"Anlaşmanın seçimlerden sonraya kalması üzücü"

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, IMF ile anlaşılamayan konuların vergi denetiminin özerkleştirilmesi ve bağımsızlaştırılması ile vergi ve kazancın çapraz olarak eşleştirilmesi olması nedeniyle umutlandıklarını ve ümitlendiklerini belirterek, "Bunlar müzakere edilebilir. IMF'de geri adım atmış. Meclis'te kapandı. Seçimlerden sonraya kalıyor. Bu çok üzücü" dedi.

cumhuriyet.com.tr

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve beraberindeki heyet MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi makamında ziyaret etti. Yaklaşık bir saat süren görüşme sonrasında basının sorularını yanıtlayan Yalçındağ, IMF ile anlaşılamayan konular olan vergi denetiminin özerkleştirilmesi ve bağımsızlaştırılması ile vergi ve kazancın çapraz olarak eşleştirilmesinin Başbakan ile görüşmeleri esnasında gündeme geldiğini ancak bunun kamuoyunda bilinmemesi nedeniyle paylaşamadıklarını söyledi.

Bu anlaşılamayan iki konuyu duyduklarında umutlandıklarını ve ümitlendiklerini dile getiren Yalçındağ, "Çünkü IMF, demek ki bir maliye politikasında daha fazla sıkılaştırma, vergilerin artırılmasını istemiyor veya faiz dışı fazla daha fazla artsın demiyor. Bugün içerisinde bulunduğumuz ekonomik konjetürü ilgilendiren bu konuların dışında iki tane daha önce tartılmış ve müzakeresi çok kolay iki konu öne getiriyor" diye konuştu.


"Asıl işsizlik seçim sonucunu etkiler"

Bu Gelir İdaresi'nin bağımsızlığın bugünkü ekonomik konjektürü, işsizliği, daralmayı çok da etkileyen bir konu olmadığını, bunun kabul edilebilir olduğunu belirten Yalçındağ, "Bunlar müzakere edilebilir. IMF'de geri adım atmış. Meclis'te kapandı. Galiba seçimlerden sonraya kalıyor. Bu çok üzücü" dedi.

Bir gazetecinin "seçimleri etkilemesi endişesiyle mi IMF ile anlaşma seçim sonrasına bırakıldı" sorusu üzerine Yalçındağ, siyasi analizi yapamadığını, işsizliğin asıl seçim sonucunu etkileyeceğini vurguladı.


"IMF ile anlaşma yapılmamasının maliyeti büyük"

IMF ile anlaşma yapılmamasının özellikle krizin hızlandığı Eylül'den beri büyük maliyeti olduğunun altını çizen Yalçındağ, olmamasının mümkün olmadığını kaydetti. Meclisten yüzde 4 büyüme öngörüsünün geçtiğini bunun olmayacağını hükümet dahil herkesin bildiğini ifade etti. 2009'da sıfır ile eksi 4 arasında bir büyüme olacağını dile getiren Yalçındağ, böyle bir büyümede bütçe gelirlerinin çok daha fazla daralacağının ortada olduğunu, cari harcamalarda da kısıntı olmaması nedeniyle bütçe açığının daha da artacağını belirtti.


"Bütçe afaki bir bütçe"

Bütçenin "afaki" bir bütçe olduğunun altını çizen Yalçındağ, böyle bir durumda bir simülasyon olması halinde 50 milyar dolar borcunun da çıktığını söyledi. IMF'den gelecek kaynağa Türkiye'nin zorunlu olduğunu vurgulayan Yalçındağ, "İşsizlik ciddi anlamda bir insani boyut. Çok acı bir gerçek. Türkiye'deki işsizler genç işsizler ve işsizlik oranı yüzde 12'yi geçti ama eğitimli genç işsiz oranı yüzde 40. Bunun için ekonomi bu kadar soğumasın diyorduk. İhracat kanalları daraldı. Türkiye'deki iç tüketim çok önemliydi" diye konuştu.

İşsizlik sorununun alınan ve alınacak mikro önlemlerle aşılabilecek bir sorun olmadığına dikkat çeken Yalçındağ, işsizlik sorununun ekonominin daha aktif olmasıyla, iç tüketimin artmasıyla önlem alınması gereken bir sorun olduğunu söyledi.


"Her partiye eşit mesafedeyiz"

Uzun yıllar sonra MHP'yi ziyaret etmesi hatırlatılması üzerine Yalçındağ, kendilerinden önceki yönetimin MHP ile sık sık temasları olduğunu belirterek, ekonomiyi ve AB'yi konuştuklarını ve fikir alışverişinde olduklarını söyledi. Her partiye eşit olduklarını ifade eden Yalçındağ, 4 Mart'ta da CHP'yi ziyaret edeceklerini dile getirdi.


"Yerel seçime bu kadar odaklanılmasını anlamakta güçlük çekiyoruz"

Ekonomik krizin, işsizliğin arttığı, iş dünyasının sıkıntıda olduğu bir durumda yerel seçimin bu kadar ön planda olmasını anlamakta güçlük çektiklerini kaydeden Yalçındağ, iktidar partisinin de seçime odaklandığını, bu dönemde onların da görüşmeye fırsat bulacağını zannetmediğini sözlerine ekledi.