Ankara'da cihatçılarla dans

Suriye'de nispeten ılımlı ÖSO'dan umudu kesen ABD, Türkiye ve müttefikler İslamcılarla masada...

Cumhuriyet/Dış Haberler

Suriye’de El Kaide’nin güçlenmesine karşı Washington ve müttefiklerinin diğer cihatçı gruplarla doğradan görüşmeler yaptıkları iddia edilirken bu toplantıların bazılarının Türkiye’de gerçekleştiği de savunuldu.

Amerikan Wall Street Journal gazetesinde dün yer alan habere göre, Batılı yetkililer Washington ve Suudi Arabistan’ın Suriye’de Esad yönetimi kadar tehlikeli gördükleri El Kaide’nin elinin zayıflatılması gerekçesiyle, bu ülkede öne çıkan diğer İslamcı militanlarla işbirliği yaptığına işaret etti. Bu çerçevede Wahington’ın kimi İslamcı gruplarla görüşmeler yaptığı, Riyad’ın bunun da ötesine geçerek doğrudan cihatçı İslam Ordusu’nu silahlandırma ve finansal destek yönünde harekete geçtiği iddiası da haberde dikkat çekti. Batı başkentlerinde El Kaide dışındaki İslamcı gruplara karşı hâlâ kaygılar olduğu, bunların Suriye’de şeriatla yönetilecek bir devlet kurma amacına vurgu yapıldığı da hatırlatıldı.

ABD’nin Suriye’de Esad yönetimine karşı desteklediği daha laik ve ılımlı muhalif unsurların kazanmasına yönelik umutları yitirdiğine atıf yapılan haberde Obama yönetiminin El Nusra, El Kaide gibi terör listesinde yer almayan İslamcı gruplarla bağlantıya geçmek için bir görevlendirdiği iddiasına da yer verildi. Batılı diplomatların bu işbirliğiyle gelecek ay gerçekleşmesi planlanan Cenevre-2’ye İslamcı kimi grupların da destek vermesinin amaçlandığı savunuldu.

Wall Street Journal, muhalif cepheden bir kaynağın, önceki günlerde 11 örgütün bir araya gelmesiyle oluşturulan İslam Cephesi’nden bir grubun, Suriye’de en geniş muhalif güç olarak bilinen Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) üst düzey üyeleri ve Katar Dışişleri Bakanı’nın İstanbul’da 31 Ekim’de buluştuğu ve toplantının iki gün sürdüğünü söylediğini aktardı. Toplantıda İslamcıların, ÖSO komutanı General Selim İdris’in yönetimindeki muhalif Yüksek Askeri Konseyi’nin yeniden gözden geçirilmesini talep ettikleri, bu oluşumun liderlerinin kendilerine yeterli silah ulaştırmadıkları yönünde şikâyette bulundukları da kaydedildi.

İslamcı militanların ayrıca Askeri Konsey’in İstanbul’daki karargâhının Suriye’ye taşınmasını da istedikleri ifade edilen haberde grubun İstanbul’daki toplantıda son taleplerinin “Suriye’nin Dostları” olarak da bilinen Türkiye’nin yanı sıra ABD, İngiltere, S. Arabistan’ın da aralarında olduğu “Londra 11”lisi grubu ile doğrudan görüşmek olduğu da savunuldu. Habere göre bu toplantıdan bir hafta sonra ise Katar’ın girişimiyle İslamcılarla söz konusu ülkelerin heyetleri, Ankara yakınlarında bir yerde bir araya geldi. Batılı bir diplomata dayandırılan habere göre, Ahrar el Şam, Sukur el Şam ve Tevhid Tugayları da görüşme masasında yer alan İslamcı gruplar arasında. Toplantıda İdris ile İslamcılar arasındaki açıklığın giderilmesine çalışıldığı savunuldu.

Yakın zamanda İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün bir raporunda Ahrar el Şam’ın El Kaide bağlantılı El Nusra ile beraber savaştığı, geçen 4 Ağustos’ta çocuk ve kadınları hedef alan saldırılara karıştığı yönündeki iddialara da yer verildi. Ancak bu iddiaların Ahrar el Şam tarafından reddedildiği de ifade edildi. Batılı diplomatların bu İslamcı gruplarla bağ kurulmasının arkasında Suriye’deki güçlü oluşumların El Nusra ya da El Kaide ile bağlantılı diğer gruplarla bağını kesmek amacı olduğunu savundukları kaydedildi. Haberde Batılı bir diplomatın “Bir şey yapmazsak bu grupların daha da radikalleşecebileceğini düşünüyoruz” görüşü de aktarıldı. Ayrıca Suriye’de siyasi çözüme yönelik gelecek ay gerçekleşmesi planlanan Cenevre-2 konferasına muhalif İslamcı grupların katılımının sağlanması yönündeki çabalara Şam rejminin karşı çıkabileceği, ülkenin gelecekte laik çerçeveli bir yönetime sahip olmasından yana kimi çevrelerin cihatçılarla işbirliğine tepki göstereceğine de dikkat çekildi.