AİHM'den 72 bin Avro vicdani ret cezası
BDP'nin "yeni anayasa"ya konulmasını istediği ancak AKP'nin karşı çıktığı "vicdani ret" konusunda AİHM'nin Türkiye'yi 72 bin Avro tazminata mahkûm ettiği ortaya çıktı.
cumhuriyet.com.trAdalet Bakanı Sadullah Ergin, “zorunlu askerlik hizmetine” karşı “vicdani ret” hakkını kullanmak isteyenlerin açtığı 5 davanın da Türkiye aleyhine çıktığını bildirdi.
Adalet Bakanı Ergin, BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane’nin AİHM’de vicdani ret hakkı ihlaliyle ilgili Türkiye aleyhine açılan davalar ve bu konuda hükümetin yasal düzenleme yapılıp yapılmadığına ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta, AİHM’ye bugüne kadar vicdani ret konusunda 5 dava açıldığını ve bunların tamamının Türkiye aleyhine sonuçlandığını bildirdi. Ergin, bu davalar sonucunda Türkiye’nin toplam 72 bin 275 Avro tazminata mahkûm edildiğini belirtirken, şimdiye kadar 3 davayla ilgili toplam hak ihlaline uğrayanlara 46 bin Avro’luk ödeme yapıldığını, biriyle ilgili ödeme sürecinin devam ettiğini, bir kararın ise henüz kesinleşmediği için ödemenin yapılmadığını açıkladı.
Birtane’nin “Bütün demok-ratik ülkelerde bir hak olarak tanınan vicdani ret hakkıyla ilgili Türkiye’de düzenleme yapılmasını imkânsız kılan sebepler nedir? Bu hakkın tanınmasıyla ilgili bir düzenleme yapılması düşülüyor mu?” sorusunu yanıtsız bıraktı.
Ergin, “vicdani ret hakkını” kullanarak askerlik yapmak istemeyenlerin sayısıyla ilgili bilgi vermezken, AİHM’ye açılmış başka dava olup olmadığı sorusuna da “Hükümetimiz AİHM’ye yapılan başvurulardan kendisine tebligat yapldıktan sonra haberdar olmaktadır” dedi.
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda da “vicdani ret” en çok tartışılan öneriler arasında yer aldı. Anayasa taslağında “vicdani ret” düzenlemesine yer veren tek parti olan BDP; “Kimse vicdani kanaatlerine aykırı olarak askerlik hizmetini yerine getirmeye veya silah altına alınmaya zorlanamaz. Vicdani sebeplerle askerlik hizmetini reddedenler için öngörülecek alternatif kamu hizmetlerinin yerine getirilmesine ilişkin esaslar kanunla düzenlenir. Kamu hizmetinin süresi her halükârda askerlik süresinden uzun olamaz” şeklinde yeni madde önerirken, AKP, CHP ve MHP buna karşı çıktı.