Ahlat Dünya miras listesine aday
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Koruma Planlaması, Kültür Yatırım ve Girişimleri Teşvik Dairesi Başkanı Melih Hakan Aygün, ''Dünya miras geçici listesinde bulunan Ahlat'ın, gelecekte dünya miras listesine alınması için alan yönetim planının hazırlanması gerekiyor'' dedi.
cumhuriyet.com.trBitlis'in Ahlat ilçesinde ''Ahlat Eski Yerleşimi ve Selçuklu Mezar Taşları''nın, Dünya Kültür Mirası Programı'na alınması için, ''Dünya Miras Alanı Yönetim Planını Hazırlama Koordinasyon Toplantısı'' düzenlendi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Koruma Planlaması, Kültür Yatırım ve Girişimleri Teşvik Dairesi Başkanı Melih Hakan Aygün, Bitlis Eren Üniversitesi Ahlat Meslek Yüksek Okulu'nda düzenlenen toplantıda, Ahlat'ın Dünya Miras Listesine alınabilmesi için bir dizi çalışmanın yürütülmesi gerektiğini söyledi.
Bir alanın Dünya Miras Listesine alınabilmesi için, o alanda alan yönetim planının yapılmasının zorunlu hale getirildiğini belirten Aygün, şöyle konuştu: ''Toplantımızı, dünya miras geçici listesinde bulunan Ahlat'ın, gelecekte dünya miras listesine alınması için şart olan, alan yönetim planının hazırlanması sürecine ilişkin, bilgi alışverişinde bulunmak için düzenledik. Dünya Miras Merkezi uygulama kılavuzunda, bir alanın Dünya Miras Merkezi'ne alınabilmesi için, o alanda alan yönetim planının yapılması zorunlu hale gelmiştir. Süreç olarak genel yaklaşımda öncelikle bir alan sınırı belirliyoruz. Ahlat'ta bu sınır çalışması yapılmış durumda. Şu anda ne yazık ki henüz Koruma Bölge Kurulumuzun toplantısını yapamaması nedeniyle, Ahlat'ın belirlenen sınırları kesinleşmemiş ve şu anda değerlendirme aşamasında bulunuyor.''
Bu süreçten sonra bir alan başkanı atanması gerektiğini açıklayan Aygün, ardından eş güdüm denetleme, danışma kurullarının kurulması, en son bölümde ise planın seyir durumuna göre denetim biriminin oluşturulması gerektiğini ifade etti. Bu konuda sivil toplum örgütlerine önemli görevler düştüğünü belirten Aygün, ''Plan, katılımcı bir süreç öngörüyor. Burada aslında bir anlamda sürdürülebilirliği sağlamak ve katılımcı süreçle beraber, herkesin elini taşın altına koyması bekleniyor. Eğer bu ilçeyi siz ayağa kaldıracaksanız, Ahlat'ı bir şekilde tanıtacaksanız ve geleceğe taşıyacaksanız. Herkes bu yükü taşımalı, bu sorumluluğu benimsemeli'' diye konuştu.
Eski Ahlat Şehri Kazı Başkanı Doç. Dr. Nakış Karamağaralı ise Ahlat'ın aday adaylığı süreci için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sürekli irtibat halinde olduklarını söyledi. Karamağaralı, ''Eski Ahlat Şehri Kazı Başkanlığı adına ilk etapta sınırların belirlenmesi konusunda bize düşen görevleri yaptık. Belirlenmesi gereken sınırları İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzle ortak olarak belirledik. Bunun şu anda Van Koruma Kurulu'ndan geçmesi bekleniyor'' dedi.
''Ahlatlılar istekli''
Ahlat Kaymakamı Bilal Şentürk de Ahlat'ın Dünya Kültür Mirası Programı'na alınması için, Ahlatlılar'ın da çok istekli olduğunu ifade ederek, ''Bizlere düşen görevleri ve sorumlulukları yerine getirmeye her zaman hazırız'' diye konuştu.
Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban ise adaylık süreci aşamasında, yerel yönetim olarak bu konuda üzerlerine ne düşüyorsa yapmaya hazır olduklarını belirterek, ''Şu anda bizleri ilgilendiren en önemli husus ise Türk tarih ve medeniyetinin en önemli yerlerinden biri olan Ahlat'tın, tanıtımını ve dünyayla buluşmasını gerçekleştirmek meselesidir'' dedi.
Toplantıda Kültür ve Turizm Uzmanı Derya Aslangedikli, Ahlat'ın, dünya miras listesinde yer alması için yapılan alt yapı çalışmaları hakkında sunum yaptı.