Akkuyu'ya 'sismik araştırma'
Mersin Akkuyu'da Nükleer Santral inşasının temel atma töreni için seçim sonrası Türkiye'de ortaya çıkacak siyasal tabloyu görmek isteyen Moskova yönetiminin, santralın yapılacağı yere ilişkin olarak Enerji Bakanlığı'nın 1976'da verdiği yer lisansından kuşku duyduğu ortaya çıktı. Bu nedenle Moskova yönetimi, santralın kurulacağı bölgede, yeniden sismik ve tektonik araştırmalar yapma kararı aldı.
cumhuriyet.com.trMersin Akkuyu’da nükleer santral yapılmasına ilişkin Türkiye ile Rusya arasında devletlerarası anlaşmanın imzalanmasından sonra dikkatler, inşaatın başlaması sürecine çevrildi.
Ancak, Türkiye’deki siyasal gelişmeleri ve seçim sürecini dikkate alan Moskova yönetimi temel atma töreni için 12 Haziran sonrasının beklenmesini isterken, diğer yandan da özellikle deprem riskine ilişkin soru işaretlerini aydınlatma çabası içine girdi.
Edinilen bilgilere göre Moskova yönetimi, Türkiye’nin 1976’da verdiği yer lisansının güvenirliğini kabul etmedi. Bu nedenle Rusya santralın inşaat sahasında çevrenin durumunun gözlemlenmesi, rüzgarların yönleri, hızı, ısı değişimlerinin belirlenmesini kapsayan araştırma yapacak. Bunun yanısıra denizin bitişik kesiminde sismik ve tektonik araştırmalar da gerçekleştirilecek.
3 lisans alınması gerekiyor
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun 1983’ten beri yürürlükte olan Nükleer Tesislere Lisans Verilmesine İlişkin Tüzüğü’ne göre kurulacak santral için 3 lisans alınması gerekiyor. Bunlardan birincisi yer lisansı. Akkuyu’da kurulacak olan santral, 35 yıl önce 1976’da verilmiş olan yer lisansına dayanıyor.
Santralının yapımına ve hazırlık çalışmalarına Türk firmaları da katılacak. Bu çerçevede Enerji ve Çevre Yatırımları şirketi (ENVY) ile sözleşme de imzalandı. Santralının yapımına Türk yapı ve montaj firmaları ve işletmeleri de katılacak. Yalnız reaktör ve ilgili donatım Rus uzmanlarca yapılacak.
Öte yandan Rusya ve Türkiye tarafından Türkiye’ye yüksek teknolojiler transfer etme sürecini yola koymakla uğraşacak özel çalışma grubu da kuruluyor. Türkiye’de ilgili üretim temeli meydana getirildiği takdirde nükleer santralın reaktör adasının yardımcı bileşenleri, Türk işletmelerinde üretilebilecek.