"Anlaşılabilir vergi sistemine ihtiyacımız var"
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bu vergi sistemi ile katma değerli hizmetlerin geliştirilemeyeceği, çünkü vergi tanımlamalarının farklı mantıkta olduğunu belirterek, "Bu yoldan ne geçerse ben hakkımı alırım diyor. İki sefer para ödüyorsunuz. Bizim anlaşılabilir bir vergi sistemine ihtiyacımız var." dedi.
cumhuriyet.com.trUlaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Serbest Telekomünikasyon İşletmeciler Derneği'nin (TELKODER) düzenlediği 4. Telekomünikasyon Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, sektörde serbestleşme olduğunu ve bunun bedelini herkesin ödeyerek kullanması gerektiğini belirterek, "Ben kullanmıyorum kimseye de kullandırmıyorum mantığı yanlıştır. Bu bizim gelişmemizi engeller. Biraz daha hızlanalım. Biraz daha paylaşımcı olalım. Küçük olsun benim olsun mantığını bırakalım. Bir zaman gelecek ki yakın zamanda elinizde tuttuğunuz kimseye koklatmadığınız altyapı hiçbirinizin işine yaramayacak. Teknoloji bunu getirecek. O zaman da hepimiz yoklukta eşit hale geliriz. Bizim istediğimiz elimizdeki imkanları paylaşalım" diye konuştu.
"Vergibi bilişimi, telekominikasyonu bilmez"
Yakınsamanın geleceğin konusu olduğunu ifade eden Yıldırım, bu yakınsama ile altyapı ayrıştırılmasının birbiriyle çok alakalı olduğunu söyledi. Yolun aynı araçların ise farklı olduğunu kaydeden Yıldırım, bunun getireceği bazı düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirtti. Bu vergi sistemi ile yakınsamaya geçilemeyeceğine dikkat çeken Yıldırım, bu vergi sistemi ile katma değerli hizmetlerin geliştirilemeyeceği, çünkü vergi tanımlamalarının farklı mantıkta olduğunu vurguladı.
"Bu içerik midir, bu ses midir, ilim midir, bunların ayrımını kim yapacak?" diye soran Yıldırım, kavganın burada başladığını ifade etti. Yıldırım, "Bu yoldan ne geçerse ben hakkımı alırım diyor. İki sefer para ödüyorsunuz. Bir satın alırken bir de taşırken ödüyorsunuz. Ondan sonra da fazla bir şey kazanılmıyor. Bizim anlaşılabilir bir vergi sistemine ihtiyacımız var. Tek bir vergi sistemine geçersek işletmeleri de yanlış yola gitmelerine zemin hazırlamayız. Vergici bilişimi, telekomünikasyonu bilmez" dedi.
Yıldırım'dan sınırsız tarife savaşını başlatan Avea'ya eleştiri
Öte yandan sektördeki anlamsız kavganın bırakılmasını isteyen Yıldırım, şöyle devam etti:
"Ben kullanacağım, o kullanacak, altyapı senin benim derken yarın bir gün tıkanacağız, konuşmayı bile yapamaz hale geleceğiz. O hızla büyüyoruz. Aklımızı başımıza alalım. Süratle altyapı yapmamız lazım. Boru şirketleri yapıyor, elektrik şirketleri belediyeler yapıyor. Önüne gelen kablo atıyor. Biliyorlar ki onun bir talibi olacak. Onlar turşusunu kursun. Turkcell orda Telekom orda beklesinler. Onlara da ihtiyaç olmayacak. Yine de haklarını yemeyelim gayret ediyorlar. İstediğimiz hızda olmasa da sektörde ağabeylik yapıyorlar. Bazen de küçükler rahat durmuyor. Geliyor tekme atıyor. Niye tekme atıyorsun. Sınırsız tarife bilmem ne. Etin ne budun ne. Gücün neyse ona göre uğraş."
"Fatura yükümlülüğü kafa bulandırıyor"
BTK Başkanı Tayfun Acarer, fatura yükümlülüğü konusunun kafa bulandırdığını dile getirerek, bu yükümlülüğün belli bir cironun üzerindeki işletmecilere getirildiğini anımsattı. Acarer, sabit genişbanta yeterince büyüme olmamasına karşın geniş bantın total bazda artamaya başladığını dile getirdi.
Mobil ve sabit savaşı yaşanıyor
Telkoder Başkanı Yusuf Ata Arıak, mobil ve sabit savaşı yaşandığına dikkat çekerek, sınırsız tarifelerin alternatif sektörü çaresiz bıraktığını söyledi. Arıak, ara bağlantı ücretleri, ADSL artış hızının yavaşlaması, fiyat sıkıştırması, faturalama muafiyeti ile ciro, kar ve yatırımlarda azalmanın sektörün en önemli sorunları arasında yer aldığını sözlerine ekledi.