Almanya'da genel seçim heyecanı

Almanya'da 27 Eylül Pazar günü yapılacak genel seçimde 62,2 milyon seçmen, Federal Meclis'in (Bundestag), sayıları en az 598 olacak üyelerini belirleyecek.

cumhuriyet.com.tr

Almanya'da seçmenlerin 32,2 milyonu kadın, ve ülkede yaklaşık 3.5 milyon kişi ilk kez oy kullanacak. Yaklaşık 5,6 milyon göçmen kökenli seçmen arasında 327 bin civarında da Türk kökenli seçmen bulunduğu bildirildi.

Almanya'da toplam 16 eyalette ve 299 seçim bölgesinde yapılacak seçimlerde, her seçmenin 2 oy hakkı bulunuyor. Seçmenler birinci oylarını, oturdukları yerlerde doğrudan milletvekili adayı olan politikacılara, ikinci oylarını da tercih ettikleri partiye verecek.
Federal Meclis'te halen 611 milletvekili bulunuyor. Bir partinin herhangi bir seçim bölgesinde, normalde aldığı oylara göre çıkarttığı milletvekilinden daha fazlasını, doğrudan oylarla kazanması durumunda Federal Meclis'in üye sayısı da doğrudan artacak.

Toplam 3556 milletvekili adayının Federal Meclis'e girebilmek için çaba harcayacağı seçimlere 27 parti ve siyasi grup katılıyor. Federal Seçim Komisyonu tarafından seçimlere katılmalarına izin verilen partiler şunlar:

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi, bu partinin sadece Bavyera eyaletinde seçimlere katılacak olan kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisi, Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP), Birlik 90/Yeşiller Partisi, Sol Parti, aşırı sağcı partiler olan ''Cumhuriyetçiler'', Alman Halk Birliği (DVU) ve Almanya'nın Milliyetçi Demokratik Partisi (NPD), ayrıca ''Bündnis für Deutschland'', ''Allianz der Mitte'', Bayernpartei, ''Bürgerrechtsbewegung Solidaritaet'' adlı siyasi grup, ''Christliche Mitte'', Alman Komünist Partisi, ''Deutsche Zentrumspartei'', ''Die Violetten'', Almanya Aile Partisi, ''Freie Waehler Deutschland'', Marksist Leninist Parti, ''Mensch, Umwelt, Tierschutz'' adlı grup, ''Ökologisch-Demokratische Partei'', ''Partei Bibeltreuer Christen'', ''Partei für Soziale Gleichheit'', Almanya Korsan Partisi (Piratenpartei Deutschlands), ''Rentnerinnen und Rentner Partei'' ve ''Rentner-Partei-Deutschland''

''Freie Union'' adlı parti ise seçimlere sadece doğrudan milletvekili adaylarıyla katılıyor.
Seçim günü, tatil ya da diğer nedenlerden dolayı ikamet ettikleri yerlerde bulunamayacak seçmenler, oy kullanma işlemlerini mektupla yapabilecek.

Almanya'da 2005 yılında mektupla oy veren seçmenlerin oranı yüzde 18,7 olmuştu.
 

Büyük siyasi partilerin görüşleri

Almanya'da SPD ile iktidarı paylaşan muhafazakar birlik partileri (CDU/CSU), AB'ye fazla bir yük getireceği ve büyük kısmı Avrupa kıtasında bulunmadığı gerekçesiyle Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine karşı çıkıyor ve bunun yerine Türkiye ile ''imtiyazlı ortaklık'' yapılmasını öneriyor.

Almanya'da yaşayan göçmenlerin topluma uyumları konusuna ağırlık veren, bunun için İslam konferansları ve uyum zirveleri düzenleyen birlik partileri, çifte vatandaşlığa ve yerel seçimlerde AB ülkesi vatandaşı olmayan göçmenlerin oy kullanabilmelerine karşı çıkıyor.
Birlik partileri, bir insanın iki ülkeye birden bağlılık duyamayacağı gerekçesiyle çifte vatandaşlığa karşı çıkarken, oy hakkına sahip olmaları için de göçmenlerin Alman vatandaşlığına geçmelerini talep ediyor.

