AKP yerel seçimleri tartıştı

AKP MYK'da yerel seçim sonuçları enine boyuna değerlendirildi. "Nerede neden kazandık, nerede neden kaybettik?" sorusuna yanıt aranılan toplantıda, Başbakan Erdoğan, MYK üyelerini dinledi ve bazı sorular yöneltti. Ancak yorum yapmadı. AKP, seçimin faturasını partiye, teşkilatlara ve yerel aktörlere, Güneydoğu politikasına, CHP, MHP ve DTP'nin izlediği seçim stratejisine çıkardı.

cumhuriyet.com.tr

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün akşam toplanan AKP MYK'da seçim sonuçları değerlendirildi. Oylarının düşmesini ve beklemedikleri bazı illerde seçimi kaybetmelerini masaya yatıran AKP yönetimi "hataları ve yanlışları" tartıştı.

AKP başta olmak üzere siyasi partilerin 2004, 2007 seçimlerinde oy oranları 2009 seçim oy oranlarıyla kıyaslanarak değerlendirmelerin yapıldığı MYK toplantısında, iller tek tek analiz edildi.
 

"Neden kazandık, neden kaybettik?"

MYK toplantısında Başbakan Erdoğan, milletvekillerine, "Aldığımız sonuçlar hiçte memnun edici bir düzeyde değil, neden kaybettik, niye oylarımız düştü önce sizden dinlemek istiyorum" dedi ve üyelerden tek tek değerlendirme aldı. MYK üyeleri, seçim sonucuna ilişkin görüşlerini aktardılar. Milletvekilleri, başarısızlığın nedenlerinin başında küresel ekonomik krizi gösterdiler. Milletvekilleri seçim sonuçlarını şu şekilde değerlendirdiler:

CHP laiklik söylemi: CHP seçim çalışmalarında laikliği ideolojiye döndürdü. Onun üzerinden laiklik siyaseti yaptı. Genel Başkan meydanlarda güncel konulara, işsizliğe ekonomik krize değinirken, parti teşkilatı adaylar ve milletvekilleri ev ev dolaşarak, AKP'nin laikliği tehlikeye soktuğu anlatıldı. Bu da bir bloklaşma oluşturdu. Toplumu bu şekilde bir çatışma ortamına sürüklediler. Özellikle Antalya'da bloklaşma oldu.

MHP ırkçı siyaset yaptı: MHP, AKP'nin Güneydoğu politikasını ırkçı siyasete dönüştürdü. AKP'nin, politikalarını bazı yerlerde (hassas yerlerde) etnik milliyetçi çizgiyle ister istemez seçmeni etkiledi.

DTP kimlik siyaseti yaptı: DTP'nin de CHP ve MHP'den farklı bir siyaset izlemediği, kimlik siyasetiyle hareket ettiği ve AKP'nin politikalarını seçmenine anlatarak çatışma ortamına götürdü.

SP'nin siyaseti: Saadet Partisi niye yükseldi; dini kimlik üzerinden siyaset yaptı, ideolojik ve etnik siyaset yaptı.

AKP, MYK'da seçimin sonuçlarını sosyolojik ve bilimsel araştırma kararı aldı ve bu yönde çalışmalar devam ederken, Başbakan Erdoğan konuyu MKYK'da ve milletvekilleriyle de değerlendirecek. AKP'de bu çalışmalar yaklaşık bir ay sürecek. Toplantıda başarısızlığı nedenleri şöyle belirlendi:

AKP, Güneydoğu politikasında "hizmet siyaseti" ile "kimlik siyaseti" arasında dengeyi koruyamadı. Aradaki fark iyi anlatılamadı.

Hizmetlerin özümsenmesi için zaman ihtiyaç var ve bu zaman ayarlanamadı.

TRT ŞEŞ zamanı iyi ayarlanmadı.

Güneydoğu'da yerel aktörlerimiz teşkilatlar ve milletvekilleri bu politikaları yeterince toplumun derinliklerine anlatamadı.

Türkiye neyi tartıştı, AKP neyi yapamadı.

Politikalar hızlı yapıldı, seçim yatırımı olarak değerlendirildi.

Bazı illerde yanlış adaylar seçildi. Milletvekilleri ile belediye başkanları arasındaki uyumsuzluk ve tartışmalar aday belirlemede olumsuz sonuçlar verdi.

Güneydoğu'da oylar ideolojik siyaset yapanlara gitti. Bazı illerde de verdiğiniz hizmetler dikkate alınmadı.

Bazı söylemleri tekrar gözden geçirmek gerekiyor.

Bazı belediye başkanlarının yanlış tutumları ve halkla bütünleşememesi oy kaybına neden oldu.
 

AKP Türkiye'nin merkezinde

Seçimin sonuçları değerlendirilirken, "neden kaybettik" sorusuna yanıtlar aranırken, AKP'nin de seçim sonucunda topluma vereceği mesajlarda şu şekilde dile getirildi:

Türkiye "kimlik siyasetinin" çatışma noktası oldu, ancak onların birbirleriyle çatışmasını oy dağılımına bakınca bu çatışmayı önleyen AKP'dir.

AKP, bu oy dağılımıyla "etnik milliyetçilik olmasın, vatanseverlik" olsun demiştir.

Laiklik ideolojik olmasın.

Dinde ideolojik politik argümana dönüşmesin. Bu muhafazakarlık sürece dönüştürülsün.

AKP, Türkiye'deki sorunları özellikle güneydoğu politikasını üniter devlet yapısıyla çözebilecek durumda.
 

Neler yapılacak?

Yerel seçimlerde "neden kaybettik" sorusuna yaklaşık bir ay içinde yapılacak çalışmalarla yanıtlar aranacak. AKP MYK'da iki önemli başlık adı altında çalışmalar yürütülecek. Bunlar "Sosyolojik ve Bilimsel" araştırma olacak.

Seçim Komitesi merkezi geniş bir araştırma yapacak. Teşkilatlar seçim sonuçlarını araştıracak, seçmene sorular yöneltecek. Siyaset bilimcilerin ve konunun uzmanlarına "AKP neden oy kaybetti" diye yorumlar yaptırılacak. Bilimsel değerlendirmeler dikkate alınacak.
 

Kabine değişikliği Mayıs'ta

Meclis gündemi ve olası kabine revizyonunun Nisan ayında yapılması beklenmiyor. Başbakan Erdoğan, seçim analizinin ardından parti yönetimi ve kabinede gerekirse bir değişikliğe gidecek.