"Anadolu'nun Avukatı"

"Dört yıl önce Google'a girip Cevat Şakir'in belgeselini nasıl yapmışlar, bir izleyeyim dedim, hiçbir şey bulamadığımda çok şaşırdım. Çok da sevindim talih kuşu bana kondu ya da piyango bana çıktı diye..."

cumhuriyet.com.tr

Harun Özakıncı, Halikarnas Balıkçısının yaşamöyküsünü ve Anadolu tutkusunu anlatan Anadolunun Avukatı belgeselini çekmeye karar verişini bu sözlerle anlatıyor.

Yapımı Metafor Filmcilik tarafından gerçekleştirilen belgeselin yönetmenliğini üstlenen Özakıncı, belgeselde fotoğraf sanatçısı Ara Güler, Prof. Dr Selçuk Erez, Prof. Dr Şadan Gökovalı, Ahmet Tanrıverdi (Fıstık Ahmet), Cevat Çapan, Okan Bayülgen, Haluk Şahin, Gülriz Sururi, Nebil Özgentürk gibi adlarla söyleşilere yer vermiş.

Çekimleri 10 ay süren çalışmada, Cevat Şakirin yaşamını üç bölümde ele aldıklarını belirten Özakıncı, şunları söylüyor:

Balıkçının hayatının ilk renkli yıllarınıDaha Önceleriadını verdiğimiz bölümle yansıttık. Sonraki bölümde Bodruma gelmeden önceki 3.5 ayını anlattık. Burası da bizi çok ilgilendiriyor. Cevat Şakirin Anadoluya bütün sevdasını başına gelenlerle yaşaması bizim çok ilgimizi çekti. 1925te Resimli Hafta dergisinde Hüseyin Kenan imzasıyla yayımlanan Hapishanede İdama Mahkûm Olanlar Bile Bile Asılmaya Nasıl Giderlerbaşlıklı asker kaçaklarıyla ilgili bir yazısından dolayı üç yıl kalebentlikle Bodruma gönderildi. Kalebentlik cezasını çekmeye gelirken 3.5 ayı çok önemli. Bütün hayatını verdiği topraklara, bir türlü ulaşamıyor. Ve geldiği yer de, hayatını verdiği bilgilerin merkezi Karya. Buradan sonrası zaten çok önemli. Anadolunun sahipsiz olduğuna iyice karar veriyor. Anadolunun bilgilerinin çok geride bırakıldığını ve Yunan mitolojisinin sembollerinin hepsinin Anadoludan çıktığını iddia ediyor. Biz Cevat Şakiri biraz bu yönü ile aldık, Anadolunun Avukatıdedik. Ömrünün sonuna kadar da bize göre Anadolunun avukatı olarak kalıyor.

Cevat Şakirin 25 yıllık Bodrum yaşamında, ilçenin geleceğine ilişkin öngörülerine de dikkat çeken Özakıncı, Bodrum ile ilgili o kadar doğru tespitlerde bulunmuş ki; şimdi bunların hepsinin gerçekleştiğini görünce Cevat Şakirin büyüklüğü bir kere daha ortaya çıkıyor. Onun kitapları bir kere daha okunmalı. Cevat Şakirin fikirlerine sahip çıkmak zorundayız. Bodrumun ve Ege kıyılarının kendi kültürünü, kendi zeytinini, zeytinyağını, mandalinasını, devesini, devesinin çanını, sarnıcını, değirmenini ve kendi değerlerini tanıtmasıyla ilgili bir zamanın başlaması gerektiğini düşünüyoruz bizdiyor.

“Anadolu’nun Avukatı Cevat Şakir” belgeseli “www.eskibodrum.com” sitesinden edinilebilir.