AKP'de gelecek kaygısı
AKP'de Erdoğan’ın üçüncü dönem vekilliğe koyduğu sınır nedeniyle gelecek kaygısına kapılan isimler, formül arayışlarını hızlandırdı. Erdoğan'ı ikna edememeleri durumunda kızağa çekilecek isimler, yeni anayasada senato oluşturulması yoluyla Meclis'te kalmak, AKP'de tüzük değişikliği ya da tüzüğün yargı yoluyla değiştirilmesi yöntemlerinden biriyle koltuklarını korumayı amaçlıyor.
cumhuriyet.com.trBaşbakan Tayyip Erdoğan’ın hastalığı ile başlayıp MİT-yargı kavgasıyla devam eden ve 2014’deki Köşk hesaplarıyla derinleşen süreç, AKP milletvekilleri arasında “siyasi gelecek” kaygılarına neden oldu. Parti tüzüğündeki üç dönem sınırına takılan 73 milletvekili arasında, yeniden gelebilmenin arayışları hız kazandı.
Hükümet ve devletteki kavgalara varan son gelişmeler ve Erdoğan’ın 2014 hedefinin netleştiğine ilişkin belirtiler, tüzükteki üç dönem sınırına takılan milletvekillerini yeniden hareketlendirdi. Tüzüğün 132. maddesindeki “AKP listelerinden aday gösterilip seçilmiş olan belediye başkanları ve milletvekilleri, en fazla üç dönem aday gösterilebilir” hükmünün değişmemesi durumunda Başbakan Erdoğan ve bakanların büyük çoğunluğu başta olmak üzere 73 milletvekili yeniden milletvekili adayı olamayacaklar. Bu konumdaki milletvekilleri bir süredir, parti içinde alttan alta Erdoğan’a tüzüğün değiştirilmesi için dolaylı talepler iletti. Ancak şu ana kadar Erdoğan, bu konuyu tartışmaya yanaşmadı. Bunun üzerine milletvekilleri arasında tüzükteki üç dönem sınırını aşmak için formül arayışları başlatıldı.
Edinilen bilgilere göre AKP’liler, son olarak yeni anayasa kapsamında bir formülün peşine düştü. AKP’liler, yeni anayasada senato oluşturularak tüzük engelinin aşılması formülünü gündemlerine aldı. Anayasada senatonun kabul ettirilmesi durumunda üç dönem engelindeki milletvekilleri senatör olarak yeniden gelme olanağını yakalayabileceklerini düşünüyor. AKP’liler öncelikle partiye senato fikrini kabul ettirmek için çaba gösterecek. Partinin bunu kabul ederek yeni anayasa yapım sürecine senato konusunun eklenmesi aşamasında 150 senatör seçilmesi önerilecek.
Yargıya iptal ettirme
Yeni anayasa sürecinin bir şekilde yürümemesi durumunda AKP’lilerin gündeminde başka formüller de bulunuyor. Bu formüllerin başında sonbaharda yapılacak AKP büyük kongresinde tüzüğün değiştirilmesi geliyor. Ancak bunun için Erdoğan’ın ikna edilmesi gerekiyor. Erdoğan’ın ikna edilememesi halinde ise tüzüğe istisna konularak parti kurucuları, MYK ve MKYK üyelerinin 3 dönem kapsamı dışında tutulması istenecek.
AKP’liler, bu formüllerin de işlememesi durumunda pes etmeyi düşünmüyor. Bu kez yargı aracılığıyla tüzüğün aşılması yolları denenecek. Bunun için de Yargıtay Başsavcılığı aracılığıyla ya da bir süre sonra başlayacak bireysel başvuru kapsamında Anayasa Mahkemesi’ne gidilerek, “seçme seçilme hakkının ihlali” gerekçesiyle tüzüğün bu maddesinin iptal ettirilmesi girişimleri de gündeme getirilebilecek. Bu yolların da işlememesi durumunda AKP’liler arasında Erdoğan’ın aday olup kazanması ve cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda tüzüğü değiştirme hesapları da yapılıyor.
Kimler var
3 dönemdir AKP’den milletvekili seçilen ve bu nedenle 3 dönem engeline katılan isimler arasında Erdoğan ve Cemil Çiçek’in yanı sıra bakanların büyük çoğunluğuyla birlikte 73 milletvekili bulunuyor. 73 isim arasında Bülent Arınç, Beşir Atalay, Ali Babacan, Bekir Bozdağ, Faruk Çelik, Sadullah Ergin, Nihat Ergün, Hayati Yazıcı, İdris Naim Şahin, Egemen Bağış, Suat Kılıç, Taner Yıldız, Fatma Şahin, Recep Akdağ, Binali Yıldırım, Mehdi Eker, Abdülkadir Aksu, Haluk İpek, Bülent Gedikli, Hüseyin Çelik, Ömer Çelik, Hüseyin Tanrıverdi, Salih Kapusuz, Sadık Yakut, Necati Çetinkaya, Nurettin Canikli, Mustafa Elitaş, Mevlüt Çavuşoğlu, Burhan Kuzu, Mehmet Tekelioğlu, Şaban Dişli, Ayhan Sefer Üstün, Mehmet Ali Şahin, Köksal Toptan gibi isimler bulunuyor.