Ankara-Viyana 1. Ekonomi toplantısı
Ankara-Viyana 1. Ekonomi Toplantısı Sheraton Otel'de başladı. Viyana Eyaleti Başbakan Yardımcısı ve Ekonomiden Sorumlu Bakanı Mag Renate Brauner, finans krizine işaret ederek, ancak birlikte çalışarak krize direnme imkanının bulunduğunu söyledi.
cumhuriyet.com.trViyana Belediyesi'nin danışmanlığını yapan ANKEY danışmanlık şirketinin organize ettiği, Ankara-Viyana 1. Ekonomi Toplantısı, Sheraton Otel'de başladı.
Viyana Eyaleti Başbakan Yardımcısı ve Ekonomiden Sorumlu Bakanı Mag Renate Brauner, global finans krizine işaret ederek, rayından çıkmış finans ortamında ancak birlikte çalışarak krize direnme imkanımız var'' dedi.
Brauner, yaptığı konuşmada, Avusturya-Türkiye arasındaki ilişkilerde iki ülkenin başkentlerinin ilişkilerinin önemli olduğuna işaret etti.
Ankara'nın çok canlı, hızlı değişen ve gelişen bir kent olduğunu ifade eden Brauner, Ankara'nın ileriye dönük çok önemli gelişme perspektifleri bulunduğunu söyledi.
Brauner, Türkiye ile Avusturya arasındaki ekonomik ilişkilerin çok güzel şekilde geliştiğini, 2002'den bu yana Avusturya'dan Türkiye'ye yapılan ihracatın yüzde 60 oranında artarak, 944 milyon Avro düzeyine ulaştığını, Avusturya'nın Türkiye'de yatırım yapan 9. büyük ülke olduğunu anlattı.
Türkiye'den Avusturya'ya yapılan ihracatın da yüzde 17 dolayında arttığını ifade eden Brauner, şöyle devam etti: ''Bu toplantı zaten çok olumlu olan işbirliğimizin geliştirilmesi için oldukça önemli. Rayından çıkmış finans ortamında ancak birlikte çalışarak krize direnme imkanımız var. Şehir gelişimi, iskan, ulaşım, enerji ve çevre konularında ortak sorunlarımız var. Ortak projeler yapabileceğimize inanıyorum. Viyana'da çok sayıda Türk göçmen yaşıyor ve biz bundan gurur duyuyoruz. Bunu da dikkate alarak pek çok proje yürütebileceğimize inanıyorum.''
"Türkiye-Avusturya arasındaki ticaret hacmi yeterli düzeyde değil"
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Halim Mete de Türkiye ile Avusturya arasındaki ticaret hacminin iki ülkeyi de memnun edecek düzeyde olmadığını dile getirdi.
Ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi için öncelikle iş adamlarının birbirlerini tanıması gerektiğine işaret eden Mete, Türkiye'nin ihracatının yüzde 65'ini batı Avrupa'ya ve kuzey Amerika'ya yaptığını, Türkiye'ye yılda 23 milyon turistin geldiğini, ülkenin kalifiye insan gücü, yatırıma müsait coğrafyası, güçlü altyapısı ve lider müteşebbisleriyle 21. yüzyılda hızla yükselen ülkelerden olduğunu belirtti.
Türk firmalarının tecrübelerini ortaklıklar kurarak Avusturyalı şirketlere aktarabileceklerini kaydeden Mete, Türkiye'nin Orta Doğu, Karadeniz ve Avrupa arasında bir enerji koridoru oluşturması açısından stratejik bir ülke olduğuna dikkat çekti.
''Ülkemiz hem Türkiye ile hem de bölge ülkeleriyle ticaret yapmak isteyen yatırımcılar için güvenli cazip bir ortamdır'' diyen Mete, Avusturya'dan ve AB ülkelerinden, Türkiye'nin güçlü ekonomisinin yanı sıra stratejik yapısıyla Avrupa'ya katacağı gücün farkında olmalarını istediklerini kaydetti.
"Türkiye dinamik ekonomiye sahip"
Viyana kenti olarak bilgi ve deneyim paylaşımı açısından diğer şehirlerle özellikle ekonomik anlamda işbirliği sağlanabileceğini düşündüklerini ifade eden Brauner, ''Türkiye çok dinamik bir ekonomiye sahip. Şu anda uluslararası bir kriz yaşanıyor, kriz karşısında işbirliğinin gerekli olduğunu düşünüyorum'' dedi.
İki ülkenin enerji üretimi ve verimliliği, çöplerin bertarafı, çevre ve jeotermal enerji konusunda ortak projeler yapılabileceğini belirten Brauner, Viyana'nın enerji alanındaki çalışmalarından biri olan ''uzaktan iklimlendirmenin sağlanabileceği enerji evi'' projesinde de işbirliğine gidilebileceğini söyledi.
Kadınlara yönelik çalışmalarına değinen Brauner, bu alanda bir kadın komitesinin oluşturulmasının düşünülebileceğini kaydetti.