Adliyeye 17 Aralık ayarı

Başsavcı Fethi Şimşek, Ankara Adliyesi’ndeki savcılar arasında yeni görev bölümü yaptı. Bir dönem Kozmik Oda, 28 Şubat, 12 Eylül gibi kritik işlere imza atan savcılar pasifize edildi. Deniz Feneri’nde örgütü takipsizlik veren Veli Dalgalı, yeni kurulan anayasal suçlar bürosunun başına getirildi.

Alican Uludağ/Cumhuriyet

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Fethi Şimşek, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından Ankara Adliyesi’ndeki savcılar arasında yeni “görev bölümü” yaparak kritik değişikliklere imza attı. Şimşek, terör ve darbe suçlarına bakması için yeni kurduğu anayasal düzene karşı işlenen suçlar soruşturma bürosunun başına Deniz Feneri soruşturmasında örgüt suçlarına takipsizlik veren başsavcı vekili Veli Dalgalı’yı getirdi. Kozmik Oda soruşturmasını yürüten, 28 Şubat davasını açan savcı Mustafa Bilgili ise pasif görev çekilerek sahtecilik ve dolandırıcılık suçlar bürosunda görevlendirildi. Kolluk kuvvetlerinin soruşturmalardaki etkisini azalmak için savcıların uyacağı kuralları değiştiren başsavcı Şimşek, savcılardan “emekli olsalar bile bakanlar ve üst düzey bürokratların ifadelerinin alınması için kolluğa müzekkere yazılmayıp davet usulü ile adliyeye çağrılmalarını” istedi.

17 Aralık operasyonunun ardından yargıda yaşanan değişim rüzgârı dinmedi. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından Ankara Başsavcısı Fethi Şimşek tarafından hazırlanan yeni görev bölümü tüm savcılara duyuruldu. En kritik görev başsavcı vekili Veli Dalgalı’ya verildi.

Anayasal düzene karşı işlenen suçlar soruşturma bürosunun başına getirilen Dalgalı, telefon dinleme ve teknik takip işlemlerinin yapıldığı teknik büroyu yönetmeye de devam edecek. Teknik büroda görev yapacak savcı ise Sadık Bayındır oldu.

Savcıyken HSYK tarafından başsavcı vekili yapılan Veli Dalgalı, son yıllarda Ankara Adliyesi’nde yıldızı parlayan savcıların başında geldi. Deniz Feneri soruşturmasında üç savcı görevden alındıktan sonra dosyaya atanan Veli Dalgalı, örgüt ve dolandırıcılık suçlarına takipsizlik vermişti. Dalgalı, Ethem Sarısülük’ü vurarak öldürmekten sanık polis Ahmet Şahbaz’a ise meşru müdafaa iddiasıyla düşük sınırdan dava açmıştı.

Veli Dalgalı’ya bağlı çalışacak ve terör ve darbe gibi kritik suçları araştıracak anayasal düzene karşı işlenen suçlar soruşturma bürosunda görevlendirilen savcılar ise Sadık Bayındır, Tekin Küçük, Hakan Yüksel, Serdar Coşkun, Durak Çetin oldu.

Sadık Bayındır, TMK savcılığı döneminde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ofisine konulan “böcek” iddiasını araştırıyordu. Hakan Yüksel ise bir dönem özel yetkili savcı olarak görev yapmış, faili meçhul cinayetleri soruştururken HSYK tarafından görevden alınmıştı. Coşkun, Niğde saldırısını gerçekleştiren üç zanlıyı önceki gün sorgulayan savcıydı.

‘Kozmik Oda’ savcısına pasif görev

Adliyede “cemaate yakın savcılar” olarak bilinen isimler ise tenzili rütbeyle pasifize edildi. Bunlardan en dikkat çekeni savcı Mustafa Bilgili oldu. Uzun yıllar özel yetkili savcılık ve TMK savcılığı yapan Bilgili, Kozmik Oda, 28 Şubat, faili meçhul cinayetler gibi önemli soruşturmalara imza attı.

