Ali İsmail'in dövüldüğü sokakta her kamerada 'sorun' var

Korkmaz'ın öldürüldüğü gün 16 işyeri ve 7 MOBESE kamerası icin 'kayıt yok' tutanağı tutulmuş. Oysa davanın en önemli delili 'görüntü yok' denilen kameradan çıkmıştı.

cumhuriyet.com.tr

Eskişehir’de Ali İsmail Korkmaz’ın dövüldüğü sokakta 16 ayrı işyeri kamerasının ve 7 MOBESE kamerasından görüntü alınamadı. MOBESE’lerin arızalı olduğu belirtilirken, diğer işyerleri için de ‘bozuktu, kameranın lensi yoktu, şalter kapalıydı, TOMA su sıktı bozuldu’ gibi gerekçelerle görüntü olmadığı yönünde tutanak tutuldu. Oysa Korkmaz davasındaki en önemli deliller olan ‘öldürme anı’ görüntüleri yine ‘kayıt yok’ denilen bir fırına ait kameradan çıkmıştı. Radikal’in ortaya çıkardığı görüntülerde Korkmaz’ın polisler ve eli sopalı kişilerce dövüldüğü fırına ait kameradan tespit edilmişti. Şimdi akıllara acaba polisin ‘kayıt yok’ diyerek tutanak hazırladığı diğer kameralarda da görüntü bulanabilir mi?

Onlar da ‘kayıt yok’ demişti

Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi ’ndeki dava dosyasına göre; Korkmaz’ın 2 Haziran’da Sanayi Sokak’ta dövülmesinden sonra polis, 7 Haziran’da Harman Ekmek Fırını’na gelerek fırıncı İsmail Koyuncu’yla görüştü. Koyuncu saat 12.40’taki tutanağa göre, ‘kamera olduğunu ancak kamera kaydının tutulmadığını’ söyledi. Buna karşın, saat 13.00’te ikinci bir tutanak daha tutuldu. Bu kez Komiser Yardımcısı Gökhan Basmacı’nın da adının eklendiği tutanakta, ‘kameraların kayıt yapmadığı’ beyanı tekrarlandı. Koyuncu, ifadesinde, bir gün önce yani 6 Haziran’da incelemek için kameraya baktığını söylüyordu. Polis, Koyuncu’nun beyanını yeterli bulup kayıtlara el koymadı. Daha sonra hazırlanan bilirkişi raporunda Koyuncu’nun kamera kayıtlarını bu tarihte sildiği anlaşıldı. Komiser Basmacı dört gün sonra gelip harddiski aldı. 13 Haziran’da da iki polis daha geldi; kameralara el konduğuna ilişkin bir tutanak tutup ayrıldı. Jandarma Kriminal’de açılan bu görüntülerde davanın önemli delillerinden olan görüntüler ortaya çıkmıştı. Radikal'in haberine göre; bu garipliğin bir benzeri, 20 dakikalık kaydı kayıp olan Beşik Otel için de geçerliydi. Beşik Otel’deki görüntülere el koyan polis, ‘Kameraların açık olduğu ancak görüntülerin açılmadığı’nı yazdı.

Bozuldu, gece görüşü yok, şalter kapalı!

Dava dosyasına göre fırın dışında çevredeki 15 yerinin kameralarının da bozuk ya da arızalı olduğu yönünde tutanaklar hazırlandı. Tutanaklar şöyle:
Gürgenci Otel: Otelimizin kamera sistemi olmadığından dolayı yerine getiremiyoruz.
Şekerbank: Kameranın TOMA’nın su sıkması nedeniyle kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle görüntüleri verememekteyiz.
Erenpen: Güvenlik kameralarının on gündür çalışmadığı...
Winhouse: Çok puslu ve karanlık gösterdiği, geçen şahısları gölge şeklinde gösterdiği, giysilerinin belli olmadığı...
Japon Pazarı: İş yerinin elektrik şalterini işyerini kapatırken kapattıkları, çekim yapmadığı beyan edildi.
Arçelik: Güvenlik kameralarının çalışmadığı, arızalı olduğu...
Armaks: İş yerini kapattıklarında kamera sistemini de kapattıkları.
Sanayi Sokak 6 No’lu Bina: Hırsızlığa karşı caydırıcı olması için kameranın olduğu, kamera kaydı tutulmadığı.
Salih Aydoğdu Şirketi: Geceleri elektrik aksamındaki yetersizlikten dolayı kameraları kapattıkları.
Çolak Kardeşler: Gece görüşlü kamera olmadığından dolayı görüntülerin seçilemediği.
IGS Tarım ve Madencilik: Kameraların lensleri bozuk olduğundan gece görüntü alınamadığı.
Yüksel Veteriner Kliniği: Kameranın anlık görüntü verdiği, kayıt yapmadığı.
Es Can Hırdavat: Kameranın kayıt yaptığı ancak açısının çok dar olduğu, sadece iş yerinin girişini gösterdiği
Özsaray Mobilya: Kamera sistemini 8 Haziran’da taktırdığını, 3 Haziran’a ait kayıt olmadığı.