AKP-CHP koalisyonu: Erdoğan zorlamazsa... (21.07.2015)

Olası bir koalisyonun AKP'nin de yararına olabileceğini vurgulayan Günay, AKP'nin özellikle iktidarının son yıllarında aşınma, yıpranma yaşadığını savundu.

cumhuriyet.com.tr
<video:326379>

 

Türkiye'nin erken seçime yol aldığını belirten Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, "Ak Parti ve CHP arasında bir koalisyon kurulabilir. Bence bu koalisyon dışarıdan fazla zorlama olmazsa, fazla dayatma olmazsa, sayın Erdoğan'ı kastediyorum, sayın Erdoğan'ı kastederek söylüyorum, uzun ömürlü olabilir" dedi.
Bayram tatilini Antalya'nın Demre İlçesi'ndeki evinde geçiren eski bakan Ertuğrul Günay, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yürütülen koalisyon çalışmalarını değerlendirdi. Hem CHP'den hem de AKP'nden milletvekilliği yapan Günay, 7 Haziran seçimlerinde seçmenin çoğunluğunun beklentisinin mevcut iktidarın dışında bir hükümetin oluşması yönünde olduğunu söyledi. Kısa sürede bu beklentilerin gerçekleşmeyeceğinin görüldüğünü kaydeden Günay, "Şimdi bir koalisyon arayışı var. Ak Parti ve CHP arasında bir koalisyon kurulabilir. Bence bu koalisyon dışarıdan fazla zorlama olmazsa, fazla dayatma olmazsa, Sayın Erdoğan'ı kastediyorum, sayın Erdoğan'ı kastederek söylüyorum. Uzun ömürlü olabilir" dedi.

'AK PARTİ'NİN ÜZERİNDE ERDOĞAN İPOTEĞİ VAR'

Olası bir koalisyonun AKP'nin de yararına olabileceğini vurgulayan Günay, AKP'nin özellikle iktidarının son yıllarında aşınma, yıpranma yaşadığını savundu. Koalisyonun AKP'nin iyileştirilmesi için fırsat olacağını anlatan Günay, "Ama Ak Parti'nin üzerinde bir ipotek var. Sayın Erdoğan'ın ipoteği var. Zaten bu son seçimlerde yaşadığı yıpranma da sayın Erdoğan'ın Ak Parti'ye taşıtmaya çalıştığı kendisiyle ilgili yüklerdir. Bu yükler ve bunun etkilerinin muhasebesi halen devam ediyor" diye konuştu.

'ERDOĞAN KOALİSYONA SICAK BAKMIYOR'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın koalisyona ve koalisyon olasılığına sıcak bakmadığına da değinen Günay, şöyle konuştu:

"Bu nedenle zamanı da taraflara kısıtlı kullandırarak bir erken seçimi deneyecektir. Benim böyle bir kaygım var. Bunun Türkiye için iyi bir şey olmadığını biliyorum. Çünkü erken seçim Türkiye için hem zaman, hem de milyar doları aşan kaynak kaybına neden olacaktır. Erken seçim olsa dahi sonucun değişeceğini düşünmüyorum. Sonuçlar üç aşağı beş yukarı aynı çıkacaktır. Çünkü Ak Parti şu an aşağı doğru giden bir eğilim içinde. Sayın Erdoğan'ın Ak Parti'ye taşıtmaya çalıştığı yüklerin partinin üzerinden kalkması lazım. Bu yükler kalkmadı, bu nedenle Türkiye bir erken seçim yaşayabilir ihtimalini taşıyorum."

YENİ BİR SİYASİ OLUŞUM VAR MI?

Kendisinin yeni bir siyasi oluşum içinde yer alıp almadığı yönündeki sorulara da cevap veren Ertuğrul Günay, Türkiye'nin siyasi bir kriz dönemi yaşadığını, bu krizden sonra yeni siyasi oluşumların gündeme geldiğini söyledi. Bu durumun 1946 yılından beri her seçimden sonra yaşandığına da işaret eden Günay, "Türkiye'deki bu siyasi tıkanmanın önünü yeni bir siyasi oluşumun açacağını umut ediyorum. Bu demokratikleşme, ekonomik gelişme ve sosyalleşme, sosyal dayanışma ve adaleti bir kefede, bir dengede tutan bir siyasi hareket olacak. Türkiye'de siyasi iktidar bütün çevrelere, medyaya, varlıklı çevrelere, kamuoyuna inanılmaz baskılar yapmıştır. Yeni bir oluşumun sesini duyurması çok kolay değil. Ben arkadaşlarımızın bu alandaki çalışmalarını destekliyorum. Böyle Türkiye'nin düze çıkmasını sağlayacak bir oluşum olduğu takdirde içinde yer almaktan mutluluk ve onur duyarım" dedi.

SURUÇ'TAKİ PATLAMA

Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde büyük bir felaket yaşandığını kaydeden Günay, Adıyaman'da yaşanan başka bir olayda 1 askerin şehit olduğunu, 2 askerin yaralandığını hatırlattı. Türkiye'nin etrafının bir ateş denizine dönmeye başladığını vurgulayan Günay, şöyle konuştu:
"Böyle bir ortamda seçimin üzerinden 1 aydan fazla zaman geçti. Bir an önce hükümetin kurulması gerekiyor. Şu anda geçici hükümetin 15'e yakın üyesi milletvekili bile değil. Türkiye böyle bir kriz ortamından geçerken, yarısı milletvekili olamayan bir hükümetle yönetiliyor olması çok büyük haksızlıktır. Türkiye'ye karşı çok büyük aymazlıktır. Dolayısıyla başta seçimden birinci parti olarak çıkan AKP ile ana muhalefet partisi konumundaki CHP olmak üzere bütün partilerin hükümetin oluşması konusunda daha büyük ve ivedi gayret göstermesi gerekiyor. Hükümet oluşumunda cumhurbaşkanının kesin olarak elini, eteğini çekmesi gerekiyor. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Türkiye bu olaylardan kendisini kurtaracağı konusunda bir umudu yaratamazsa çok büyük bir gayya kuyusunun içine, çok büyük bir vakumun içine sürüklenebilir. Durum çok vahim. Çok ivedi kararlar alınması, çok ivedi devlet adamlığı tavrı sergilenmesi gerekiyor."