Adrasan'da yanan alanlar imara açılmayacak

Vali Sebahattin Öztürk, Adrasan'da yanan alanların imara açılacağı iddialarına, "Yanan yerlerde yeni tesis, böyle bir şey olması söz konusu değil. Bunu kesin bir dille söylüyorum. Böyle bir şey olamaz. Orman arazisinde ne beton, ne ahşap hiçbir şey olamaz" diye karşılık verdi.

DHA

Antalya'nın Kumluca ilçesine bağılı turizm bölgesi Adrasan'da geçen cumartesi günü çıkan orman yangınının ardından Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, bugün bölgede incelemelerde bulundu. Helikopterle Adrasan'a gelen Vali Öztürk, önce helikopterle yanan orman alanı üzerinde tur attı, ardından karadan yangının ilk başladığı noktaya gitti.

 

BÖLGE RİSK ALANI

Burada açıklamalarda bulunan Vali Sebahattin Öztürk, yangının çok büyük bir alanda etkili olduğunu söyledi. Öztürk, "Daha beter olma ihtimali vardı. Milli Park'a sıçramamış" dedi. Yangında 4 otel ve pansiyon tipi turizm tesisinin büyük zarar gördüğünü aktaran Vali Öztürk, can kaybının olmamasının sevindirici olduğunu kaydetti. Bölgenin orman yangınları açısından risk alanı olduğunu belirten Vali Öztürk, şöyle konuştu:

"Burada yangın bundan sonra da çıkabilir. Bunu hızlı önlemenin yolarını arıyoruz. Bu kadar yoğun nüfusun olduğu yerlerde riskleri sıfırlamak mümkün olmuyor. Yangına piknikçilerin neden olduğunu tahmin ediyoruz. Yerin müsait oluşu buna işaret ediyor. Fakat başka sebepler de olabilir. Elimizde bu konuyu yüzde yüz doğrulayacak bilgi yok."

 

YANAN ALAN AĞAÇLANDIRILACAK

Antalya Valisi Öztürk, Adrasan'da yanan 125 hektar orman alanının en kısa sürede ağaçlandırılacağını kaydetti. 2015 yılı sonunda bölgede orman yolları dahil olmak üzere tüm ağaçlandırma çalışmasının tamamlanmış olacağını kaydeden Öztürk, "Yanan yerlerde yeni tesis, böyle bir şey olması söz konusu değil. Bunu kesin bir dille söylüyorum. Böyle bir şey olamaz. Orman arazisinde ne beton, ne ahşap hiçbir şey olamaz" dedi. Vali Öztürk, yangından zarar görenlere maddi destek noktasında ise çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

 

'İHMAL VAR MI?'

Vali Öztürk, yangına ilk müdahale anında ekiplerin ihmali bulunduğuna ilişkin iddiaları da cevaplandırdı. "Bu tür şeyler olup bittikten sonra vatandaşlar bilmeden, kulaktan kulağa iletilen bilgilerle bu tip şeyleri ileri sürebilirler" diyen Vali Öztürk, Adrasan yangının iddia edildiği gibi 18 saat sürmediğini 4 - 5 saat gibi bir sürede arazinin yüzde 80'inin yandığını söyledi. Öztürk, şöyle konuştu:

"Bölgeye helikopterle gelişi gidişi yarım saatlik bir zaman. Orman arazisinde yol yok. Ancak havadan müdahale yapılabiliyor. Onun da nereden baksanız yarım saatten evvel olamıyor. İnsanlar dışarıdan değerlendirme yaparken 'Hızlı olsaydı iyi olurdu' gibi bir değerlendirme yapıyorlar. Bizde öyle düşünüyoruz ama imkanlar, teknoloji bu kadarına izin veriyor."

 

TURİZMCİLERLE BİR ARAYA GELDİ

Adrasan yangınının ilk başladığı noktada yaptığı incelemelerin ardından Vali Öztürk, yangından zarar gören turistik tesislerde incelemelerini sürdürdü. Sonrasında Adrasanlı turizmcilerin toplantısına katılan Vali Sebahattin Öztürk, sorunları dinledi, turizmcilerle çözüm yollarını konuştu. Toplantıda turizmciler şikayetlerini, talep ve istekleri 5 madde altında özetledi.

