Altın rekor kırıyor
İstanbul Altın Borsası (İAB) Başkan Vekili Osman Saraç, özellikle ABD'de büyümenin gücüne dair belirsizliklerin süreceği tahmin edildiğini, bunun da yatırımcıları altın gibi güvenli varlıklara çektiğini bildirdi.
cumhuriyet.com.trİstanbul Altın Borsası (İAB) Başkan Vekili Osman Saraç, altın fiyatlarındaki yükselişe ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, global ekonominin sağlığıyla ilgili kaygıların yatırımcıların güvenli bir liman olan altına talepte artışa yol açarak fiyatları 1,500 dolar/ons'un üzerinde rekora taşıdığını, son günlerde gerek Avrupa'da gerekse ABD'de yaşanan mali sorunlara dair endişelerin yatırımcıları altına çekmeye devam ederken, uluslararası piyasada altının ons fiyatının bugün 1.509,01 dolara ulaşarak yeni bir rekor kırdığını hatırlattı.
Derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) ABD'nin kredi görünümünü negatife çevirmesinden sonra ABD'de ekonomik toparlanmanın gerçekleşebileceğine dair belirsizliğin artarken, altının da güvenli bir yatırım aracı olarak önem kazandığını ifade eden Saraç, S&P'nin ''ABD'de politika yapıcıların federal bütçe açığını kesmek için bir plan üzerinde anlaşamayabileceği'' riskine işaret ettiğini, ABD'nin uzunca bir süre mali sorunları çözemeyeceğine dair işaretlerin altını olumlu etkilediğini anlattı.
Yunanistan'ın borcunu yeniden yapılandırmak zorunda kalabileceği endişesiyle ülkenin kamu borcunun ödenmemesine karşı sigortalama maliyetinin artarken, Portekiz, İrlanda ve İspanya'nın ekonomik sağlığına dair endişelerin sürerken, yeniden gündeme gelen Euro bölgesi borç sorununun yatırımcıların güvenli liman olarak altına yönelmelerini teşvik ettiğini belirten Saraç, şu görüşleri dile getirdi:
''Piyasada altına destek veren bir başka faktör de enflasyonun artacağı hakkındaki endişelerdi. Çin enflasyonla mücadele amacıyla geçen hafta sonunda bu yıl 4. kez bankaların zorunlu karşılık oranını artırırken, bazı ABD Merkez Bankası yetkilileri de gelecek aylarda enflasyon riski uyarısında bulundu. Dünya genelinde bir süredir devam eden gevşek para politikası enflasyonun artacağı endişesine yol açmıştı. Çin'de son 10 yıldır kaydedilenden daha yüksek bir enflasyon olacağı görüşü altının Çin'de eskisinden daha fazla tercih edilen bir yatırım olacağını gösterdi. Dünyanın en büyük altın üreticisi olan Çin, Hindistan'dan sonra gelen dünyanın 2. büyük altın tüketicisi. Yıllar boyunca enflasyona karşı bir korunma aracı olarak bilinen altın, enflasyon ortamından yararlanmaktadır.
Diğer taraftan ABD Merkez Bankası'nın bu yılın Haziran ayında tamamlanacak olan 600 milyar dolarlık bono alım programını kısa keseceğine dair bir işaret bulunmamakta ve ABD'de miktarsal gevşemenin sürecek olması dolarda zayıflamaya, altında ise güçlenmeye yol açmaktaydı. ABD Doları'nın değer kaybı yatırımcıların alternatif bir para birimi olarak altına talebini artırarak fiyatlara destek sağladı. Avrupa Merkez Bankası başta olmak üzere bazı merkez bankaları faiz artırımına giderken, ABD Merkez Bankası'nın bu artışı izlemede yavaş kalacağı ve gevşek para politikasını sürdüreceği beklentisi doların bir döviz sepeti karşısında 16 ayın en düşük seviyesine gerilemesine yol açtı ve bu durum da dolar cinsinden fiyatlandırılan altına destek veriyor. Son aylarda gıda fiyatlarında kaydedilen artışlar ve beraberinde enflasyondaki artış beklentisi altına destek veren diğer etkenlerdendir.''