Arakan’da ‘etnik temizlik’ uyarısı
BM İnsan Hakları Komiseri, Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara yönelik operasyonlarını “vahşi ve ölçüsüz” olarak tanımladı. Arakan’dan kaçıp Bangladeş’e sığınan sivillerin sayısı 310 bini aşarkan bölgede insani tablo her geçen gün daha da ağırlaşıyor.
cumhuriyet.com.trTibet’in ruhani lideri Dalay Lama, Myanmar’ın Arakan eyaletindeki Müslüman sivillerin dramı ile ilgili krizin barışçıl yollardan çözülmesi gerektiğini belirtirken Birleşmiş Milletler’den (BM) Arakan’da “tam bir etnik temizlik örneği yaşandığı” uyarısı geldi.
‘Siviller öldürülüyor’
Dalay Lama, Myanmar’ın fiili lideri Aung San Suu Kyi’ye yazdığı mektupta “Size ve diğer liderlere halkın bütün kesimlerine ulaşarak barış ruhuna uygun dostça ilişkiler kurmanız çağrısında bulunuyorum” ifadelerini kullandı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin ise Cenevre’de yaptığı konuşmada Myanmar ordusunun Arakan eyaletindeki operasyonlarını “vahşi ve ölçüsüz” olarak tanımladı.
Hüseyin, köylerinin yakıldığını ve sivillerin öldürüldüğünü gösteren uydu görüntüleri ile bunlara ilişkin raporlara sahip olduklarını ifade etti. Myanmar hükümetinin Arakanlı Müslümanları kendi evlerini yakmakla suçlamasının “gerçekleri reddetmek” olarak nitelendiren Hüseyin, Myanmarlı yetkilileri “acımasız askeri operasyonu” durdurmaya çağırdı. Hüseyin, “Arakanlı Müslümanlara karşı uygulanan katı ayrımcılık sonlandırılmalı” diye konuştu. Öte yandan Arakan’daki kriz ülkenin başka bölgelerine de yansıyor.
‘Camiye saldırdılar’
Magway Bölgesi’ndeki Taung Dwin Gyi kentinde camiye 70 kişilik bir grubun, ellerinde sopalar ve kılıçlarla “Burası bizim ülkemiz, burası bizim topraklarımız” bağırışlarıyla saldırdığı iddia edildi. Reuters’e telefonla konuşan caminin imamı ışıkları kapattıklarını ve dışarıya kaçtıklarını anlattı. Myanmar hükümetinden yapılan açıklamada ise grubun polis tarafından plastik mermilerle dağıtıldığı kaydedildi.
Arakan’da halihazırda zaten gergin olan Müslüman halk ile Myanmar hükümeti arasındaki tansiyon, 25 Ağustos’ta Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu’nun (ARSA) karakollara saldırması ile yeniden yükselmiş, sivillerin ordu ve Budist çetelerin şiddetinden kaçışı başlamıştı.
BM’nin son rakamlarına göre Bangladeş’e sığınanların sayısı 313 bine ulaştı. ARSA önceki gün Arakan eyaletinde bir aylık tek taraflı ateşkes ilan ettiğini açıklamış, ancak Myanmar hükümeti, bu ateşkesi reddetmişti.