Öncelikle bir dernek çatısı altında bir araya gelmeye karar verdiklerini açıklayan turizmciler, bölgede ormanla özel mülkiyet arasında yol açılmasını istedi. Yangının mevcut yollara dayanarak ilerlemesinin durduğunu belirten turizmciler bu açıdan böylesine bir yolun hayati olduğunu savundu. Adrasan'a orman yangın vanaları isteyen turizmciler, Vali Öztürk'ten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın yangından zarar gören işletmecilere maddi destek sağlamasını rica etti. Turizmcilerin şikayetleri en çok bölgedeki kıyı kenar çizgisi uygulaması üzerine yoğunlaştı.

 

YAPILAŞMA OLMAYACAK

Toplantıda Antalya Orman Bölge Müdürü Mustafa Türk de söz alarak yanan alanların ağaçlandırılacağını söyledi. Müdür Türk, bölgede orman kadastrosunun 1991 yılında geçtiğini ve kesinleştiğini belirterek yanan alanlarının turizme açılmasının söz konusu olamayacağını söyledi. Türk, ağaçlandırma çalışmasına Kasım ayında başlanacağını belirtti.

 

ADRASAN'DA TURİZM DEVAM EDİYOR

Şikayetleri not eden Vali Öztürk bölgeden ayrılırken turizmciler de bir basın toplantısı düzenledi. Adrasan'da 200 işletmenin bulunduğunu kaydeden turizmci Ömer Özer, "Sadece 5 işletme yangından zarar görmüştür. Diğer işletmeler ayaktadır. Hizmetlerine devam etmektedirler" dedi. Yangından zarar gören işletmelere, ayakta kalan işletmeler olarak yardım edeceklerini, ayağa kaldırmaya çalışacaklarını anlatan Özer, "Ama bütün kamuoyu bilsin ki Adrasan'da hala turizm devam etmektedir. Burada yeşil doku hala vardır" diye konuştu.

 

İMAR YOK, RUHSAT YOK

Yangının Adrasan'da turizmcilerin yaşadığı birçok sıkıntıyı da gün yüzüne çıkardığını anlatan Özer, imar sorunu bulunan bölgenin 5 bin ölçekli planlarının Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda onay aşamasında olduğunu kaydetti. Onu uygulama imar planlarının takip edeceğini kaydeden Ömer Özer, "Ancak o noktadan sonra bütün yapılar ruhsatlı olacaktır" dedi. Ömer Özer, bölgedeki herkesin ortak sorunu olan kıyı kenar çizgisinin Adrasan için iki kez çizildiğini söyledi. Bölgedeki mevcut işletmelerini ilk çizgiye göre oluştuğunu fakat yapılan ikinci planlamayla işletmelerin, plan üzerinde, en az 60 metre daha içeriye alındığını aktaran Özer, "Bu herkesi mağdur etmektedir. Eskiye dönülmesini istiyoruz. Nasıl birinciyi idare iptal edip ikinciyi çizdiyse pekala üçüncü kenar çizgisi çizilebilir" diye konuştu.

İKİ GÜNDE İKİ MANZARA

Adrasan'da yaralar sarılıyor. Yangın nedeniyle ara verilen yamaç paraşütü atlayışları hafta başında yeniden başlarken paraşütler iki gün içinde birbirinden tamamen farklı iki dünyaya atlayış yaptı. Cumartesi günü öğleden önce yapılan atlayışlarda yeşil ve mavinin uyumu Adrasan'da paraşütçülere eşlik ederken dün yapılan atlayışlarda ise paraşüt meraklılarını bambaşka bir manzara karşıladı. Adrasan Koyu, masmavi manzara sunarken, yeşilin hakim olduğu Tozlutepe ise bu kez yangından kömür karası rengine dönmüş ağaçlarla görüntülendi.