"Ahmedinejad'ın yeri cezaevi olmalıydı"

Nazi Almanyası döneminde bazı aile üyelerini soykırımda kaybeden Nobel Barış Ödülü sahibi ABD vatandaşı yazar Eli Wiesel, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Cenevre'de düzenlenen Dünya Irkçılıkla Mücadele Konferansı'na (Durban II) katılmasını eleştirdi.

cumhuriyet.com.tr

İsrail radyosuna konuşan Nazi Almanyası döneminde bazı aile üyelerini soykırımda kaybeden Nobel Barış Ödülü sahibi ABD vatandaşı yazar Eli Wiesel, "Ahmedinecad'ın yeri ırkçılığa karşı uluslararası bir toplantı değil, cezaevi olmalıydı. Ahmedinecad, insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı tutuklanmalı. Çünkü tüm bir milletin yok edilmesini körüklüyor, bütün insanlığın kaderini tehlikeye atıyor" diye konuştu.

Wiesel, BM'nin Cenevre'de böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmasından ve "Bir numaralı Yahudi soykırımı inkarcısı" diye tanımladığı Ahmedinecad'a saygın bir şekilde davranılmasından "utanç duyduğunu" ifade etti.

Eli Wiesel, Harvard Üniversitesi profesörlerinden Alan Dershowitz ve bazı başka kişilerle birlikte İran Cumhurbaşkanını protesto için Cenevre'de bulunuyor.

Wiesel, 1928 yılında halen Romanya sınırları içindeki Sighet kasabasında doğmuş, İkinci Dünya Savaşı sırasında söz konusu bölgede yaşayanlarla birlikte kendisi ve tüm ailesi toplama kamplarına götürülmüş, burada anne ve babası ile kız kardeşi ölmüştü. Wiesel ile birlikte iki ablası, 1945 yılında kamplardan kurtularak Paris'e götürülmüşler ve Wiesel, Sorbon'da eğitim gördükten sonra gazeteci olarak çalışmaya başlamıştı.

Halen ABD vatandaşı olan Eli Wiesel, ABD'de birçok üniversitede ders veriyor ve çeşitli forumların üyeliğini yapıyor.

 

Ahmedinejad ile görüşmeme çağrısı

İsrail Dışişleri Bakanlığı, uluslararası toplum liderlerine "en büyük soykırım inkarcısı" olarak nitelendirdiği İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüşmekten kaçınmaları çağrısında bulundu.

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'un, günümüzün en büyük soykırım inkarcısı ile görüşmesi bir talihsizlik olmuştur" ifadesi kullanırken, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'dan ismi verilmeksizin, "bir başka BM üyesi ülkenin yok edilmesi çağrısını yapan bir BM üyesi ülkenin başkanı" tanımlaması yapıldı.

Açıklamada, bu konunun özellikle Soykırımı Anma Günü arifesine rastlamasının özellikle çok ciddi olduğu belirtilerek, "uluslararası toplum liderlerinin, bu kişiyle görüşmekten kaçınmaları uygun olacaktır" görüşüne yer verildi.


"Konferans utanç verici"

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan "Dünya Irkçılıkla Mücadale Konferansı"nı "utanç verici" diye tanımladı.

İsrail, Nazi Almanyası döneminde hayatını kaybeden 6 milyon dolayındaki soykırım kurbanını anmaya başladı. Soykırımı Anma Günü nedeniyle, Kudüs'te Soykırım Müze ve Anıtı Yad Vaşem'de düzenlenen törende konuşan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Cenevre'deki konferansta İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın konuşmasına tepki gösterdi. Ahmedinejad için "İkinci Dünya Savaşı dönemi diktatörleri" benzetmesini yapan Peres, "Nazi Hitler, Bolşevik Stalin ve Pers Ahmedinejad gibi despotların nefretlerinin, çılgınlıklarının ve şiddetlerinin asıl hedefi olarak neden Yahudileri seçtiklerini akıl erdirmek zor" diye konuştu.

Peres, Cenevre'deki toplantının toplantının ırkçılıkla savaşmak yerine kabulü anlamına geldiğini savundu.

Yad Vaşem'deki törende konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da İsviçre Devlet Başkanı'nın İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'la görüşmesini eleştirdi.

Netanyahu, "Soykırım inkarcılarının Yahudi halkına karşı yeni bir katliama girişmesine izin vermeyeceğiz. Bu İsrail devletinin en başta gelen görevidir. Bu, İsrail Başbakanı olarak benim en başta gelen görevimdir" dedi.

İsrail Başbakanı, Cenevre'deki konferansı da "İsrail'e karşı nefret gösterisi" olarak değerlendirdi.

 

Vatikan da Ahmedinejad'ın sözlerini kınadı

Vatikan da İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın, Dünya Irkçılıkla Mücadele konferansındaki sözlerini kınadı.

Vatikan'dan yapılan açıklamada, Ahmedinejad'ın İsrail'le ilgili açıklamalarının "aşırı ve kabul edilemez" olduğu bildirildi.

Ahmedinejad, İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan, Vatikan temsilcisinin de katıldığı konferansta, İsrail'i "Filistinlilerin üzerinde zalim ve baskıcı, ırkçı rejim" kurmakla suçlamıştı. Konferansa katılan bazı diplomatlar bu sözler üzerine toplantıyı terk etmişti.