''Ana dilde savunma'' tasarısı Genel Kurul'da
TBMM Genel Kurulu'nda, ana dilde savunmaya ve hükümlülerin cezaevinde eşleriyle görüşmesine imkan tanıyan kanun tasarısının birinci bölümünde yer alan 8 maddesi kabul edildi.
cumhuriyet.com.trCHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, CHP'nin tasarıya ilişkin tavrının çok açık ve net olduğunu ifade ederek, tasarının ilk iki maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu öne sürdü.
CHP'nin Türkçe bilmeyen, savunmasını yapamayacağını beyan eden kişiye savunma imkanı vermek istediğini belirten Batum, ''Türkçe bilmiyorsa savunma yapmasın'' düşüncesinde olmadıklarını belirtti.
Batum, tasarıyla getirilmek istenen düzenlemenin ise, sanığa istediği, tercih ettiği dilde savunma yapmaya olanak tanıdığını dile getirdi.
BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, ''Biz kendimizi Türkiye ile birlikte tanımlıyoruz. Kaderini ve geleceğini bu topraklarda arayan halkız'' dedi.
Türkçe'ye, resmi dile itirazları olmadığını belirten Sakık, ''Türk halkının değerlerine hep saygılı olmuşuz, olacağız. Burada Türklerin dışında da halklar yaşıyor, bu halklara da saygılı olunmalı'' diye konuştu.
CHP'nin tasarıya karşı direncini anladıklarını ifade eden Sakık, ''Genetik mirasınızda ret ve inkar politikaları var'' dedi.
CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in dün Genel Kurul'daki konuşmasını hatırlatan Sakık, CHP sıralarına, ''Siz sürekli saldırı hakkınızı halklara karşı kullandınız. Bu ırkçı, faşist bir söylemdir'' diye seslendi.
Sakık'ın konuşması üzerine söz isteyen CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP'nin ırkçılığı, ayrımcılığı ve halk iradesine dayanmayan bütün otoriter anlayışları reddettiğini söyledi.
CHP'nin politikalarının temelinde birey ve insan olduğunu dile getiren Hamzaçebi, ''Eşitlik, özgürlük ve kardeşlik CHP'nin de dayandığı evrensel insanlık değerleridir'' diye konuştu.