Afrikalı pamukçular İzmir'de
Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) organizasyonu kapsamında Uganda, Tanzanya ve Zambiya'dan pamuk sektörü temsilcileri İzmir'e geldi.
cumhuriyet.com.trHeyet Lideri ve Uganda Ulusal Pamuk Üreticileri Federasyonu temsilcisi Richard Parwot, Türkiye'nin Afrika'daki tarım potansiyelini değerlendirmekte daha fazla geç kalmaması gerektiğini söyledi.
İzmir'deki pamuk üretim sahaları, çırçır ve iplik fabrikalarıyla depolarda incelemelerde bulunmak üzere gelen 12 kişilik heyetin ilk durağı Ege İhracatçı Birlikleri oldu.
Düzenlenen toplantıda konuşan Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi, pamuk konusunda Afrika ile şu ana kadar değerlendirmedikleri önemli işbirliği alanları bulunduğunu, bu ülkelerin ihtiyaç duyduğu teknoloji ve bilgi birikiminin Türkiye'de bulunduğunu kaydetti.
Pamuk talebinde yükselişle birlikte fiyatların da hızla arttığını, bu ortamda Afrika ülkelerinin daha fazla pamuk üretmesinin anlamlı olacağını kaydeden Eskinazi, Afrika'da üretilen pamuğun kalite sorunu nedeniyle henüz tercih edilmediğini ifade etti.
Eskinazi, şunları söyledi:
''Pamuktaki talebin artmaya devam etmesi nedeniyle önümüzdeki yıl da fiyatların düşmeyeceği görülüyor. Bu ortamda Hindistan ve Pakistan gibi ülkeler ihracatlarını kısıyor. Afrika pamuğunun burada bir alternatif olabilmesi gerekiyor. Türkiye'de 1 milyon tona yakın üretim yapabilecek potansiyelimiz var. Hem Türkiye'deki hem Afrika ülkelerindeki üretimi artırmak gerekiyor.''
Heyet lideri ve Uganda Ulusal Pamuk Üreticileri Federasyonu temsilcisi Richard Parwot ise Afrika'nın tarımda yeni bir potansiyel olarak görüldüğünü ancak Türkiye'nin Afrika'ya açılmakta geç kaldığını söyledi.
Afrika'da her türlü tarımsal ürünün yetiştirilebileceği tarım arazilerinin bulunduğunu kaydeden Parwot, şöyle konuştu:
''Uganda'da yaklaşık 2 milyon hektar hiç kullanılmamış tarım arazisi bulunuyor. Dünyanın bir çok ülkesinden talepler geliyor. El değmemiş verimli arazilerimizin değerlendirilmesi konusunda Türkiye artık daha fazla geç kalmamalı. Geçmişte bu arazileri değerlendirmek için gelenler halkı sömürmeye yönelik çalışma yaptılar. Çinliler yoğun ilgi gösterdi. Ancak onların anlattıklarıyla yaptıkları farklı oldu. Türkiye'den uzanan el bizi mutlu etti. Türkiye'den beklentimiz kaynakların beraber kullanarak birlikte kalkınmak için işbirliği yapmalarıdır.''
Türkiye Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Danışmanı Sabahattin Gazanfer ise THY'nin Uganda ve Tanzanya'ya direkt uçuşlara başlamasının büyük bir fırsat olduğunu, Mersin Limanı'nın da Afrika'nın Batı'ya açılan limanlarından birisi olduğunu belirterek, ''Türkiye ile Afrika artık bir taş atımı mesafede'' dedi.