'Amaç insani yardım değil'

İsrail basını, Güney Kıbrıs'ın, Gazze'ye yardım filosuna katılan gemilerin kendi karasuları içinde toplanmasına izin vermeyeceğini dün gece açıkladığını duyurdu. İsrail ise Güney Kıbrıs'ın kararını "aklın sesi" olarak nitelendirdi.

cumhuriyet.com.tr

Gazze'ye Özgürlük hareketi liderlerinden Greta Berlin, Ynet haber sitesine Güney Kıbrıs'ın yasağına rağmen gemilerin programlandığı şekilde yarın sabah Gazze'ye varmasını umduklarını söyledi. Berlin, merkezlerinin Güney Kıbrıs'ta olduğunu, ancak buraya gitmeyeceklerini belirtirken, gemilerin buluşma noktasının Kıbrıs karasularının uzağında olacağını vurguladı.
Berlin, İsrail komandolarının gemiyi durdurup içindekileri tutuklayacakları haberleriyle ilgili soruya karşılık, "Ne istiyorlarsa yapabilirler, ama bizi durduramayacaklar. Gemilerde sadece Gazze'ye ablukayı kırmak, Gazzelilerin de diğer normal insanlar gibi hür olmasını isteyen siviller var" ifadesini kullandı.

Gazze'deki Filistinlilerin bir "toplama kampında" yaşadığının, bölgeye girip çıkma hakları bulunmadığının altını çizen Greta Berlin, "Eğer gözaltına alınırsak, bizi de toplama kampına koyacaklar" diyerek, İsrail'in Aşdod limanında gemideki yolcular için hazırlanan gözaltı merkezine atıfta bulundu. Berlin, 1960'lı yılların başından bu yana Filistin halkı için mücadele veriyor. Bir Filistinliyle evli Amerikan vatandaşı olan Berlin, İsrail hükümetinin yardımları Aşdod'dan Gazze'ye aktarma yolundaki önerisinin çok geç geldiğini, gemilerinin çoğunun öneri geldiğinde yola koyulmuş olduğunu söyledi. Berlin, gemilerdeki yolcuların sayısını da 700 olarak verdi. Gemideki Yahudilerden, halen İsveç'te yerleşik Dror Feiler de "Eğer gözaltına alınırsak, bir iki ay sonra daha fazla gemi Gazze'ye doğru yola çıkacak" dedi.

İsrailli İstihbarat Merkezi: Amaç insani yardım değil

Öte yandan İsrail ordu sözcülüğü, İstihbarat ve Terörizm Enformasyon Merkezi tarafından hazırlanan bir rapora atıfta bulunarak, "filo organizatörlerinin kendilerini insan hakları savunucuları olarak göstermelerine karşın", filoya İstanbul'dan katılan gemilerin hareketi sırasında düzenlenen törene üst düzey "İslamcı teröristlerin" de katıldığını öne sürdü. Sözcülük, "halen İngiltere'de faaliyet gösteren Hamaslı terörist" olarak nitelediği Muhammed Svalha ve Zahir El Biravi ile Ürdün'deki "Müslüman Kardeşler" lideri Hamam Said'in de katılımcıların arasında bulunduğunu kaydetti.

Eski istihbaratçı olan ve halen merkezin başkanlığını yapan Reuven Ehrlich de "Filonun amacı insani olsaydı, yardımların İsrail aracılığıyla girmesine imkan tanır ve Gazze'ye yasadışı yollardan sızma teşebbüsünde bulunmazlardı" dedi. Ehrlich, "Bunların tek amaçları İsrail'i ve ordusunu güç duruma düşürüp Hamas'a ve Hamas hükümetine yardım etmek için provokasyon yaratmak" diye konuştu.
 