28 Şubat soruşturmasında İsmail Hakkı Karadayı, Çevik Bir, Engin Alan, Erdal Ceyhanoğlu gibi çok sayıda askeri gözaltına aldıran Bilgili, bu kapsamda 103 kişi hakkında dava açmıştı. Faili meçhul soruşturmasında Mehmet Ağar’ı sorgulayan Bilgili, Bülent Arınç’a suikast iddiası üzerine Seferberlik Tetkik Kurulu’na giren savcıydı. Bilgili, sahtecilik ve dolandırıcılık bürosunda görevine devam edecek.

28 Şubat soruşturmasında görev alan, 12 Eylül darbesine ilişkin Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında dava açan eski TMK savcısı Kemal Çetin ise artık genel soruşturma bürosunda çalışacak. Bir diğer TMK savcısı olan Yıldırım Bayyurt ise 26. Asliye Ceza Mahkemesi’nin duruşma savcısı oldu. Kaldırılan TMK’nin başsavcı vekili Murat Esen de pasifize edilerek ayrımcılık ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar bürosunun başına atandı.

TCDD savcısı da gitti

Memur suçları soruşturma bürosundan sorumlu başsavcı vekili ise Ramazan Kaya oldu. Kaya, avukatlıktan yargıya geçiş sınavında kopya çekilmesine ilişkin iddiaları soruşturuyordu. Kaçakçılık ve örgütlü suçlar bürosuna 9 savcı görevlendirilirken en dikkat çekeniHüseyin Şahin oldu. Şahin, TMK savcılığı yaparken Başbakan Erdoğan’ın dinlenmesi olayını soruşturuyordu.

Başsavcı Şimşek, memur suçları soruşturma bürosundaki bazı savcıları değiştirdi. Savcılar Ömer Faruk Tezel ve Hakan Büyükabacı, bu bürodan alındı, sahtecilik ve dolandırıcılık bürosuna atandı.

Büyükabacı, Yüksek Hızlı Tren (YHT) ihalesine fesat karıştırıldığı iddiasıyla TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve çok sayıda işadamına yönelik soruşturmayı yürütüyordu. Tezel ise yargıda kopya sınavına takipsizlik veren savcı olarak biliniyordu. Bu büroya yeni gelen savcı ise eski TMK savcısı Mustafa Başer oldu.

Adliyede 17 Aralık kuralları

Başsavcı Fethi Şimşek, savcıların görevlerini yaparken uyacağı kuralları da değiştirdi. Soruşturmalarda kolluk görevlilerinin payını azaltmayı hedefleyen Şimşek, savcılara şu talimatları verdi:

- Emekli olsalar bile hâkim ve cumhuriyet savcıları, bakanlar, üst düzey bürokratlar, öğretim üyeleri, büyükelçiler, avukatlar ve noterlerin ifadelerinin alınması için hazır bulunmaları gerektiğinde, kolluğa müzekkere yazılmayıp güncel iletişim araçları ile davet edilmelerine özen gösterilecektir.

- Soruşturma numarası verilmeyen hiçbir evrak kolluk kuvvetlerine gönderilmeyecektir. Kolluk güçlerine gönderilen evrakla ilgili kolluktan istenen hususlar açık ve anlaşılır bir şekilde belirtilmek suretiyle soruşturmaların yürütülmesi istenecektir.

- Soruşturma evrakının cumhuriyet savcısının gözetiminde bulundurulması gerekmekte olup, kolluğa havale edilen evrak ile başka mahal savcılıklarına yazılan talimatların en geç bir aylık aralarla akıbetleri sorulacaktır. Tutuklama talebinin kabul edilmemesi halinde durum ilgili cumhuriyet savcısı tarafından değerlendirilip gerektiğinde itiraz yoluna gidilecektir.