Birlik partileri ayrıca, Almanya'da asgari ücret uygulamasına karşı çıkıyor ve 2020 yılına kadar enerji ihtiyacının yüzde 20'sinin yenilenebilir enerjilerle tedarik edilmesini istiyor.
Koalisyon ortağı SPD ise Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyor ve kriterleri yerine getirmesi durumunda tam üye olması gerektiğini savunuyor.

Çifte vatandaşlığa ve ülkede yaşayan tüm göçmenlere yerel seçim hakkı verilmesine de sıcak bakan SPD, Alman vatandaşlığına geçişlerde ve aile birleşimi kapsamında ülkeye gelecek göçmenlere de kolaylıklar getirilmesini istiyor.

Birlik partilerinin seçimlerden sonra olası koalisyon ortağı olarak görülen FDP de birlik partilerinin aksine çifte vatandaşlığa sıcak bakıyor ve Almanya'nın bir göç ülkesi olduğunu kabul ederek, ülkeye daha fazla vasıflı göçmenin gelmesine olanak sağlanmasından yana olduğunu belirtiyor.

FDP içinde, tüm şartları yerine getirdiği takdirde Türkiye'nin AB üyesi olmasını destekleyen çok sayıda politikacı bulunuyor.

Eş başkanlığını Cem Özdemir'in yaptığı Yeşiller Partisi de Türkiye'nin AB üyeliği ile çifte vatandaşlığı ve göçmenlere yerel seçim hakkı verilmesini destekliyor.

Aile birleşimi kapsamında Almanya'ya gelecek göçmenlere kolaylıklar getirilmesini de destekleyen Yeşiller Partisi, birlik partilerinin yabancılarla ilgili yasaları sertleştirdiğini belirtiyor ve yasaların hafifletilmesini istiyor.

Yeşiller Partisi ayrıca, iklimin korunması yönünde uluslararası alanda alınan kararların tam olarak uygulanmasını ve nükleer santrallerin kademeli olarak kapatılmasını destekliyor.

Eğitim sisteminin de tümüyle yenilenmesini isteyen Yeşiller Partisi, okullarda tam gün boyunca eğitim verilmesini savunuyor.

Federal Meclis'te Alman askerlerinin Afganistan'dan bir an önce çekilmelerini talep eden Sol Parti de Türkiye'nin AB üyeliğine sıcak bakıyor.

Çifte vatandaşlığın serbest bırakılmasını ve ülkede yaşayan tüm göçmenlere yerel seçim hakkı verilmesini de isteyen Sol Parti, Almanya'da uzun yıllardan bu yana geçici izinlerle yaşamak zorunda kalan sığınmacılara da sürekli oturma izni verilmesini talep ediyor.
Sol Parti ayrıca, Almanya'da asgari ücret uygulamasına başlanmasının en büyük destekçisi.
 

Seçimlere katılan Türk kökenli milletvekili adayları

Almanya'da hafta sonunda yapılacak 17. genel seçimlere 32 Türk kökenli milletvekili adayı katılıyor.

Seçimlere, CDU'dan David Erkalp, SPD'den Lale Akgün, Metin Hakverdi, Ülker Radziwill, Aydan Özoğuz, FDP'den Yankı Pürsün, Serkan Tören, Yeşiller Partisi'nden Cem Özdemir, Ekin Deligöz, Engin Eroğlu, Memet Kılıç, Hakan Kısa, Özcan Mutlu, Sol Parti'den Hüseyin-Kenan Aydın, İrfan Cüre, Sevim Dağdelen, Zeynep Dere, Erkan Dinar, Alişan Şengül, Figen İzgin, Nerman Göktaş, Olcay Kanmaz, Hamiyet Köse, Alman Marksist Leninist Parti'den (MLPD) Mehmet Ali Vuranoğlu, Ferit Atan, Yazgülü Kahraman Menter, Korsan Partisi'nden de (Piratenpartei) Suat Kasem milletvekili adayı olarak katılacak.

Türk kökenli bağımsız adaylar da Ali Kamburoğlu, Ahmet Kansız, Bayram Kurnaz, Bülent Yorulmaz ve Yusuf Bayrak.