Ağar, cezaevinde dinlenecek

Meclis Darbe Komisyonu, dinlemelere yarın 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'den başlayacak. Halen cezaevinde bulunan eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ı cezaevinde dinleyecek olan Komisyon, eski Başbakanlar Mesut Yılmaz ve Tansu Çiller'in de görüşlerine başvurma kararı aldı.

cumhuriyet.com.tr

Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, Demirel’e yarın Güniz Sokak’taki evinde yapacağı ziyaret öncesi, toplanarak yöneltilecek soruları değerlendirdi. Komsiyon ayrıca Demirel’den sonra ziyaret edilecek isimler konusunda da belirlemeler yaptı.

Komisyon sözcüsü AKP Çankırı milletvekili İdris Şahin, Demirel’e yapacakları ziyarete, Komisyon Başkanı Nimet Baş’ın ve isteyen tüm üyelerin katılacağını söyledi. Şahin, Demirel’in 1980 darbesi başta olmak üzere 71 muhtırası, 60 ihtilali ve 28 Şubat sürecindeki bilgi ve görgüsüne başvuracaklarını bildirdi.Şahin, ayrıca Demirel’e sorulacak soru sayısının sınırlandırılmadığını ancak her alt komisyona sınırlı sayıda soru sordurmak için tavsiyede bulunduklarını söyledi.

Şahin, eski Başbakan Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit’ten henüz yanıt almadıklarını ancak gazetelerde “Benim söyleyecek çok şeyim yok” açıklamasının çıktığını anımsatarak, “Bizim görevimiz sadece araştırma, soruştura yükümlüğümüz yok. Zoraki olarak da kimsenin bilgisine başvuracak değiliz. Olumsuz cevap verirse herhangi bir yaptırımız söz konusu değil” dedi.

Şahin, daha önce aldıkları dinleme kararı çerçevesinde Ağar’ı Aydın Yenipazar Kapalı Cezaevi’nde ziyaret edeceklerini de bildirdi. Şahin, Susurluk davasından hükümlü bulunan Ağar ile görüşmenin şeklinin sorulması üzerine, “Elbette ki cezaevinde gerekirse gidip dinlemeyi düşünüyoruz. Bunun için gerekirse alt komisyondan bir komisyon oluşturarak, gerekirse teknik bir ekip görevlendirerek yasal izinler alınmak kaydıyla bilgisine ve görgüsüne başvuracağız” dedi.

Şahin, 1960 ve 71 muhtıraların ile ilgili eski Meclis Başkanlarından Ferruh Bozbeyli’nin de dinlenmesine ana komisyon olarak karar verdiklerini bildirdi. Süre açısından ana komisyona getirilmeden de alt komisyonda bazı isimlerin dinlenmesi kararı alındığını anımsatan Şahin, 28 Şubat alt komisyonunun özellikle siyasileri bir hafta-10 gün içinde dinleme kararı aldığını söyledi. Şahin, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz ve Tansu Çiller, 28 Şubat’ın siyasi isimlerinden Recai Kutan, Cavit Çağlar, eski Meclis Başkanlarından Mustafa Kalemli ve Hüsamettin Cindoruk, Hasan Celal Güzel, Hüsamettin Özkan, Hasan Ekinci, Oğuzhan Asiltürk, Süleyman Arif Emre, Mehmet Ağar, Meral Akşener ve Nahit Menteşe’yi 28 Şubat alt komisyonu olarak öncelikle dinleme kararı aldıklarını açıkladı.
28 Şubatın asker ayağının ne zaman dinleneceğinin sorulması üzerine Şahin, önce siyasetçileri daha sonra asker ve bürokratların dinleneceğini söyledi.

 

"Ben herşeyi sorarım. Yanlış bir şeyi söylerse de bu böyle değil, yalan söylüyorsun derim"

Komisyon toplantısında Demirel’e yöneltilecek sorular ve yöntem konusunda tartışma çıktı. Komisyon Başkanı Baş, Demirel'in rahatsız olduğunu, uzun süreye sahip olmadıklarını, bu nedenle soruları sınırlı tutacaklarını söyledi. Baş, “Soruları önceden belirleyelim. 40’a yakın soru var. Bunu azaltalım. Herkes aklına gelen soruları yöneltmesin, üslubumuza dikkat etmeliyiz” uyarısında bulundu.  BDP’li Önder buna itiraz ederek, “Madem soruları önceden belirleyeceğiz, o zaman gitmeye ne gerek var. Soruları yazılı olarak gönderelim, yanıtlasın. Ayrıca soruları niye sınırlıyoruz. İsterse bir hafta, bir ay sürsün. Her soruyu sormalıyız. Ben herşeyi sorarım. Yanlış bir şeyi söylerse de bu böyle değil, yalan söylüyorsun derim” dedi. Başkan Baş, Önder’e, “Biz yargılamaya, sorgulamaya gitmiyoruz” karşılığını verdi. Önder de  “Ben o zaman gitmem, silin ismimi” diye tepki gösterdi. MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri de “Böyle yapacaksan gelmemekle iyi yaparsın” karşılığını verdi. Bazı milletvekilleri ise, “Sen olmazsan olmaz, gelmeniz gerekir” derken Önder toplantıdan ayrıldı. Toplantıda 40’a yakın sorunun 20’ye kadar düşürülmesi benimsendi.