriyor, ufkumuzu açıyor.” diyerek Geç Antik dönem üzerine önemli kazı çalışmalarının Urfa Haleplibahçe, İzmir Kemalpaşa gibi Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde devam etmekte olduğunu belirtti.