AKP'nin imam hatip sevdası: Okulların sayısı arttı kontenjan azaldı
Sınavla öğrenci alan liselere 22 Anadolu İHL daha eklendi.
Figen AtalayLiselere geçişte sınavla öğrenci alacak Anadolu İmam Hatip Lisesi sayısı 297’den 319’a çıkarıldı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz sınavla alacak okul kontenjanlarının 2 Temmuz’da açıklanacağını söylemesine rağmen Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü internet sayfasında “2018-2019 Öğretim Yılı Sınavla Öğrenci Alan Proje Okulu Anadolu İmam Hatip Liseleri’’ listesi duyuruldu. 258’si pansiyonlu olan bu okulların kontenjanı da 28 bin 740 olarak görülüyor. Daha önceki kontenjan 28 bin 860 idi. Okul sayısının artıp kontenjan sayısının azaltılması nakil dönemi düşünülerek yapılmış bir düzenleme’’ olarak eleştirildi.
33 ilde Anadolu yok
Eğitimci Alaattin Dinçer, “33 ilde tercih için bir Anadolu Lisesi bile bulunmazken AİHL proje lisesinin 22 tane arttırılmış olması eleştirileri büyütecek bir uygulama gibi durmaktadır’’ dedi. Dinçer, sınavla öğrenci alacak okullar belirlenirken göz önünde bulundurulan kriterlerden birinin pansiyon olduğunun ifade edildiğini hatırlatarak, imam hatip liselerinin pansiyon açısından daha avantajlı olduğuna dikkat çekti. 2016-17 Ekim ayı istatistiklerine göre, 629 pansiyonlu Anadolu Lisesi’nden 222’sinin sınavla alacağını, 407 pansiyonlu Anadolu Lisesi’nin de sınava girmesine rağmen sınavla öğrenci alan liselere yerleşemeyen öğrencilere tercih seçeneği olarak açılacağını belirten Dinçer, şöyle devam etti: “Rakamlardan da anlaşılacağı gibi bütün sular AİHL’ye doğru akmaktadır. Kaldı ki bir dersliğe düşen öğrenci sayısı bakımından da AİHL diğer liselere göre daha avantajlı durumdadır. Ayrıca Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Proje Liseleri listelerini yayımlarken diğer genel müdürlüklerin herhangi bir liste yayımlamamış olması da bu liselere tanınan bir ayrıcalık mı? sorusunu akla getirmektedir. ‘Hiç kimse istemediği bir okula yerleştirilmeyecek’ sözü de askıda kalan bir söz gibi durmaktadır. Çünkü kılavuza göre çocuklar ilk 5 tercihlerine her lise türünden en az iki lise yazmak zorundadırlar. Oysa çocukların istediği lise türlerinden tercihlerine 5 lise yazabilme olanağına sahip olmaları gerekmektedir. Örneğin çocuk yeşil, mavi ya da diğer alanlardan diye sunulan okul türlerinden 5 Anadolu ya da 5 meslek veya 5 AİHL’yi tercihlerine yazabilmelidir. Tercihlerine yerleşemeyenlerin pansiyonlu liselere yönlendirilmesi de başlı başına mağduriyetler yaratacak sonuçlar doğuracaktır.’’
Sınav avantajlı
Dinçer’e göre, sınava giren 971 bin 627 öğrenci ,sınava girmeyenlerden daha avantajlı. Sınava girenlerin 5’i sınavla, 5’i ortaöğretim kayıt alanından 5’i pansiyonlu olmak üzere toplam 15 okul tercihi yapabilirken sınava girmeyenler sadece 5 tercih yapmakla yetinecek. Açıkta kalıp yerleşemeyenler ise komisyon tarafından pansiyonlu okullara yerleştirilecek.