Alkol yasağı her yerde

TAPDK'nin üniversitelerdeki içki satış yasağının kapsamını oldukça genişleterek eğitim kurumlarının ülke genelindeki sosyal ve dinlenme tesislerini de kapsama aldığı ortaya çıktı.

cumhuriyet.com.tr

ODTÜ’ye bağlı Eymir Gölü’nde alkol satışını durduran Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) bu kararının üniversitelerin bütün yer, tesis ve alanını da kapsadığı ortaya çıktı. Buna göre, üniversitelerin kampusu ve dinlenme, sosyal tesislerinde de alkol satışı yapılamayacak. Bu karar uyarınca, Ankara Üniversitesi’nin Manavgat ve Ilgaz’daki, Hacettepe Üniversitesi’nin Bartın’daki, ODTÜ’nün Uludağ’daki tesisleri de yasak kapsamına alınmış oldu. Yasak yalnızca öğrencileri değil öğretim üyelerini de etkileyecek.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Temmuz 2012’de “Bir üniversitenin içinde, restoranlarında alkollü içki satılmasına müsaade edilebilir mi? Öğrenci oraya gelip de alkolü alıp kafayı mı bulacak yoksa ilmi alıp kendini mi bulacak?” açıklamasının ardından YÖK harekete geçmiş ve 8 Ağustos’ta tüm üniversitelere gönderdiği yazıda, yerleşkeler içindeki restoranlarda içki satışını yasaklamıştı. Ardından ODTÜ’nün Eymir Gölü tesislerindeki işletmelerin alkol ruhsatlarının TAPDK tarafından 28 Kasım 2012 tarihli karar ile yenilenmediği ortaya çıkmış, “Üniversitelerin eğitim öğretim hizmeti verilmeyen tesislerinin de alkol yasağı kapsamında olup olmadığı” tartışması başlamıştı.

TAPDK’ye YÖK yazısı yetmedi

TAPDK’nin, üniversitede alkol yasağı için YÖK’ün Ağustos 2012 tarihli “yerleşke içindeki restoranları” kapsayan kararıyla yetinmediği ortaya çıktı. Karara göre TAPDK, alkol yasağı için “eğitim ve öğretim kurumu” ifadesinin “doğrudan hizmetin verildiği mekânlar ve/veya açık alanlar ile müstakil olarak bu hizmetin verildiği yapılar, yapıların eklentileri ve bahçeleri şeklinde anlaşılması gerektiğini” bildirdi.

Sahil tesisleri de yasak

TAPDK’nin yazısında “ülke genelindeki üniversite yerleşkelerinde anılan kurul kararının ihaleli durumunun tespit edilerek bildirilmesi” istendi. “Açık alanlar” ifadesinin YÖK’ün yerleşkedeki restoranlar yasağını genişlettiği ve üniversitenin bulunduğu ildeki yerleşkelerinin değil, ülke çapındaki tesislerini de kapsayacağı belirtildi. Böylece sadece öğrenciler değil öğretim üyeleri ve memurlar da yasak kapsamına girmiş oldu.