Alt Komisyon üyeliği Üskül ile Birdal arasında kriz yarattı
Mardin'de yaşanan kanlı saldırıyı araştırmak üzere, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde alt komisyon oluşturulmasına karar verildi. İnceleme yapmak üzere 5 kişilik alt komisyon oluşturulan toplantıda, kriz yaşandı. AKP milletvekili Zafer Üskül DTP'li Akın Birdal'ı toplantının düzenini bozacak bir şekilde sesini yükseltmekle ve kendisine "yakışıksız" hitap etmekle suçladı.
cumhuriyet.com.trMeclis İnsan Hakları'nı İnceleme Komisyonu Mardin Mazıdağı ilçesi Bilge Köyü'nde yaşanan 44 kişinin yaşamını yitirdiği katliamı yerinde inceleyecek.
İncelemeler yapmak üzere 5 kişilik alt komisyon oluşturulan toplantıda, alt komisyon üyelerinin belirlenmesinde kriz yaşandı. AKP Mersin milletvekiki Zafer Üskül, DTP milletvekili Akın Birdal'ı toplantının düzenini bozacak bir şekilde sesini yükseltmekle ve kendisine "yakışıksız" hitap etmekle suçladı. Üskül, "Benim kişiliğimle ilgili bir takım ifadeleri oldu, bunlar burada olmaması gereken şeylerdi, Sayın Birdal ne zaman alt komisyon kurulsa otomatik olarak yer alması gerektiğini düşünüyor komisyon buna karar vermeyince de böyle tepkiler gösteriyor" dedi. Birdal, "Sayın Üskül bence insan hakları açısından ruh halini değiştirmeli, başka muradı olabilir, bakan olma muradı olabilir ancak yeni kabine oluştu, bu muraddan, hevesten vazgeçmeli" diye konuştu. Birdal, Üskül'ü sistemden kaynaklanan insan hakları ihlallerini gizlemek gibi bir rol üstlendiğini öne sürdü.
Mardin Mazıdağı İlçesi Bilge Köyü'nde yaşanan katliam, Cezaevleri alt komisyonunun Erzurum Cezaevi'ndeki incelemelerine ilişkin raporunu görüşmek üzere toplanan Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun da gündemini oluşturdu. Komisyonda, Mardin'deki katliamı yerinde incelemek üzere 5 kişilik bir alt komisyon kurulması kararlaştırıldı. Alt komisyonda ise Komisyon başkanı Zafer Üskül, MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici, CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, AKP Bingöl Milletvekili Kazım Ataoğlu ve DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş yer alıyor. Komisyonun önümüzdeki hafta Çarşamba günü bölgeye gitmesi bekleniyor.
Alt komisyon üyeliği nedeniyle Üskül ve Birdal tartıştı
Komisyon toplantısında, Mardin katliamını incelemek üzere kurulan alt komisyon üyeliği Komisyon Başkanı Zafer Üskül ile dün yaptığı yazılı başvuru ile konunun komisyon gündeminde yer alınmasını isteyen DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal arasında tartışma yaşandı. Alt komisyonun 5 kişiden oluşması kararı alınırken, üyelik için de 9 milletvekili başvurdu. Bunun üzerine komisyonda alt komisyon üyeliği için seçim yapıldı. DTP'li Birdal bölge milletvekili olduğunu ve komisyonda kendisinin de yer alması gerektiğini belirterek, üyelikte ısrar etti. Birdal'ın bu ısrarı üzerine DSP'li Ayşe Jale Ağırbaş, alt komisyon üyeliğinden çekilebileceğini söylerken, Komisyon Başkanı Üskül'ün buna izin vermemesi üzerine tartışma yaşandı. Birdal daha sonra da komisyon toplantısını terk etti.
Üskül Birdal'ı 'yakışıksız' ifadeler kullanmakla suçladı
Komisyon toplantısında yaşanan gerginlik ve tartışma, gerek Komisyon Başkanı Zafer Üskül gerekse de DTP'li Akın Birdal'ın yaptığı açıklamalarla gözler önüne serildi. Toplantının ardından açıklama yapan Üskül, Birdal'ın Mardin katliamını incelemek üzere kurulan alt komisyona girmek istediğini ancak 9 üyenin başvurması nedeniyle oylama yapıldığını söyledi.
Üskül, "Sayın Birdal, toplantının düzenini bozacak bir şekilde sesini yükselterek beni suçladı. Bölge milletvekili olduğunu ve alt komisyonda yer alması gerektiğini belirtti. Bana karşı yakışıksız ifadelerde bulundu. Herkesin sözünü keserek müdahalede bulundu, alt komisyonda yer almamasının demokrasiye aykırı olduğunu söyledi. Bu komisyon terör estirerek dayatmalarla hareket edecek bir komisyon değil, tek tek isimler oylandı ve bu oylama sonucunda alt komisyon üyeleri belirlendi. Kaldı ki alt komisyon üyeleri komisyon başkanı tarafından değil komisyon tarafından belirlendi. Kararları veren başkan değil komisyondur. Akın Birdal ne zaman alt komisyon kurulsa otomatik olarak komisyonda yer alması gerektiğini düşünüyor, komisyon buna karar vermeyince de böyle tepkiler veriyor, neden bana karşı böyle bir tepki gösteriyor da komisyona göstermiyor anlamış değilim" diye konuştu.
