AKP'de 'takas' sıkıntısı
4. yargı paketi ‘terör örgütüyle pazarlık yapılıyor’ izlenimi vermemek için bekletiliyor.
cumhuriyet.com.trBaşbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın cuma günkü Bakalar Kurulu toplantısının ardından “İmzalar tamam. Meclis’e gönderildi” açıklamasına karşın 4. yargı paketinin bekletilmesinin, “İmralı süreciyle çakışmaması ve kamuoyuna ‘PKK’lilerin ellerindeki kamu görevlileriyle KCK’liler takas yapılıyor’ görüntüsü verilmemesi” için zamanlama taktiği yürütülmesinden kaynaklandığı belirtildi.
Bakanlar Kurulu’nda daha önce görüşmesi yapılan ve hukukçu bakan ve kurmaylarca Başbakan Tayyip Erdoğan’a sunumu iki hafta önce yapılan 4. yargı paketinin Meclis’e gönderilip yasalaşması takvimi, 2. BDP heyetinin İmralı ziyaretiyle çakışınca, tam bir belirsizliğe büründü. Önce cuma günü hükümet sözcüsü Arınç, paketin imzalarının tamamlanıp Meclis’e gönderildiğini açıkladı. Ancak açıklamanın üzerinden geçen 3. günde de paket Meclis’e ulaşmadı. Bunun üzerine dün Arınç’a yeniden paketin ne zaman Meclis’e geleceği soruldu. Arınç bu soruya önce, Necip Fazıl’ın, “Hasretle beklenen gelir mutlaka Sultan fikir şanlı otağa gelir” dizeleriyle yanıt verdi. Arınç, “Bu şiirin tabii 4. yargı paketiyle ilgisi yok. Kimin neye hasret olduğunu da üstat başka bir şiirinde çok güzel anlatır” dedikten sonra 4. yargı paketinin Bakanlar Kurulu’nun tüm üyelerince imzalandığını yineledi.
Atalay: Paket yolda
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise gazetecilerin paketin neden Meclis’e gelmediği sorusuna, “Sanırım bir yanlış anlama olmuş. Paket imzaya açıldı ama anladığım kadarıyla tüm imzalar tamamlanmadı, ama pakete ilişkin görüşmeler tamamlandı, herhalde yoldadır” yanıtını verdi.
AKP grup yönetimine de 4. yargı paketinin içeriğinin netleştiği, imzaların da tamamlandığı ve Meclis aşamasının başlamasının kararlaştırıldığı bilgisi iletildi. Ancak, Başbakanlık’tan çıkıp Meclis sürecinin başladığı bilgisi verilmesine karşın daha önceki tasarılardaki uygulamaların tersine paketin komisyon ve Genel Kurul aşamalarına ilişkin bir takvimlendirmeye gidilmemesi dikkat çekti. Edinilen bilgilere göre 4. yargı paketinin net açıklamalara karşın bir Meclis takvimi yapılmayıp bekletiliyor olmasında “BDP’li ikinci heyetin İmralı ziyaretiyle çakışması” etkili oldu. AKP’de yapılan değerlendirmelerde, paketin Adalet Bakanlığı’nca AİHM kararları nedeniyle Türkiye’nin karşılaştığı sorunların çözümü noktasında bir yıl geriye doğru bir hazırlık süreci olduğuna vurgu yapılarak “İmralı’da başlayan süreçle ilintilendirilmesinin doğru olmayacağı” belirtiliyor.
Hızlı hareket edilmeyecek
Özellikle BDP heyetinin ziyaretinden sonra açıklanan Abdullah Öcalan’ın PKK’ye yönelik “Ellerindeki tutsakları bırakması” mesajıyla paket arasında kurulacak bir paralellik AKP’de sıkıntı yaratıyor. AKP içinde, Öcalan’ın “Devletin de PKK’nin de elindeki tutsaklar” ifadesinin de doğrudan 4. yargı paketiyle KCK’lilerin tahliye edilmesini çağrıştırdığına ilişkin kaygılar seslendiriliyor. Bu sıkıntılar nedeniyle AKP yönetimi, PKK’nin elindeki esirleri bırakmasından önce 4. yargı paketiyle ilgili bir yasalaşma takvimini planlamaktan kaçınıyor. Parti içinde süreci “mesafeli bir yaklaşımla” izleyen milletvekillerinin de bulunduğundan hareketle 4. yargı paketinin, “PKK’nin elindeki esirlerle takas düzenlemesi” olarak algılanmasını doğuracak gelişmeler istenmiyor. Paketin çok daha fazla gecikmeden Meclis’e gelmesi bekleniyor. Ancak Meclis’e gelmesi durumunda da çok hızlı hareket edilmeyecek. 4. yargı paketinin Genel Kurul’a gelip yasalaşmasının PKK’nin elindekileri bırakmasının ardından gerçekleşebileceği belirtiliyor.