Arap Birliği'nin 'Suriye Kararı'na tepkiler sürüyor
Arap Birliği'nin Suriye'nin üyeliğini askıya almasının dünyadaki yankıları sürüyor. Irak Hükümeti, kararın "kabul edilemez ve çok tehlikeli" olduğunu belirtirken, Rusya batıyı Suriye'de muhalefeti kışkırtmakla suçladı.
cumhuriyet.com.trDevlet Bakanı ve Hükümet sözcüsü Ali Debbağ, yaptığı açıklamada, Arap Birliği'nin geçtiğimiz cumartesi günü aldığı ve Suriye'nin Birlik içindeki tüm faaliyet ve toplantılara katılmasını önleyen ve üyeliğini askıya alan kararın kabul edilemez ve çok tehlikeli bir durum olduğunu söyledi.
Debbağ, Arap Birliği'nin Suriye ile ilgili kararının kabul edilemez bir yolla alındığını ve Suriye'deki krizden daha büyük krizlere sahip başka Arap ülkeleri için böyle bir kararın alınmadığına dikkat çekti. Irak Hükümeti'nin rejim muhalifleriyle diyalogtan ve Suriye halkının özgürlüğünden yana olduğunu dile getiren Debbağ, "Suriye'deki kardeşlerimizin yanındayız, kendilerine tam özgürlüğü temenni ediyoruz. Ama davanın kısa yoldan uluslararası görüşmelere taşınmasıyla değil. Suriye'nin istikrarı ve güvenliği Irak için önemlidir. Irak Hükümeti, muhaliflerle diyalog başlatması ve ıslahatlar yapması için Suriye yönetimine çağrıda bulundu. Sorunlara çözüm bulmada Arap acizliği var" dedi.
Bu arada, eski Başbakan Eyad Allavi'nin liderliğindeki Irakiye listesinden dün yapılan açıklamada, Arap Birliği'nin Suriye'nin üyeliğini askıya alan kararda Irak'ın çekimser kalması ve kararın lehinde oy kullanmamasının tüm siyasi parti ve koalisyonları temsil etmediği, bu tutumun sadece Başbakan Nuri El Maliki'yle Şii koalisyonu içindeki bazı partilere ait olduğu kaydedildi.
Irakiye listesi, Arap Birliği'nin Suriye ile ilgili aldığı kararda Irak'ın sergilediği tutuma açıklık getirmesi için Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin sorgulanması amacıyla parlamentoya çağrılmasını talep edeceği bildirildi.
Rusya: Batı Suriye'de muhalefeti kışkırtıyor
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Arap Birliği'nin Suriye'nin üyeliğini askıya almasına karşı çıkarak, batıyı Suriye'de muhalefeti kışkırtmakla suçladı.
Rus haber ajanslarının bildirdiğine göre, Lavrov, Arap Birliği'nin Şam'ın üyeliğini askıya almasının doğru olmadığını söyleyerek, batının Suriye lideri Beşar Esad'ı indirmek için muhalefeti kışkırttığını ileri sürdü.
Arap Birliği, geçtiğimiz cumartesi günkü toplantısında Suriye içindeki krize çözüm getirecek Arap planını hayata geçirene kadar Suriye'nin Arap Birliği üyeliğini askıya almıştı. Karar için yapılan oylamada Irak çekimser kalırken Lübnan ve Yemen kararın aleyhinde oy kullanmıştı.