İHH ve Bülent Yıldırım hakkında iddialar

Merkezin raporunda, İnsani Yardım Vakfı (İHH) ile Başkanı Bülent Yıldırım'a da geniş yer ayrıldı. Raporda, İHH'nin, "Hamas'a maddi destek sağlayan uluslararası bir yardım ağının içinde bulunmaktan dolayı 2008 yılından bu yana İsrail'de yasadışı örgüt olarak kabul edildiği, radikal İslamcı bir örgüt olduğu ve Müslüman Kardeşler ile yakın ilişki içinde bulunduğu" öne sürüldü. İHH'nin Hamas'la bağlantısını saklamadığı, faaliyetleri için Gazze'de büro açtığı kaydedilen raporda, Batı Şeria'daki faaliyetlerini düzenlemek amacıyla da 2009 yılı kasım ayında üyelerinden İzzet Şahin'i gönderdiği ifade edildi. Şahin'in yeni şube açmak için çalışmalarına başladığı ve Hamas'a bağlı örgütlere İHH'nin binlerce dolar parasını aktardığı da iddia edilen raporda, Şahin'in geçen nisan ayında tutuklanarak bu faaliyetlerinin durdurulduğu ve Türk yetkililerinin talebi üzerine Türkiye'ye gönderildiği anlatıldı.

 

İsrail, Gazze gemilerine karşı 'PR kampanyası' başlattı

İsrail'in, Gazze'ye insani yardım taşıyan ve Türk İnsani Yardım Vakfı'nın (IHH) da düzenleyicilerinden olduğu, "Gazze gemileri"ne karşı "diplomasi ve PR kampanyası" başlattığı bildirildi. Gemilerin yola çıktığı, Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi, İsveç ve İrlanda Büyükelçileri, Dışişleri Bakanlığına davet edilerek, "Bu bir provokasyon. İsrail'in kendi savunma hakkı var" mesajı verildi. Savunma Bakanı Ehud Barak da, ilgili ülkelerin Dışişleri Bakanlarıyla görüşürken İsrail Hükümeti'nce medyaya iletilen bir notta Türk İnsani Yardım Vakfı (IHH) konusunda "Radikal İslamcı eğilimli" ifadesi kullanıldı.

Gazze gemilerini hareketini "provokasyon" olarak adlandıran ve onları engellemeye kararlı İsrail Hükümeti, ilgili ülkelerin gemilerin yola çıkmalarını engellemeleri taleplerinin karşılanmaması üzerine bir dizi önlem aldı. Bu çerçevede, İsrail hükümetinin, gemilerde bulunan yüzlerce insan hakları savunucularının geri adım atmaması olasılığının karşısında meydana gelebilecek "tatsız" olayları dikkate alarak "diplomasi ve PR kampanyası" başlattığı belirtiliyor. Netanyahu hükümetinin "hazırız ve gemilerin geçmesine izin vermeyeceğiz" mesajını verdiği vurgulanırken ayrıntıları İsrail medyasına yansıyan bu kampanya çerçevesinde atılan adımlar şöyle özetleniyor:

-İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yossi Gal, gemilerin yola çıktığı ülkeler olan Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi İsveç ve İrlanda Büyükelçileriyle ayrı ayrı görüşerek Gazze gemileri için "Bu bir provokasyon" dedi ve İsrail'in kendi vatandaşlarını savunma hakkı bulunduğunu vurguladı.

-Savunma Bakanı Ehud Barak, gemilerdeki insanların geldikleri ülkelerin Dışişleri Bakanlarıyla konuştu.

-Medya mensuplarına, gemilerdeki insan hakları savunucularının, gemiyle Gazze'ye gitmekten vazgeçmemesi halinde Ashdod Limanı'nda gözaltında tutulacağı kamp gösterildi. 550 kişiyi barındırabileceği belirtilen tesiste, İsrail Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları yetkilileri, tüm bürokratik ve sınır dışı etme işlemlerini yürütecek.

-Türk İnsani Yardım Vakfı (IHH) konusunda medyada bir bilgi notu aktarıldı. Notta "Radikal İslamcı eğilimli" ifadesini kullanıldığı IHH, "Hamas'ın para toplama mekanizmasının bir parçası" olarak nitelendiriliyor.

 

Mavi Marmara'dan canlı yayın İsrail haber sitelerinde

İsrail ablukasını delmek üzere 9 gemiden oluşan uluslararası yardım filosu Gazze'ye doğru ilerlerken, Mavi Marmara gemisinden yapılan canlı yayın İsrail haber sitelerinde geniş yer buldu. İsrail'de Yedioth Ahranot gazetesiyle bağlantılı olan Ynet haber sitesi, hem İbranice hem İngilizce haberlerinde, gemiden canlı yayın yapıldığını duyurdu ve yayını yapan İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH) linkini verdi.

