AKP koalisyon arıyor

YSK, HSYK üyeliği seçim takvimini başlattı, hükümet cemaate karşı 'güçbirliği' peşinde.

Alican Uludağ / Cumhuriyet

Hükümet ile cemaatin birbirlerine karşı “ölüm kalım savaşına” çevirdiği HSYK üyeliği seçimlerinde takvim netleşti. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 22 üyeli HSYK’ye, adli ve idari yargıdan 10 asıl, 6 yedek üyelikler için 12 Eylül pazar günü seçim yapılmasına karar verdi. Bu arada hükümetin yargıda bazı sosyal demokrat ve ülkücü isimlerle ittifak yaparak kurduğu Yargıda Birlik Platformu da beklenen listesini tamamladı. Listede HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş isimleri öne çıktı.

12 Eylül 2010 referandumu ile yapısı değiştirilen HSYK’ye 17 Ekim 2010’da yapılan seçimle işbaşına gelen üyelerin görev süresi 25 Ekim 2014’te dolduğu için adliyelerde yeniden sandık kurulacak. Adli ve idari yargıdan yaklaşık 15 bin hâkim ve savcı, sandık başına gidecek. YSK, bu kapsamda dün seçim takvimini açıkladı. YSK’nin aldığı kararlara göre dün başlayan adaylık başvuruları, 9 Eylül’e sona erecek. 13 Eylül’de geçici, 29 Eylül’de ise kesin aday listesi ilan edilecek.

Propaganda yasağı

Adaylar, kesin aday listesinin ilan edildiği 29 Eylül’den oy verme süresinin bitimine kadar propaganda yapamayacak. Kesinleşen aday listelerinin ilan edildiği 29 Eylül’den oy vermenin bitim tarihine kadar olan süreçte reklam yapmak, pankart, afiş, poster ve benzeri şeyleri asmak veya yapıştırmak gibi usullerle her türlü propaganda yapılması yasak olacak. Yalnızca adayların özgeçmişleri, talepleri halinde YSK’nin internet sitesi www.ysk.gov.tr adresinin bu işe ayrılmış ilgili bölümünde yayınlanacak. Adaylar, seçmenlere mektup, elektronik posta ve kısa mesajlar göndermek suretiyle kendilerini tanıtabilecek, mesleki konulara/sorunlara ilişkin düşüncelerini açıklayabilecek ve bu amaçlara yönelik kapalı yer toplantısı yapabilecek. 12 Ekim’de yapılacak seçimde HSYK’ye 10 asıl, 6 da yedek üye seçilecek.

Bu seçim, hükümet ile cemaat arasında 17 Aralık operasyonu sonrası başlayan savaşta dönüm noktası olarak nitelendiriliyor. Hükümet, bu nedenle Yargıda Birlik Platformu’nu oluşturdu. Bu platform da seçimi kazanmak için bünyesine yargıda Alevi, sosyal demokrat, Ülkücü ve Hakyolcu olarak bilinen bazı isimleri alarak “güç birliği” amaçladı.

Yargıda Birlik listesi

Yargıda Birlik Platformu’nun Adalet Bakanı Müsteşarı Kenan İpek başkanlığında oluşturduğu seçiçi kurul, dün HSYK seçimlerine girecekleri listeyi netleştirdi. Bu kapsamda adli yargı kontenjanından Erzurum Başsavcısı Ahmet Çiçekli, Balıkesir Başsavcısı Metin Yandırmaz, Ankara Başsavcı Vekili Ramazan Kaya, İstanbul Hakimi Mehmet Durgun, HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran, İstanbul Anadolu Başsavcı Vekili Ömür Topaç, HSYK Başmüfettişi Mehmet Yılmaz, HSYK Başmüfettişi İsa Çelik, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş, Denizli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Turgay Ateş, Ankara Hâkimi Zeynep Şahin’in aday olması kararlaştırıldı.

Cemaatin adayları

Buna karşılık cemaatin de seçimlere gireceği adaylar belli olmaya başladı. Bu kapsamda HSYK 2. Daire Başkanı Nesibe Özer, 1. Daire Üyesi Teoman Gökçe, 3. Daire üyeleri Bülent Çiçekli, Ahmet Kaya, eski Türkiye Adalet Akademisi Eğitim Merkezi Müdürü Ayşe Neşe Gül, HSYK Tetkik Hâkimi İdris Berber’in aday olacağı öğrenildi.

Bağımsızlar da yarışta

Yarsav ve Yargıçlar Sendikası ise çıkardıkları ortak listeyle seçimlere girecek. HSYK üyeliği seçimlerinde hiçbir listeye dahil olmayıp “bağımsız” yarışa girenler de olacak. Bu kapsamda HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, üye İsmail Aydın, Ankara’da telefon dinleme kararlarına imza atan 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hayrettin Türe, İstanbul’da savcı Celal Avar’ın aday olacağı belirtildi.

Çarşaf listeyle girilecek seçimi kazanmak için ortalama 5-6 bin hâkim ve savcının oyunu almak gerekiyor. Seçimleri hükümetin listesi kazanırsa, iktidarın paralel yapı olarak adlandırdığı cemaate yönelik operasyonlarını sürdürecek. Eğer cemaat kazanırsa, bu operasyonlar duracak, karşı dalgalar başlayacak. Eğer YARSAV’ın listesi kazanırsa cemaat-hükümet savaşında yargı kullanılamayacak.