Anayasa paketi TBMM Başkanlığı'na sunuldu

AKP'nin hazırladığı 29 maddeden oluşan Anayasa değişikliği teklifi, 7 bölgeden temsilen seçilen birer milletvekiliyle birlikte TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Teklifin sunulmasının ardından, komisyon ve Genel Kurul çalışmaları için takvimin belirlenmesine de başlandı.

cumhuriyet.com.tr

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Anayasa değişikliği teklifini TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'e sundu.

AKP'nin TBMM Başkanlığı'na sunduğu teklif, 26 asıl 3 geçici madde ile birlikte toplam 29 maddeden oluşurken Anayasa değişiklik teklifine 4 yeni madde eklendi. Anayasa'nın 51., 54., 166. ve 148. maddelerinde değişiklik yapıldı.


PAKET KABUL EDİLİRSE; AKP 'ANAYASA'YI EN FAZLA DEĞİŞTİREN PARTİ' OLACAK

82 ANAYASASI'NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

 

Bozdağ: Teklifin uzlaşma metni olduğu ortadadır

Anayasa değişiklik teklifini, beraberindeki bir grup milletvekiliyle Meclis Başkanlığı'na sunan AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, çıkışta gazetecilere açıklama yaptı. Bozdağ, Anayasanın bazı maddelerinde değişiklik öngören teklifi genel gerekçe, madde gerekçeleri ve teklif metniyle birlikte ve yeterli imzayla sunduklarını söyledi.

Bundan sonraki süreçte TBMM İçtüzüğü ve Anayasa çerçevesinde, Anayasa Komisyonu ve Genel Kurul süreçlerinde Mecliste gerekli müzakerelerin yapılacağını anlatan Bozdağ, şunları kaydetti:
''Dileğimiz o ki Anayasa Komisyonunda ve Genel Kurul çalışmaları sırasında, hem Mecliste grubu bulunan, bulunmayan siyasi partilerimizin hem bağımsız milletvekillerimizin, hem de sivil toplum örgütlerimizin ve konuya ilgi gösteren herkesin pozitif katkı sunmak suretiyle bu değişikliklerin iyileştirilerek, olgunlaştırılarak Meclisten geçmesidir. Teklif milletimiz, ülkemiz için hayırlı olsun. Demokrasinin, hukukun standartlarını yükselten, bireysel hakları daha güvence altına alan, sendikal hakları genişleten düzenlemeler içermektedir.''

Bozdağ, ''Yeniden muhalefetle bir uzlaşı arayışına girecek misiniz?'' sorusuna, ''Şimdi arkadaşlarımız bağımsız milletvekilleriyle görüşüyorlar. Onlardan randevular alındı. Biz partilerimizle görüştük, onlara taslak metni ilettik. görüşlerini, eleştirilerini, değerlendirmelerini talep ettik. Tabii kamuoyundan,sivil toplum örgütlerinden gelenleri de metne yansıtarak Meclis Başkanına sunduk. Elbette bundan sonraki süreçte de hem komisyon hem de genel kurul görüşmeleri sırasına bütün siyasi partilerimizin ve milletvekillerimizin, herkesin, her kesimin katkısını bekliyoruz'' diye konuştu.

 

"Değişmez maddeleri müzakereye açık olmadığımızı her zaman söyledik"

Bir gazetecinin, ''BDP'nin bazı önerileri oldu, onların önerilerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Özellikle ilk 3 maddenin değiştirilmesini teklif ettiler'' sözlerine karşılık Bozdağ, bugüne kadar Türkiye'nin yeni bir Anayasaya ihtiyacı olduğunu, ancak yeni Anayasa yapılırken 1, 2 ve 3. maddeleri ile bunların değiştirilemezliğini öngören 4. madde ve 174. madde hariç, tüm maddeleri konuşmaya hazır olduklarını her zaman ifade ettiklerini kaydetti.

''Değişmez maddelerle ilgili teklifleri müzakereye açık olmadığımızı her zaman ifade ettik'' diyen Bozdağ, bunun dışında, kamuoyundan gelen bütün teklifleri değerlendirmeye özen gösterdiklerini belirtti.

Kamuoyuna sundukları metnin, şimdiye kadar hazırlanmış bulunan değişik Anayasa önerilerinin değerlendirmelerinden hareketle bir uzlaşma metni olduğunu ifade eden Bozdağ, teklif bütün olarak değerlendirildiğinde, her konuda objektif, hukukun gereklerine ve milletin taleplerine uygun düzenlemeler yapıldığını söyledi. Metni değerlendiren herkesin bunu göreceğini dile getiren Bozdağ, ''Bu metninin esasında hazırlanmış bir uzlaşma metni olduğunu değerlendirenler yakından görecektir'' dedi.


İlk tur 8 gün 160 saat olacak

AKP'nin hazırladığı Anayasa değişikliği teklifinin, TBMM Başkanlığı'na sunulmasının ardından, şimdi teklifin komisyon ve Genel Kurul çalışmaları için takvimi belirleniyor.

Teklifin 7 Nisan Çarşamba günü TBMM Anayasa Komisyonu'nda ele alınacağı ve komisyonda görüşmelerin 3 günlük bir sürede tamamlanacağı öngörüldü.

TBMM Başkanlığı'na sunulan Anayasa değişikliği teklifinin, Komisyon ve Genel Kurul görüşmelerinin Nisan Ayı'nda tamamlanması planlanıyor.

AKP, teklifin komisyon ve Genel Kurul çalışmalarını hızla tamamlamayı planlarken, 7, 8 ve 9 Nisan günleri TBMM Anayasa Komisyonu'nda, Genel Kurul'da ilk turun ise 13,14,15, 16 ve 19, 20, 21, 22 Nisan tarihlerinde yapılması planlanıyor. Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri sırasında Genel Kurul Cuma günleri de çalışacak.

Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerinin ilk turunun, Genel Kurul'da 8 günde ve 160 saatlik bir maratonun ardından geçmesi düşünülüyor. İkinci tur görüşmelerinde ise sadece oylama yapılacağından daha az bir süre öngörülüyor.