Anadolu şarabın da vatanı
Yapılan bir DNA analizi taş çağı dönemi çiftçilerinin ilk şarap üzümünü Güneydoğu Anadolu'da, Diyarbakır'da yetiştirdiklerini ortaya çıkardı. Bölgede biyomoleküler arkeolog Patrick McGovern ile birlikte yaklaşık bir yıldır araştırmalar yapan İsviçreli Jose Vouillamoz, Avrupa şaraplarının kökeninin de bu bölge olduğunu belirtti.
cumhuriyet.com.trBu ay İzmir’de konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Vouillamoz, McGovern’in Pennsylvania Üniversitesi’ndeki laboratuvarında yapılan incelemede de arkeolojik belgelerin binlerce yıl önce Anadolu’da şarap üretildiğini ortaya koyduğunu da kaydetti. “Tıpası Açılmamış Geçmiş” ve “Antik Şarap” adlı kitapların yazarı da olan McGovern’in araştırması sırasında çok hassas kimyasal bir teknik kullandığı belirtilerek Gürcistan, Ermenistan ve İran’ın antik dönemde şarap yapımında anahtar bir rolleri olduğu da kaydedildi.