AKP'li başkan termik santrale karşı

SAMSUN’un Terme İlçesi’nin AKP'li Belediye Başkanı Şenol Kul, ilçeye kurulmak istenen ithal kömürle çalışacak termik santrale karşı çıkarak 'Burası Amazonların vatanı, burada termik santral olmaz' diyen çevrecilerle birlikte mücadele başlattı.

DHA

İlçenin Gölyazı bölgesinde geçmişte yaşadıkları rivayet edilen Amazon kadın savaşçılarının topraklarına termik santral yapılmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Kul, bölgenin Amazon kadın savaşçılarla ilgili turizm çalışmasıyla gelişebileceğini belirtti.

Samsun’un Terme İlçesi’ne özel bir firma tarafından ithal kömürle çalışacak 680 megavatlık termik santral kurulması için yasal girişimlerin başlamasının ardından, ilçede vatandaşlar tarafından karşı örgütlenme başlatıldı. Firma tarafından Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu alınması için sürecin devam ettiği belirtildi. 73 bin nüfuslu ilçede vatandaşların ağırlıklı gelir kaynağı fındık ve pirinç üretimi oluştururken, termik santral haberi en çok çiftçileri endişelendirdi. Tarihte ilçenin Gölyazı bölgesinde Simenit Gölü çevresinde yaşadıkları rivayet edilen ve rahat ok atmak için bir göğüsleri kesik olan Amazon kadın savaşçıların yaşadıkları topraklara termik santral yapılmak istenmesinin ise turizm çalışmalarını da olumsuz etkileyeceği belirtildi.

YILDA 1 MİLYON 620 BİN TON KÖMÜR YAKACAK

İlçelerine termik santral kurulmasını istemeyenlere en büyük desteği ise Terme Belediye Başkanı Şenol Kul verdi. Kul, belediye binasına ’Temiz hava, temiz çevre istiyoruz. Santral istemiyoruz’ yazılı afiş astırdı. Ayrıca santral karşıtı çalışmalar yapan Terme Çevre Platformu’nun çalışmalarına da Kul destek verdi. Santralin ilçeye kurulacağını tesadüfen öğrendiğini, şirketin kendilerine hiçbir bilgi vermediğini belirten Başkan Kul, "ÇED süreciyle ilgili ilçede yapılacak toplantı tarihinden bir hafta sonra muhtarlar derneğine bildirim yazısı geliyor. Bize ve ilçemizdeki diğer kurumlara hiç haber verilmiyor. Bu nasıl iş. Madem bu çok güzel bir yatırım, neden gizli bir şekilde bacadan girer gibi geliyorsunuz. Yapılması planlanan santralin kömürü, Kolombiya, Rusya, Güney Afrika’dan getirilecek. Saatte 225 ton, yılda 1 milyon 620 bin ton kömür kullanılacak. Saatte 100 bin metreküp su kullanılacak. Enerjiye karşı değiliz ama kirli yatırıma karşıyız" dedi.

''AMAZONLARIN TOPRAKLARINDA TERMİK DEĞİL TURİZM OLUR''

Terme’nin, Amazon kadın savaşçıların başkenti olduğunu söyleyen Başkan Şenol Kul, "Gölyazı bölgesinde tarihte kadın savaşçılar Amazonların yaşadıkları rivayet ediliyor. Bilim adamları çalışmalar yapıyor. Rus bilim adamları ilçemize geldi. Hazırladıkları kitapta Amazon kadın savaşçıların Terme’den diğer topraklara yayıldığı yazıyor. Amazonların başkentine termik santral yapılmak isteniyor. Nasıl olurda bu santralin bu bölgeye kurulmasında bir mantık olur. Çevreye uyumlu bir kalkınma olması lazım. Turizm varken bu santral neden. Turizm merkezi olacak bir yeri katletmek istiyorlar. Biz '3 T' istiyoruz. Tarım, ticaret, turizm. 4’ncü T yani termik santral, bu 3 T’yi yok eder. Bu santral kesinlikle burada yapılamaz" diye konuştu.

''GEREKİYORSA SİYASETEN DE BEDEL ÖDEMEYE HAZIRIM''

Termik santral karşıtı mücadelenin siyaset üstü bir durum olduğunu dile getiren Başkan Şenol Kul, "Ak Parti’nin tüzüğünde de çevre duyarlılığı var. Bizim partimizin bu konuda bizim yanımızda olacağını hissediyorum. Halka rağmen hiçbir şey yapılamaz. Eğer bir bedel ödenmesi gerekiyorsa siyaseten de, madden de, manen de ben bu bedeli ödemeye hazırım. Biz gelecek nesilleri düşünmek zorundayız. Gelecek seçimden daha önemlisi gelecek nesillerdir. Ben, partimden herhangi bir baskı ya da uyarı almadım" dedi.

''GREENPEACE ÇALIŞMA YAPACAK''

Başkan Kul, Terme’de birinci derece doğal SİT alanı, yaban hayatı koruma alanı, endemik bitki ve kuş türleri ile 250 hektar orman arazisi bulunduğunu belirterek "Çevresel anlamda bu kadar özel bir yere termik santral yapılmaması için dünyaca ünlü çevre örgütü Greenpeace de burada bir çalışması yapacak" diye konuştu.