Ynet'in canlı yayın linkini yayımlamasının ardından izleyici sayısının üçe katlandığı, bunun üzerine organizatörlerin canlı yayın yerine İsrail'in Gazze'de 2009 yılı başında düzenlediği "Dökme kurşun" operasyonundan görüntüleri ekrana getirdikleri, sonra yeniden canlı yayına dönüldüğü belirtildi. Canlı yayındaki görüntülerle ilgili bilgi verilen sitede, sık sık Türkçe konuşulduğunun duyulduğu da ifade edildi.
 

İsrail Deniz Kuvvetleri beklemede

İsrail basınında da, filonun Gazze yolculuğu ve İsrail ordusunun hazırlıkları birinci sayfalarda geniş yer buldu. Gazetelerin ortak başlıklarında filonun yarın geleceği, İsrail ordusunun, karasularına giren gemileri engelleyeceği belirtildi.

Maariv gazetesi, ilk sayfasından verdiği "Deniz Kuvvetleri Beklemede" başlıklı haberinde, Gazze'ye gelen konvoyun durdurulması için tüm hazırlıkların tamamlandığını bildirdi. Haberde, gemideki eylemcilerin güvenlik kontrolünden geçirilmelerinin ardından Ben Gurion Havalimanı'na götürülerek sınır dışı edilecekleri, tahliye belgelerini imzalamaya yanaşmayanların cezaevlerine nakledilecekleri hatırlatıldı. Haberde, operasyonun şiddete gerek kalmadan tamamlanmasını umdukları ifadesi yer aldı.

Yedioth Ahronoth gazetesindeki "Denizde alarm" başlıklı haberde de, hazırlıklarla ilgili ayrıntılar ile birlikte Kıbrıs Rum yönetiminin gemilerin karasularına girmesine, limanlarına yanaşmasına izin vermeyeceği kararı hatırlatıldı. Gazete, Rum yönetiminin bu kararının büyük olasılıkla filonun ardında Türkiye'nin olmasından kaynaklandığı görüşüne de yer verdi. Haberde, bir İsrailli yetkilinin, "Ne yazık ki Türkiye ve Yunanistan güney Kıbrıs gibi davranmadı" görüşü aktarıldı.

 

Arızalanan teknenin 15 yolcusu 'Mavi Marmara' gemisine alındı

''Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım'' kampanyası kapsamında Yunanistan'dan Gazze'ye doğru yola çıkan, ancak arızalanan ''Challenger 2'' adlı teknenin 15 yolcusu ''Mavi Marmara'' gemisine alındı. Alınan bilgiye göre, Yunanistan'dan yola çıkan yaklaşık 15 metre uzunluğundaki ''Challenger 2'' adlı tekne, Kıbrıs açıklarında arızalandı. Bunun üzerine tekne, ''Mavi Marmara'' yolcu gemisine yanaştı. Teknede bulunan 15 kişi, halatlar atıldıktan sonra gemiye alındı.

Öte yandan, Yunanistan'dan yola çıkan ''Challenger 1'' adlı teknenin de arızalı olduğu ve bu teknenin yolcularının da ''Mavi Marmara''ya alınacağı belirtildi. Böylece, yarın Gazze'ye ulaşması beklenen gemilerin sayısı 7'ye düştü.

Gemiler buluşma noktasına ulaştı

''Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım'' kampanyası kapsamında Gazze'ye doğru yola çıkan ''Mavi Marmara'' gemisi, Kıbrıs'ın güneyinde belirlenen buluşma noktasına ulaştı.
Antalya Limanı'ndan Türkiye saati ile 00.30 sıralarında yola çıkan ''Mavi Marmara'' gemisi, saat 16.30 civarında Kıbrıs'ın güneyinde bekleyen ''Defne Y'' ve ''Gazze'' adlı gemilerle buluştu.
Avrupa'dan yola çıkan diğer gemilerin de buluşma noktasına ulaşmasının beklendiği belirtildi.