Anlaşmalı boşanan kadınların maaşları kesildi

Zonguldak'ta vefat eden babasının emekli maaşını alabilmek için anlaşmalı boşadığı eşiyle birlikte yaşamayı sürdürdükleri tespit edilen 1200 kadının maaşı kesildi, 1800 kişinin durumu da inceleniyor.

cumhuriyet.com.tr

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ekipleri, boşanarak ölen anne ya da babalarının emekli maaşlarını alan kadınların, eski eşleriyle birlikte yaşayıp yaşamadıklarına yönelik denetimlerin yanı sıra bu konudaki ihbarları değerlendirerek, incelemelerini sürdürüyor.

Daha önce eşleriyle anlaşmalı boşanıp anne ya da babasının emekli maaşını haksız yere alarak devleti zarara uğrattığı belirlenen 1200 kadınla ilgili incelemelerini tamamlayan ekipler, kadınların maaşının kesilmesine ve ödenen paraların faiziyle geri alınmasına karar verdi.

Yeni ihbarlar ve tespitler doğrultusunda da babalarının emekli maaşını almak ve evlilik yardımından yararlanmak için anlaşmalı boşanan 1800 kişinin durumunun incelenmesinin devam ettiği bildirildi.

SGK Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci, anlaşmalı boşanarak anne ya da babasından maaş bağlanan ve eşiyle birlikte aynı evde yaşadığı belirlenenler ile yeniden aynı kişiyle evlenerek evlilik yardımı alan kadınlara cezai işlem uygulandığını söyledi.

Konunun yaygın basın organlarında yer almasının ardından ihbar mekanizmasının daha iyi işlediğini anlatan Demirci, şöyle konuştu::
''Daha önce haklarında inceleme sürdürülen 1200 kişinin maaşları kesildi. Devletin dolandırılmasına izin vermeyeceğiz. Bu kişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Kentte haksız maaş alan 1200 kişi devleti yılda ortalama 7 milyon 200 bin lira zarara uğrattı. Usulsüzlükleri ortaya çıkararak devletimize 20-25 milyon lira katkı sağladık.''
 

Evlilik yardımları

Ölen babasından maaş alan genç kızlara, evlilik yardımı olarak maaşlarının 12-24 aylık tutarlarının peşin verilmesi uygulaması kapsamında da usulsüzlüklerin yapıldığını anlatan Demirci, şunları kaydetti:
''Devletimiz, babası ölen genç kızımız 'evini kursun, düğününü yapsın' diye güzel çalışma yapmış. İlk evlendiğinde babası sağ olan kızlarımız bu yardımı alamıyorlar. Babası ölünce ise eşinden anlaşmalı boşanıyorlar. Daha sonra eşi ile aynı evde yaşamaya başlıyor, yeniden evlenerek yardımdan yararlanmak istiyorlar. Bunlarla da ilgili yapılan ihbarları değerlendiriyoruz. Tespit edilenler hakkında gerekli işlemler yapılarak ödenen paralar faizleriyle tahsil ediliyor.''

Demirci, söz konusu usulsüzlüklerle ilgili ihbarların yüzde 1'inin asılsız çıktığını, jandarma, polis ve muhtarların tespitleri yapmalarının işlerini kolaylaştırdığını kaydetti.