Alzheimer’a erken teşhis müjdesi

İngiliz bilim insanları henüz kesin bir tedavisi bulunmayan Alzheimer hastalığına erken teşhis koyabilecek kan testi geliştirdi. Oxford Üniversitesi ve Kings College of London tarafından geliştirilen çalışmanın 2 yıl içinde uygulanması düşünülüyor. Bu sayede tedavi için çok geç olmadan harekete geçilebilecek.

cumhuriyet.com.tr

Birkaç yıl içinde Alzheimer hastası olunup olunmayacağını tespit edebilen kan testi geliştirildi. 10 yıllık araştırmanın ardından Oxford Üniversitesi ve Kings College of London’dan bilim insanları hastalığı önleyebilecek 10 protein çeşidi buldu. Klinik denemenin 2 sene içerisinde hayata geçirilmesi planlanıyor. Böylece hastalıkla karşılaşabilecek insanlar doğru ilaç kullanımıyla hastalığı önleyebilecek. Oxford Üniversitesi Nöroloji Profesörü Simon Lovestone Alzheimer hastalarının günden güne arttığını ve bunun korkunç bir hastalık olduğunu belirterek “Yaptığımız tüm ilaçlar hastalığı tedavi etmekte başarısızlıkla sonuçlanıyor, fakat bu test ile öngörülen hastalığın erken tedavisinde etkili olabilirler” dedi. Oxford Üniversitesi Gerontoloji Fahri Profesörü Gordon Wilcock bu testin büyük önem taşıdığını belirtti. Wilcock “Kan testi geliştirilen önceki yöntemlere göre çok daha pratik. Lumbar sıvısının analizinin riski bu testte mevcut değil. Ayrıca PET beyin taramasının beyin hücrelerine verdiği zararlar bu testle ortadan kalkıyor” diye konuştu.

Geliştirilen test sonucu bulunan proteinlerin hastalığın semptomları ilerlemeden teşhisinin konulmasında yüzde 87 oranında başarılı olduğu kaydedildi.