'Akil'in derdi başka
Memur-Sen Kürt sorununun çözümü için türbanın kamuda serbest olmasını istiyor.
cumhuriyet.com.trGenel Başkanı Ahmet Gündoğdu’nun 63 kişilik “akil insanlar” komisyonunda yer aldığı Memur-Sen, hazırladığı “çözüm süreci ön raporunda” karma eğitimin kaldırılması, eğitim kurumlarında namaz kılacak yer açılması, kamuda türbana olanak sağlayan kılık kıyafet serbestisi gibi önerilerde bulundu.
AKP döneminde üye sayısı 650 bine ulaşan Memur-Sen’in Dolmabahçe’deki ilk “akil insanlar” toplantısında Ahmet Gündoğdu tarafından Başbakan Tayyip Erdoğan’a da sunulan raporunda, “çözüm süreci” ile ilgili doğrudan ilgisi olmayan konulara da yer verildi. Kamuda türbana olanak sağlayan öneri raporda, “Türkiye genelinde kamuda uygulanacak kılık-kıyafet özgürlüğü, hem Türkiye’nin genel olarak demokratikleşmesine hem de dindar insanların yaşadığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun sürece daha olumlu katkılar yapmasına fırsat oluşturacaktır” şeklinde yer aldı.
Raporda, eğitim sisteminin, “toplumun değerleriyle örtüşür bir uygulama içeriği kazanması” adına karma eğitim zorunluluğunun kaldırılması istendi. Eğitim kurumlarında “Andımız” uygulamasına da son verilmesi talep edilen raporda, “Eğitim kurumları başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında namaz kılanların ihtiyacını karşılayacak yer tahsisi yapılmalıdır” denildi.
Raporda askeri yüksek yargı kurumlarının lağv edilmesi, askeri mahkemelerin sadece disiplin suçlarına yönelik yetki ve göreve sahip olması önerildi.
‘Meleler olumlu’
Basına yönelik eleştirilerin de yer aldığı raporda, medyanın geçmişte terör, bugünse “çözüm sürecinde” iyi bir sınav veremediklerine dikkat çekildi. Raporda, Anadolu coğrafyası tarihinin resmi ideoloji eksenli yazılmasından kaynaklanan ayırıcı dilin terk edilmesi ve tarihin “milli birlik ve kardeşlik perspektifi ile yeniden yazılması noktasında bir algı ve hedef ortaya konulması” istendi. Etnik bir dil yerine “hakem bir dil (toplumun ortalamasını yakalayan bir dil) ve İslam, medeniyet ve kardeşlik” dili kullanılması talep edildi. “Molla-mele” açılımına yer verilen raporda, “Mele açılımını olumlu bir gelişme olarak görmekle birlikte başta bölgedeki din görevlileri olmak üzere Türkiye’deki tüm din görevlilerine kardeşlik projesi anlatılmalıdır” görüşü yer aldı.