"Koruculuk sistemi ıslah edilemeyecek boyuttaysa tümüyle gözden geçirilmeli"
Üskül, gazetecilerin Mardin katliamının ardından koruculuk sistemine ilişkin tartışmalarla ilgili sorusu üzerine kurulan alt komisyonun görev alanının koruculuk sistemini incelemek olmadığını belirterek "Koruculuk sisteminin Meclis Araştırma Komisyonu kurulacak enine boyuna incelenmesinde yarar var" dedi. Mardin katliamına ilişkin bölgede inceleme yapmadan değerlendirme yapmayı doğru bulmadığını söyleyen Üskül, "Bu saldırı yaşanmış olaylara çok da benzemiyor. Olayda tek bir etkinin olmadığı görülüyor. Koruculuk bunlardan birisi olabilir. Koruculuk sisteminde sorun olduğunu başka olaylardan da biliyoruz, korucuların yetkilerini kişisel çıkarları için kullandığına yönelik. Eğer sorun tedbirlerle ıslah edilemeyecek boyuttaysa sistemin tümüyle gözden geçirilmesi gerekir" diye konuştu.
Birdal: Zafer Hoca ruh halini gözden geçirsin
Toplantının ardından, komisyonda yaşanan tartışmayla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ise Mardin'de yaşanan katliamın "töre"yle açıklanmasına tepki gösterdi. Törede kadın ve çocukların öldürülmesinin olmadığını belirten Birdal, saldırganların yüzlerinin maskeli olmasının da törelere aykırı olduğunu söyledi. Köye yakın karakolun 15 dakikalık bir mesafede olduğunu, ancak saldırının haber verilmesinden iki saat sonra köye gittiğine dikkat çeken Birdal, koruculuk sisteminin sorgulanmasını daha önce de Meclis gündemine taşıdıklarını bildirdi. Birdal şöyle konuştu:
"Sayın Üskül bence insan hakları açısından ruh halini değiştirmeli. İki yıldır muhalefet şerhi olan raporlar var, gerçekler gizlenmeye çalışılıyor. Başka bir muradı olabilir sayın başkanın. Bakan olma muradı olabilirdi, ancak yeni kabine oluştu. Bence bu murattan, hevesten vazgeçmeli.Bu komisyon, insan hakları ve özgürlük ve barış alanında, bir arada yaşama duygusunu geliştiren ihlallerin saptanması açığa çıkarılması ve giderilmesi yolunda rolünü yerine getirmeli. Bence bu komisyon başkanının kendi hezeyanından kaynaklanıyor, ısrarla inatla sistemden kaynaklanan ihlalleri gizlemek gibi bir rol üstlenmiş. Bu insan hakları etiğiyle, anlayışıyla bağdaşır bir durum değil. Sayın Üskül'le aynı mahalleden geliyoruz. Birilerine neden orada olduğunu kanıtlamak ister gibi bir ruh hali var. Gerekçesini hocaya sorun. Demokrat olmak azınlığın haklarını çoğunluğa karşı korumaktır. Önce demokrat olmak gerekiyor."
Kendisinin alt komisyonda yer alması gerektiğini DSP ve CHP'li üyelerin de dile getirdiğini kaydeden Birdal, "Buna rağmen derhal despotik bir şekilde oylamaya gidelim deniyor. Bu tutumu kınıyorum. Eğer sorunu gittik, yerinde gördük denilecekse bence dostlar alışverişte görsün" dedi.
CHP'li Ersin: Korucular bölgede kovboy gibi
Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ise koruculuk sisteminin sorgulanmasını istedi. Ersin "Korucu terörü çok açık, İçişleri Bakanı terör öylemi değil diyor ama terör deyince akla sadece PKK mı geliyor? Korucu terörü olduğu çok açık. Bu olaydan hareketle koruculuk sisteminin tekrar sorgulanması gerekir. Korucular güvenlik görevlisi mi, devletin silahşörü ve paralı askeri mi? Güvenlik görevlisiyse diğer güvenlik görevlilerinin tabi oldukları disiplinle yetiştirilmeleri lazım. Mevcut sistemde korucunun eline silah veriliyor, saldım çayıra mevlam kayıra deniliyor. Suçlara karışıyorlar, kız kaçırma, gasp, arazi, uyuşturucu, adam öldürme, tehdit. Bölgede kovboy gibi dolaşıyorlar."diye konuştu.