AMD ile Intel işbirliğinin kanlı canlı örneği
İki ezeli rakip olan AMD ve Intel, yıllardır işlemci pazarında büyük bir rekabet içerisinde yer alıyor. Ama bu sefer durum değişti. Her iki firma Nvidia’ya karşı güç birliğine gitti.
cumhuriyet.com.trİşlemcilerin içerisindeki dahili ekran kartlarında yıllardır iyi bir performans sergileyemeyen Intel, bu konuda AMD’nin gücünü kabul etmiş görünüyor. ATI’yi satın alarak ekran kartı üreten iki büyük devden biri haline gelen AMD, bu tebrübesini dahili grafik birimlerinde de kullanmaya başladı. Firma, APU adını verdiği dahili grafiklerindeki büyük başarısı ise Sony Playstation 4, Playstation 4 Pro, Xbox One ve Xbox One X’in de içerisinde yer almayı başarmıştı.
İki büyük devin işbirliği uzun zamandır konuşuluyordu, ancak resmi açıklama bu hafta içerisinde geldi. Yapılan açıklamayla birlikte iki büyük rakibin en iyi oldukları konularda birlikte çalışacağı açıklandı. HBM2 bellekler kullanacak olan yeni çip, AMD ekran kartını ve Intel işlemciyi bünyesinde barındıracak. 14 nm üretim teknolojisi ile üretilecek olan platform, 2si1 cihazlar başta olmak üzere pek çok cihazda çok yüksek oyun deneyimi iddiasında bulunuyor.
Kaby Lake-G kod adını taşıyan seri, Intel tarafından geliştirilen EMIB teknolojisi sayesinde iki büyük rakibi bir araya getirebiliyor. Bu teknoloji ve PCIe 3.0 teknolojisi sayesinde birlikte çalışabilen HBM2 bellekler, Intel CPU ve AMD GPU, tek bir zar altında sunulacak. Firmaların ortaklığı sayesinde çok çok küçük bir alana sahip olan bu zar, 11 nm kalınlıktaki Ultrabook’ların içerisinde de kullanılabilecek.
Şimdiye kadar sadece bilgisayar çizimlerini gördüğümüz platform, ilk kez kanlı canlı olarak karşımızda. Taşınabilir bilgisayarlar için üretilen platformun sızan görseli bir test anakartı üzerinde çalışıyor. Notebook belleklerine sahip olan anakartta işlemci değiştirilemez olarak geliyor. Bellekler ise dikey olarak konumlandırılmış. Dikdörtgen şeklinde oldukça uzun bir yapıya sahip olan platformda GPU ile HBM2 bellekler, birbirine neredeyse yapışık şekilde duruyor. CPU ise onlardan daha uzakta ve farklı bir yapıda yerini alıyor. GPU ile CPU arasındaki iletişim PCIe 3.0 veri yolu üzerinden klasik sistemlerdeki gibi sağlanacak.
Bir iddiaya göre, Intel işlemcisinin içerisindeki kendi geliştirdiği grafik işlemcisini de bu platform içerisinde sunacak. Bu sayede iki farklı ekran kartına sahip olacak olan platform, güç tasarrufu ve performans kriterlerine göre iki ekran kartı arasında anlık geçiş yapacak. Bu geçişin nasıl yapılacağı ve yazılım protokollerinin nasıl hazırlanacağı ise büyük bir merak konusu.