AKP amacına ulaştı
Yükseköğretimi kendi düşüncesine göre şekillendirmeye çalışan hükümet, 2002'den bu yana değiştirmek istediği katsayı uygulamasında YÖK aracılığıyla hedefine ulaştı. İmam hatiplerin; tıp, hukuk, siyaset bilimi gibi farklı alanlardaki programları tercih etmelerinin önü açıldı.
cumhuriyet.com.trYÖK Genel Kurulu’nda 2010’dan itibaren uygulanacak üniversiteye giriş sisteminin ayrıntıları karara bağlandı.
YÖK, 18 üyenin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda oyçokluğuyla imam hatip liseleri de dahil olmak üzere bütün meslek liseleriyle genel liselere uygulanan katsayıyı 0.15 oranında eşitlerken, kendi alanlarında tercih yapan meslek liselerine 0.06 oranında ek puan verilmesini kararlaştırdı.
Yapılan değişiklikle ağırlıklı ortaöğretim başarı puanının (AOBP) etkisi yüzde 21’den yüzde 17’ye indirildi. Böylece imam hatiplerin tüm puan türlerindeki lisans programlarını herhangi bir engel olmadan tercih edebilmesinin önü açıldı.
YÖK Genel Kurulu, 2010’dan itibaren uygulanacak iki basamaklı sınav sisteminin ayrıntılarını dün netleştirdi. Yeni sistemde ÖSS’de en büyük puan olan 300 puan, yeni sistemde ilk basamak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve ikinci basamak olan Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) 500’er puan olacak.
Yeni sistemde en düşük puan ise 100 olarak belirlenecek. AOBP yeni sistemde 500 puan üzerinden hesaplanacak. Eski sistemde AOBP ile çarpılan, adayların alan içi tercihlerinde 0.8, alan dışı tercihlerinde ise 0.3 olan katsayı oranları da tüm meslek liseleri ve genel liseler için 0.15 oranında eşitlendi. Böylece katsayı farkı uygulaması son bulurken, AOBP’nin de etkisi azaltılmış oldu. AOBP’nin etkisinin azaltılması adayların bireysel başarısının öne çıkmasına, bu durum da adayların okul yerine dershanelere yönlendirilmesine neden olacak.
Farklı alanlarda tercih
Düzenlemeyle hem meslek hem de genel liselerde okuyanlar alan dışı tercihlerde bulunabilecekler. İmam hatiplerin de arasında bulunduğu meslek liselerinin herhangi bir puan türünden bütün lisans programlarını tercih etmeleri de olanaklı hale geldi. Örneğin imam hatipliler katsayı farkı olmadan tıp, mühendislik, hukuk, siyaset bilimi, sınıf öğretmenliği ve sosyoloji gibi farklı puan türlerindeki lisans programlarını tercih edebilecekler.
Meslek liseleri avantajlı
Yeni sistemde adaylardan öğretmen lisesi ya da meslek lisesi mezunu olanlara kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde AOBP’lerinin ayrıca 0.06 ek katsayı ile çarpılarak genel puanlarına eklenmesi kararlaştırıldı. Buna göre meslek lisesinde makine bölümünde okuyan ve makine mühendisliğinde okumak isteyen bir aday, düz lisede sayısal bölümde okuyan bir adaydan daha avantajlı hale geldi. Liselerin meslek liselerine göre üstünlüğü kalmazken, meslek liselerine yönelik ek puan uygulaması genel liselerin aleyhine olacak.
YÖK’ün muhalif üyesi Fikret Şenses kararların tamamına karşı çıkarken, Atilla Eriş, Necmi Yüzbaşıoğlu ve Ali Ekrem Özkul da meslek liseleri ve genel liselerde katsayı oranlarının 0.15 oranında eşitlenmesi kararına karşıoy kullandılar.