"Amacımız dışa bağımlılığı azaltmak"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, amaçlarının ithale dayalı bütün enerji kaynaklarını azaltarak, Türkiye'nin yerli kaynaklarının değerlendirilmesini sağlamak olduğunu belirtti.
cumhuriyet.com.trYıldız, ''Aksagaz Çukurova Doğalgaz Projesi Antakya Altın Kaynak Töreni''nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin sürekli büyüdüğünü, ekonomisinin her geçen gün daha da geliştiğini söyledi.
Türkiye'nin 2001 yılında, milletvekili seçildiği dönemde Edirne'den Kars'a Sinop'tan Hatay'a kadar yapılan bütün yatırımların tutarının 4 milyar dolar olduğunu ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:
''Aynı yıl içerisinde faize 40 milyar dolar ödeniyordu. Yani bir tane yatırıma, 10 tane faize veriliyordu. Buna can dayanır mı? Bununla hangi yatırımı yapacaksınız. Büyüyen Türkiye'nin neresini yapacaksınız. Bu esnada enerjiyle ilgili yatırımlarda karar alındı. EPDK ile Bakanlık koordinasyonuyla hizmet dağıtımında ihaleye çıkıldı. Çok sayıda ilimize doğal gaz bu şekilde götürülüyor ve 60 yerde de çalışmalar bilfiil başlamış durumda. Amacımız, ithale dayalı bütün enerji kaynaklarını azaltarak Türkiye'nin yerli kaynaklarının hizmete dönüşmesini sağlamaktır.''
Yatırımlar ve karşılıkları konusunda duyarlı olduklarını anlatan Yıldız, ''Bir yatırım yaparken bir faize vermemiz lazım. Hatta daha fazlasını yapıp ülkemizin her tarafına bu yatırımları götürmemiz lazım'' dedi.
7 yılda iletim hattının 3,5 katına çıktığını vurgulayan Yıldız, Türkiye'nin büyüme hızının da geçtiğimiz yılın çeyreğine göre yüzde 13-14 civarında artığını kaydetti.
Hatay'da hedef 2011
Yıldız, ucuz enerji kaynağı olan doğalgazla ilgili Hatay'daki çalışmanın 2011 yılının son çeyreğinde bitirilmesini hedeflediklerini, bu konuda eksiklikleri giderilmesi için çaba gösterdiklerini kaydetti.
Yıldız, Aksaray Mahallesi'nde bulunan TEİŞA ait trafo merkezinin mahalle arasında kaldığını ve bunun şehir dışına taşınmasıyla ilgili karar alındığını da söyledi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin de kentin, kara ve hava ulaşımıyla ilgili birçok sorunun çözümlendiğini, doğalgazla da Hatay'ın ucuz enerjiyle tanışacağını belirterek, ''Hatay, cazibe merkezi haline gelecek'' dedi.
Ergin, kentteki birçok yolun duble hale hale getirildiğini, 2007 yılında hizmete açılan havaalanında da terminal binası yapılmasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini vurguladı.
20 milyon TL'lik yatırım
Aksagaz Doğalgaz Genel Koordinatörü Yaşar Arslan ise, 1990'lı yıllarda Ankara, İstanbul, Bursa, Eskişehir ve İzmit'te değerlendirilen doğalgazın 2003 yılından itibaren hükümetin ve Enerji Piyasası Denet Kurulu'nun (EPDK) aldığı kararla bugün 60 bölgeye ulaştırıldığını bildirdi.
Türkiye'nin 20 dağıtım bölgesinde gaz dağıtım faaliyeti gösterdiklerini belirten Arslan, bugüne kadar Çukurova yöresinde 90 milyon TL'nin üzerinde yatırım yaptıklarını, yıl sonuna kadar 60 milyon TL'lik daha yatırım yapacaklarını söyledi.
Hatay ve ilçelerinde bugüne kadar 20 milyon TL'lik yatırım yaptıklarını, şehir merkezinde ise 2010 yılı sonuna kadar yaklaşık 5 milyon TL'lik yeni yatırım yapacaklarını ifade eden Arslan, şöyle devam etti:
''Abone bedeli KDV hariç 167 dolardır. Tesisat dönüşüm, bina orta katları, daire içi tesisat ve proje dahil, toplam maliyet daire başına yaklaşık 650 TL civarındadır. Mutfakta doğalgaz kullanımı için tesisat bedeli 1 yıl içinde kendisini amorti etmektedir.
Merkezi ısıtma, soğutma ve sıcak su sistemi olan site ve hastane gibi binalarda, doğalgaz en ekonomik yakıt türüdür. Doğalgaz mevcutlar içinde çevreye en az zarar veren yakıt olduğundan, dünyada kentlerde kullanımı zorunlu hale gelmiştir. Türkiye'de de yatırım programı olan yerlerde TC kimlik belgesi ile başvuran herkes abone olabilecektir.''
Konuşmaların ardından Yıldız, Ergin ve Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, sembolik olarak boru hattı bağlantısına kaynak yaptı.
Törene, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, AKP Hatay Milletvekilleri Orhan Karasayar, Abdülhadi Kahya ve Mustafa Öztürk, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerefettin Canda ile kurum müdürü ile vatandaşlar katıldı.