Anayasa değişikliği teklifi kabul edildi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa değişikliği maddelerinin ayrı ayrı halkoyuna sunulmasının Türkiye'de pratiğinin olmadığını söyledi.

cumhuriyet.com.tr

TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülen Anayasa değişikliği teklifinin, halkoyuna sunulması halinde tümünün oylanmasını içeren yürürlük maddesi üzerinde konuşan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, teklifin tümü ile halkoyuna sunulması halinde, seçmen iradesinin baskı altına alınacağını ve ''iğfal edileceğini'' söyledi. Kart, ''Bunların tarihi sorumluluğu ile sizi başbaşa bırakıyoruz'' dedi.

CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü de teklifin tümünün oylanmasının, Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti.

CHP'nin, maddelerin ayrı ayrı oylanmasına ilişkin önergesi reddedildi. Konuya ilişkin eleştirileri yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bugüne kadar Anayasada 16 kez değişiklik yapıldığını ve bunların 15'inde aynı hükmün yer aldığını söyledi.

''2001'deki Anayasa değişikliğinde çok farklı konularda madde düzenlemeleri söz konusuydu. Ama bunların halkoylaması sunulması halinde birlikte oylanacağı hükmü de konulmuştu'' diyen Ergin, şöyle devam etti:

''Maddelerin ayrı ayrı oylanması yönündeki düşüncelere elbette ki saygı duyarız ama Türkiye'de şu ana kadar pratiği olmuş değil. Bundan önce bize bu telkini yapanların yaptığı değişikliklerde böyle yönteme müracaat etmedikleri ortadadır. Bir kurguyu hayata geçirmeye çalışıyoruz. 2007'den beri üzerinde çalışılan ve 23. faslın gayri resmi açılış kriteri olan yargı reformu strateji belgesi ve eylem planında yazılı olan ve yargı paydaşları ile ana ilkeleri oluşturulan kurguyu hayata geçirmeye çalışıyoruz. Orada HSYK için, 'Objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık temelinde uluslararası belgeler ışığında geniş tabanlı temsil esasına göre yeniden yapılandırılması, kararlarına karşı etkili bir itiraz sisteminin getirilmesi ve bu kararlara karşı yargı yolunun açılması ilkesi' vurgulanıyor. Tam da bu ilkeyi karşılamak üzere teklifteki düzenlemeler getirilmek istenmiştir.''

Görüşmeleri 3 gün süren Anayasa değişikliği teklifi, komisyonda yaklaşık 43 saat süren çalışmanın ardından kabul edildi.