Ankara Barosu yasaları mercek altına alıyor

Ankara Barosu, 106 akademisyen ve hukukçuyu yasaları mercek altına almak üzere bir araya getirdi. Baro tarafından kurulan Yasa İzleme Enstitüsü, yurt içindeki yasama faaliyetlerinin yanı sıra yurt dışındaki hukuki düzenlemeleri de takip edecek.

cumhuriyet.com.tr

Kurulum çalışmaları Haziran ayında başlayan Yasa İzleme Enstitü'nün tanıtım toplantısı, Ankara Barosu Av. Özdemir Özok tesisinde yapıldı. Ankara Barosu Başkanı Av. Metin Feyzioğlu burada yaptığı konuşmada, kanun yapma tekniğinin toplumun bütün hassasiyetlerini, dengelerini ve gerçeklerini dikkatte alarak, kapsamlı ve özenli bir çalışmayı gerektirdiğini belirterek, "Toplumun bütün psikolojik, sosyolojik durumu tespit edilir, felsefi açıdan değerlendirilir ve uygun hukuk dili vasıtasıyla öneri veya teklif haline getirilerek yasama organına sunulur. Bütün bu süreç Yasa İzleme Enstitüsü'nün varlık nedenini açıkça ortaya koymaktadır" dedi.

Yasaları bilimsel çerçevede değerlendirecek olan Yasa İzleme Enstitüsü'nde hukuk başta olmak üzere, dilbilimi, sosyoloji, psikoloji gibi alanlarda çalışmalar yapan Ankara'nın birçok üniversitesinden akademisyenler bulunuyor. TBMM, Adalet Bakanlığı, Üniversiteler ve konuyla ilgisi bulun tüm kurum ve kuruluşlarla koordineli çalışmayı hedefleyen Enstitü, yeni yasa hazırlıklarını takip ederek gerekli görüldüğünde bu hazırlıklara katılmayı amaçlıyor. Enstitü aynı zamanda yeni hukuki düzenlemelere ihtiyaç duyulan konuları da tespit ederek bu konuda çalışmalar yürütecek. Bünyesinde kurulan kurul ve komisyonlar ile de yürürlükte olan yasaların uygulamadaki sonuçlarını tespit ederek ilgili kurumlara iletecek. Yasa İzleme Enstitüsü sadece yurt içi değil yurt dışındaki yasama uygulamaları ve neticelerini de mercek altına alarak, bunların Türkiye'de uygulanma imkanlarını araştıracak.